Crypto houdt z’n adem in
- 4 minuten leestijd
Vijf vragen over de Merge van Ethereum
Ethereum Merge is volgens de crypto-experts het grootste event in de crypto-wereld. Maar waarom is dit zo belangrijk en wat zijn de gevolgen? Vijf vragen over dit ‘mega’ event die je helemaal op hoogte brengen.
Wat is Ethereum?
Bij crypto denk je natuurlijk meteen aan Bitcoin: de grootste cryptomunt, het digitale goud. Maar de nummer twee is Ethereum. Je kent misschien de blockchain waar Ethereum, net als veel andere cryptomunten, op draait. Dat betekent dat alle informatiestromen door een netwerk van computers wordt bijgehouden en gecontroleerd. En het mooie is dat Ethereum van niemand en van iedereen tegelijk is. Iedereen kan er een programma op bouwen. Nou ja, bijna iedereen. Programmeren op de blockchain is niet iets wat je oma zou kunnen namelijk. No disrespect.
Wat is de Merge?
Op dit moment is er heel veel rekenkracht van computers nodig om het netwerk van Ethereum draaiende en veilig te houden. De computers die dat doen krijgen daar als beloning nieuwe Ethereum voor terug. Dit proces staat bekend als ‘mijnen’. Daar is enorm veel energie voor nodig en dat leidt tot grote bezwaren. Maar met de Merge gaat dit veranderen. Ethereum stopt met ‘mijnen’ en verandert de manier waarop ze de veiligheid van het netwerk garanderen. Binnenkort kan je jouw eigen Ethereum uitlenen om het netwerk te ondersteunen. In ruil daarvoor krijg je extra Ethereum. Dat noemt men staken. Je kan dit zien als rente bij de bank. De bank gebruikt in veel gevallen ook jouw spaargeld om te investeren en de economie draaiende te houden. Ethereum komt dus met een eigen variant hiervan. Overigens doen al veel andere kleinere crypto valuta’s dit. Wanneer de Merge precies gaat plaatsvinden is nog de vraag. Ethereum stopt met ‘mijnen’ wanneer de laatste beloning is uitgekeerd.
Wie regelt de Merge?
Er is niet 1 bedrijf de baas over het netwerk van Ethereum, maar de Ethereum Foundation zorgt ervoor dat het netwerk zichzelf blijft ontwikkelen. Iedereen kan zich aanmelden om hieraan mee te werken. Mocht je een idee hebben om de blockchain beter te laten functioneren, dan wordt het in de Foundation ter stemming gebracht. Als de meerderheid van de leden voor stemt, wordt het plan doorgevoerd. Zo is ook het idee van de Merge ontstaan. Het bekendste lid van de Foundation is oprichter Vitalik Buterin.
Wat merk ik als gebruiker van de Merge?
Als gebruiker heb je binnenkort de mogelijkheid om je Ethereum te staken, waardoor je dus ‘rente’ krijgt. De verwachting is bovendien dat het netwerk 99 procent minder energie zal verbruiken, waardoor jij je op een feestje minder hoeft te verdedigen wanneer het weer over de milieuonvriendelijke crypto’s gaat. Op dit moment zorgt piekbelasting van het netwerk voor hele hoge transactiekosten, maar op termijn moeten ook die kosten door de Merge naar beneden gaan.
Wat zal de Merge doen met de prijs van Ethereum?
Rondom de Merge zal de prijs van Ethereum flink kunnen dalen en stijgen. Voor ervaren handelaren is dat interessant. Maar het geeft ook veel risico. Het kan namelijk zijn dat de Merge niet goed gaat en dat het netwerk crasht. Dat zal een negatief effect hebben op de prijs van Ethereum. Mocht het wel goed gaan, dan is het idee dat er steeds minder Ethereum beschikbaar zal zijn. Dit komt doordat er geen nieuwe munten bij komen en omdat er een klein percentage Ethereum wordt verbrand bij iedere transactie. Het wordt deflationair, waardoor de prijs gemakkelijker kan stijgen. Alles staat of valt wel met de status van de algehele wereldeconomie en de mate waarin crypto-munten - en Ethereum in het bijzonder - ook daadwerkelijk gebruikt gaan worden.
Wil je meer weten hoe je begint met investeren in crypto. Kijk dan de tweede aflevering van Qucee Zoekt Cash op het YouTube kanaal van NPO 3.