De Tweede Kamerleden zijn steeds jonger
De Tweede Kamerleden zijn steeds jonger
- 3 minuten leestijd
Kamerleden worden gemiddeld steeds jonger. Welke partijen zijn het jongst? Spoiler: niet de 50PLUS.
Jongeren zijn er genoeg in Nederland, maar ze naar de stembus krijgen is een heel ander verhaal. Vaak vinden ze politiek maar saai en zijn ze niet gemotiveerd om te stemmen. Er zijn daarom ook steeds meer initiatieven om jongeren naar de stembus te lokken.
Toch zijn er voor jongeren voorbeelden genoeg om wel te gaan stemmen, want ze zitten steeds vaker zélf in de Kamer.
Snel gaat het nog steeds niet, maar in 30 jaar is de gemiddelde leeftijd aardig gedaald. In 1982 waren Kamerleden nog zo'n 50 jaar oud, in 2012 was dat gemiddeld iets minder dan 44 jaar. Dat komt omdat er steeds vaker twintigers en dertigers in de Kamer zitten.
In de afgelopen tien kabinetten waren Kamerleden het jongst bij GroenLinks, de PVV en de SP. Opvallend is dat dat juist ook de partijen zijn die de afgelopen periode ook niet zo groot waren. Het CDA levert van alle grote partijen gemiddeld de oudste Kamerleden.
Maar het CDA heeft bij de laatste verkiezingen juist flink verjong: nu hebben ze een van de jongste fracties. De gemiddeld allerjongsten zijn te vinden bij de Partij voor de Dieren. Met hun twee Kamerleden, Marianne Thieme (44) en Esther Ouwehand (40), zijn de jongste van alle partijen. Niet geheel onverwachts zijn de oudjes te vinden bij de 50PLUS partij, zij hebben een gemiddelde leeftijd van 59 jaar.
Op de kandidatenlijsten van dit jaar zijn in verhouding maar weinig jonge politici te vinden. Vaak zijn ze er wel, maar bungelen ze ergens onderaan de kieslijsten. Daardoor komen ze niet zo snel in de Tweede Kamer terecht. Het kan wel, maar dan moeten ze met voorkeurstemmen gekozen worden.
Een reden dat er dit jaar minder jongeren te vinden zijn is dat de grote partijen steeds minder zetels halen en daarom voor ervaring gaan. "De PvdA of het CDA konden vroeger op 45 tot 50 zetels rekenen. Nu niet meer, maar ze moeten wel alle taken verdelen. Ze kijken daarom vooral naar deskundigheid", zegt parlementair historicus Peter van der Heiden.
Lees het hele artikel op NOS op 3.
FunX schreef eerder al over rapper Massih Hutak die een brief schreef waarin hij jongeren oproept om te gaan stemmen.
"We moeten verantwoordelijkheid nemen. Informeren. Organiseren. Handelen. Stel je voor dat alle twee miljoen jongeren in Nederland uitzoeken welke politieke partij hen het beste vertegenwoordigt en daar dan op 15 maart massaal op gaan stemmen. Die actie zou de grootste middelvinger ooit zijn," schrijft Massih.
In de uitzending belde ze met 'm om door te praten over zijn brief.