Desinformatie en complottheorieën ontmaskerd in nieuwe serie Pointer Checkt
- 2 minuten leestijd
Op sociale media worden steeds meer berichten verspreid die niet kloppen. Pointer (KRO-NCRV) gaat de feiten van de fictie scheiden in een nieuwe, wekelijkse online serie op NPO3.nl en YouTube.
Sociale media zijn voor veel jongeren een grote bron van nieuws, maar tegelijkertijd is het een plek waar mis- en desinformatie hoogtij viert. Zeker wanneer influencers of BN’ers berichten delen die niet kloppen. Hoewel jongeren zijn opgegroeid met social media, is het herkennen van onjuiste informatie vaak nog een moeilijke opgave. De makers van Pointer lanceren daarom vanaf 10 juni een nieuwe serie op het YouTube-kanaal van NPO 3 om jongeren te helpen desinformatie en complottheorieën te herkennen. Naast het factchecken van berichten die een groot bereik hebben onder jongeren gaan ze ook op zoek naar de bron. Wie verspreidt het? Is er sprake van onwetendheid of zit er een bewuste strategie achter? Ligt er een complottheorie aan ten grondslag en waarom is die nu zo populair?
Kijkers krijgen iedere aflevering tips om ervoor te zorgen dat ze zelf geen slachtoffer worden van desinformatie. Marieke: “We willen kijkers niet alleen meegeven of iets klopt maar ook wat erachter zit. Zodat ze bewuster naar berichten kijken en die kunnen checken met de tips die we meegeven.”
In de eerste uitzending staan propagandatechnieken centraal die Rusland gebruikt in de oorlog tegen Oekraïne en eerder al in de oorlog met Syrië. De vraag die centraal staat in de tweede uitzending is: waarom worden popsterren in verband gebracht met satanische complotten? De derde uitzending gaat over desinformatie rondom de apenpokken en in de vierde uitzending wordt klimaatdesinformatie onder de loep genomen.
Pointer Checkt, vanaf vrijdag 10 juni wekelijks te zien op het YouTube-kanaal van NPO 3 (en NPO3.nl).