De Amerikanen die je normaal nooit ziet
De Amerikanen die je normaal nooit ziet
- 3 minuten leestijd
Hoe kijken millennials in Amerika naar de verkiezingen? Veel van hen zien niks in Trump of Clinton. In de serie In me I trust volgt NOS op 3 Amerikaanse jongeren. We hebben het over vier grote verkiezingsthema's: politiegeweld, studieschulden, immigratie en overvolle gevangenissen.
In vier video's vertellen we je een verhaal dat je wakker schudt, over Amerikanen die je normaal niet op tv ziet.
CHAPTER I | De fotograaf in the ghetto
"Amerika is een rotte appel, het is fucked up. Geen president kan dat veranderen."
Devin Allen, fotograaf in the ghetto van Baltimore, heeft weinig vertrouwen in de volgende president. Wie het ook wordt.
"Ik ga stemmen, maar alleen om te zeggen dat ik heb gestemd. Ik denk niet dat een president de problemen in mijn stad op kan lossen. In delen van mijn stad lijkt het wel een derdewereldland."
CHAPTER 2 | Verzonken in je eigen studieschuld
"Ik heb een enorme studieschuld en heb nog geen cent afbetaald. Ik schaam me er diep voor, maar ik kan het gewoon niet betalen."
Jean Franco uit San Francisco durft al tien jaar zijn rekeningen niet te openen van het ministerie van Onderwijs. Hij heeft een schuld van tenminste 80.000 dollar. Jean gaat gebukt onder dat hoge bedrag, net als veel andere jonge Amerikanen. Het is voor millennials een van de belangrijkste verkiezingsthema's.
Toen we bij Jean thuis op bezoek waren opende hij - voor het eerst - een van zijn rekeningen:
CHAPTER 3 | De Latino's die hun kansen grijpen
"Het is een logische reactie om Trump te haten, om boos te worden. Maar dat doen we niet. Dat is namelijk precies wat hij wil."
Frankie Juarez (21) is niet bang voor Donald Trump, die immigranten regelmatig omschrijft als moordenaars, verkrachters en drugscriminelen. "Mijn familie heeft hard gewerkt om hier te kunnen zijn. We laten ons niet wegjagen."
Ook Maria Carrillo (21) trekt zich weinig aan van de harde uitspraken van Trump. "Hij zegt dat hij alle illegale immigranten wil uitzetten, nou dan heb je een groot probleem. Wie anders dan immigranten gaan in Amerika het vuile werk doen? Hij zal ze smeken om terug te komen."
CHAPTER 4 | Als voor je zestiende naar de gevangenis gaan doodnormaal is
"Ik was vijftien toen ik naar de gevangenis moest omdat ik een agent had geslagen."
Michelle Bettis uit San Francisco heeft een half jaar vastgezeten toen ze nog op de middelbare school zat. "Voor mij was dat helemaal niet vreemd. Sterker nog, naar de gevangenis gaan leek onvermijdelijk. Al mijn zussen hebben in de gevangenis gezeten. Wat verwacht je van jezelf als je alleen maar slechte voorbeelden om je heen hebt?"