Delftse studenten kopen een huis in Detroit van één maand stufi
Delftse studenten kopen een huis in Detroit van één maand stufi
- 3 minuten leestijd
Je kunt na je bachelor beginnen aan je master, of een huis kopen in Detroit voor 1000 dollar om er een duurzaam huis van te maken.
Je kunt na je bachelor beginnen aan je master, of een huis kopen in Detroit voor 1000 dollar om 'm op te knappen en er een duurzaam huis van te maken. Architectuurstudenten Bob Hendrikx, Dominik Lukkes en Ronen Dan van de TU Delft deden dat laatste. "We misten de praktijkervaring", zegt Bob.
Ze misten niet alleen de praktijkervaring, ze waren ook gefrustreerd over hoe duur het is om je huis te verduurzamen. Ze willen bewijzen dat dat anders kan en startten The Motown Movement. Het huis van 1000 dollar maken ze duurzaam, zonder dat dat duur wordt.
A lovely city
"Voor je studie zit je urenlang achter de laptop, lijntjes te tekenen. Maar wat betekent zo'n lijntje nou?" Bob, Dominik en Ronen (alledrie 22) zijn net terug uit Detroit. Het begon allemaal met een vakantie, een zoektocht naar steden die uit een dal kwamen, of daar nog middenin zaten.
Maar, waarom Detroit? "Detroit maakte de meeste indruk op ons. Er is veel leegstand in de stad, er staan 40.000 leegstaande huizen." Na de crisis in de auto-industrie en de rassenrellen in de jaren zestig hebben de inwoners de stad massaal verlaten. Daarom kun je er voor een prikkie een huis kopen en zijn er veel creatieve en duurzame initiatieven.
Zo zag het huis eruit toen ze 'm kochten:
Lege flessen, naalden en een kogel
"We hebben de tuin aangepakt en de rommel uit huis gehaald. Je moet bedenken dat zo'n huis al jaren verlaten is. Er hebben alleen wat daklozen in gewoond." Zo troffen ze alcoholflessen, naalden en zelfs een kogel aan.
Het hele huis was ook al gestript voordat ze aankwamen. "Mensen stelen elk stukje metaal dat een paar cent kan opbrengen. Op sommige plekken in de straat zijn zelfs gevels eruit gesloopt. Zelfs bakstenen worden gestolen."
Ook zijn alle ramen kapot, ligt er geen vloer en zit er asbest in de kelder. En de tuin moet verbouwd worden om zelf groente en fruit te kunnen verbouwen.
Weten hoe het huis eruit moet komen te zien? Dat check je bij NOS op 3.
Tiny House movement
Helemaal nieuw is het duurzaam wonen niet. Geen hypotheek, geen kosten meer voor energie of water en als je je omgeving wel gezien hebt, zet je je huisje gewoon op een andere plek. Dat zien steeds meer mensen wel zitten. De Tiny House movement komt dan weer overgewaaid uit Amerika. Daar willen mensen na de bankencrisis van zo'n acht jaar geleden van alle grote systemen af.
Een Tiny House is op z'n grootst 25m2 en het liefst van niets afhankelijk, off grid. Verslaggever Anic sliep een nachtje in Tiny Tim. In dat huisje van ongeveer 20m2 wordt energie opgewekt met zonnepanelen en windmolens. Het afvalwater wordt weer omgezet tot drinkbaar water, onder meer door urine te filteren.