De grootste groene batterij van Europa
- 5 minuten leestijd
Maar wat ís dat dan, hoe werkt het en hoe bouw je die?
In het dorpje Finnaut, bij de stuwmeren van Emosson op de grens van Zwitserland en Frankrijk wordt gebouwd aan Nant de Drance-dam. Een miljardenproject waar 400 man al meer dan 10 jaar mee bezig is. Dag en nacht werken ze als mieren in het ondergrondse tunnelstelsel.
Wat is het en hoe werkt het?
Wanneer de energievraag hoog is, zal het water uit het Vieux-Emosson reservoir naar beneden storten door twee 400 meter hoge schachten en de ondergrondse generatoren. Hierdoor worden turbines aangedreven waarna het water vervolgens in het lager gelegen Emosson reservoir terecht.
Omgekeerd, wanneer de vraag naar elektriciteit lager is, wordt het water van het Emosson reservoir teruggepompt naar het Vieux-Emosson reservoir. Op deze manier kan de Nant de Drance centrale energie opslaan op momenten dat er te veel elektriciteit wordt geproduceerd. Met een vermogen van 900 megawatt kan de centrale jaarlijks rond de 2,5 miljard kWh energie produceren. Dat is een jaar lang stroom voor 625.000 huishoudens!
We hebben te veel energie!
Veel Europese landen hebben eigenlijk hetzelfde probleem: er wordt te veel energie geproduceerd. Of het nou windmolens zijn die zinloos draaien, te veel steenkool dat opgestookt wordt of kerncentrales die niet gestopt kunnen worden. Het lastige blijft dat elektriciteit op grote schaal niet (goed) opgeslagen kan worden.
Elektrische energie kan echter wél goed worden omgezet in kinetische energie. Als je met de overtollige energie water omhoog pompt in een stuwmeer, kan je dat op een later moment weer door die zelfde stuwdam langs turbines jagen die ronddraaien en stroom opwekken.
Wat heb je nodig om die grootste groene batterij van Europa te maken? Twee stuwmeren, dicht bij elkaar, maar met een flink hoogteverschil en een ondergronds systeem dat beide meren met elkaar verbindt. En om dát allemaal weer voor elkaar te krijgen heb je gedurende 10 jaar 400 personen per dag nodig die heel goed kunnen graven.
…en een schaar en lijm. Beginnen maar!
Tweerichtingsverkeer.
Wat dit verhaal echt uniek maakt is het gemak waarmee het water straks twéé richtingen op kan stromen. Stuwmeren waarbij water langs turbines stroomt om zo elektriciteit op te wekken kennen we natuurlijk al. Het systeem de andere kant op is ook al eens eerder bedacht. Maar dat het water op één plek door dezelfde buis kan, dat de richting binnen 9 minuten kan worden veranderd, en dat de turbines tegelijkertijd dus ook de pompen zijn… Dát bestaat nog nergens zo. En daarbij is de schaal waarop dit gedaan wordt ook uniek.
Van binnen
De bovenste dam bestond al, maar het afgelopen jaar is die twee keer zo hoog gemaakt om de capaciteit van het bovenste meer straks te kunnen verhogen. Hier onder de grond loopt deze 400 meter lange buis recht naar beneden. Die is nu klaar. Daar gaat het water straks door een generator die door het vallende water keihard ronddraait en stroom opwekt… en dan loopt het water via deze 1,5 km lange tunnel naar het onderste meer (Lac d’Emosson).
Grootste grot van Europa
Die turbines moet je natuurlijk ergens kwijt: in de grootste, door mensen gemaakte grot van Europa. Met behulp van explosieven is het grootste deel weggeblazen en later afgegraven. 194 meter lang, 32 meter en 52 meter hoog, en daarmee de grootste Europese constructie onder de grond
Verder loopt er een kilometerslang tunnelstelsel onder de grond. Daar moet natuurlijk wel kunstmatig de druk hoog worden gehouden. Er wordt steeds verse lucht in gepompt. Als er geen stevige deuren zouden zijn werd iedereen gelijk naar buiten geblazen.
Toen Eva langsging mocht ze helpen bij het verstevigen van de tunnels. Bekijk het hele item hier nog een keer:
En voor de écht diehards nog even wat weetjes:
-
Nant de Drance is vernoemd naar een bergbeek,
die uitmondt in het Emosson reservoir.
-
Het Lac d'Emosson wordt gevoed door beekjes uit
Zwitserland en uit Frankrijk.
-
De pompcentrale Nant de Drance zal dezelfde hoeveel
energie leveren als de Zwitserse kerncentrale in Gösgen.
-
De twee verticale buizen hebben een hoogte van
425 m. Deze zijn dus langer dan de Eiffeltoren hoog is (324 meter) én de
zendmast van Lopik (367 meter).
-
De machinekamer heeft een lengte van 2
voetbalvelden.
-
Voor de bouw van deze centrale werd in totaal 17
kilometer aan tunnels gegraven!
-
De hoeveelheid puin dat door de bouw van de
tunnels vrij kwam, komt overeen met de inhoud van 453 olympische zwembaden, een
totaal van 1,7 miljoen m³.
-
Veel van dit puin werd weer gerecycled als beton
om de tunnels mee te verstevigen.
-
De tunnels zijn niet gevoelig voor aardbevingen.
Er was laatst een aardbeving in dit gebied. Maar die blijven heel erg op de
oppervlakte van een landschap. Onder de grond werd er niks gemeten.
-
Het water achter de hoogste dam ligt op 2225
meter en het lage meer op 1930 meter.
Het verval dat het water via een verticale buis maakt is 400 meter.