De transfermarkt: de échte hoofdprijs voor voetballers?
De transfermarkt: de échte hoofdprijs voor voetballers?
- 3 minuten leestijd
Want opvallen bij de grote clubs, daar gaat het om!
Een trofee, een wereldtitel en een mooie geldprijs. Het lijkt het ultieme prijzenpakket te zijn voor de 32 teams die meedoen aan het WK. Maar voor sommige voetballers ligt er een nóg mooiere prijs aan de horizon: opvallen bij de grootste clubs en na de zomer hopelijk bij ze op het veld schitteren.
Met een leuk voorbereidingsritueel is de kans ook groot dat dat zal lukken! Al is het maar vanwege dat extra nulletje achter het salaris. Maar hoe werkt de transfermarkt nou eigenlijk?
Marktplaats
De transfermarkt is in het leven geroepen om de handel tussen spelers en de bemiddeling tussen clubs soepel te laten verlopen. Dat handelen kan op twee momenten in het jaar: het eerste moment vindt plaats tussen het einde van het voetbalseizoen – meestal rond eind mei – tot en met 31 augustus. Het tweede moment vindt plaats tijdens de winterstop. Tijdens het seizoen wordt er gekeken wie er mag blijven en wie weg moet.
De spelers die weg moeten, worden op de markt gezet.
Het komt daarnaast ook voor dat spelers zélf aangeven dat ze weg willen. Justin Kluivert is daar een goed voorbeeld van. De negentienjarige aanvaller ruilde zijn Ajax-tenue in voor dat van de Italiaanse club AS Roma.
Zodra de deal rond is, wordt er een transfersom betaald en mag de speler het vliegtuig of de trein in stappen naar zijn nieuwe club. Tenzij de speler ‘transfervrij’ is. In zo’n geval is er geen sprake van een transfersom. De club neemt de speler dan over en werkt de details rondom salaris en dergelijke in samenspraak met hem en zijn zaakwaarnemer uit.
Test je voetbalkennis en doe de voetbaltransfertest onderaan dit artikel!
De transfermarkt is eigenlijk niet meer dan een marktplaats voor voetbalspelers.
Al lopen de prijzen op deze marktplaats wel op tot soms honderden miljoenen euro’s. Want zo zit de vork nu eenmaal in de steel: voetbal is een dure sport met nog duurdere spelers. Die steeds duurder worden. En dat smaakt voor veel clubs naar meer.
Tactisch handelen
Sommige clubs staan zelfs bekend om hun handelsbeleid. De Zwitserse club FC Basel is daar volgens velen een lichtend voorbeeld van. Business Insider-journalist Arend van den Berg geeft bijvoorbeeld aan dat het succes van Basel in voetbalcompetities vooral komt door hun sterke aankoopbeleid.
Met name jonge spelers met ontzettend veel potentie worden door deze club snel gestrikt. Die krijgen er vervolgens uitstekende begeleiding, schitteren in diverse competities en worden naderhand overgenomen door andere clubs. Denk bijvoorbeeld aan Mohamed Salah, die door Basel in 2012 werd gekocht van El Mokawloon SC in Egypte. Salah vertrok na twee jaar naar Chelsea, en eindigde bij Liverpool FC. Daar speelt hij nu de sterren van de hemel. Oh, en hij is ook nog eens dit seizoen topscorer van de Premier League geworden. Basel weet dus duidelijk van wanten.
Het WK is in dit opzicht dus ook voor spelers de uitgelezen kans om zich van hun beste kant te laten zien. Basel kijkt in ieder geval wel mee. Jij ook?
Weet jij naar welke club deze spelers de overstap maakte?
Test je voetbalkennis: doe mee aan de quiz!
(function(b,o,n,u,s){var a,t;a=b.createElement(u);a.async=1;a.src=s;t=b.getElementsByTagName(u)[0];t.parentNode.insertBefore(a,t);o[n]=o[n]||[]}) (document,window,'_qual_async','script','//npo.qualifioapp.com/kit/qualp.2.min.js');
_qual_async.push(['init', 'ws/load.cfm', 'qualifio-', false]);
_qual_async.push(['createIframe', 'qualifio_insert_place_487001', 'npo.qualifioapp.com', '20', '1DF2700A-D61D-C451-D044-18D470971211', '100%', '1000', '', '', '', 'max-width:810px;margin:0 auto;']);