Zo druk hebben deze jonge meesters en juffen het
Zo druk hebben deze jonge meesters en juffen het
- 3 minuten leestijd
"Soms ben ik meer tijd kwijt met de administratie, dan dat ik voor de klas sta. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?"
Ieder jaar twaalf weken (doorbetaalde) vakantie en ook elke woensdagmiddag vrij. Dat klinkt niet verkeerd, een baan als basisschoolleraar. Maar al die fijne dingen come at a cost. Volgens het CBS is de werkdruk onder andere voor leerkrachten het hoogst. Je bent als leraar niet alleen bezig met lesgeven, maar ook met alle administratie eromheen.
"Soms heb ik het gevoel dat ik mijn leerlingen tekortdoe. Ik ben meer bezig met andere dingen, dan dat ik lesgeef", vertelt Ivo Flipse (27). Hij staat voor de groepen 6, 7 en 8 op een basisschool in Zeeland.
In de video hieronder spreekt NOS op 3 met zes jonge meesters en juffen over hun motivatie om het onderwijs in te gaan. De een is onvermoeibaar, maar de ander weet wel dat hij over vijf jaar iets anders doet. Allemaal voelen ze die hoge werkdruk.
Dat basisschooldocenten erg druk zijn met hun werk is niet nieuw. Vorig jaar onderzocht De Monitor samen met de DUO hoe druk ze het precies hebben. Conclusie: de werkdruk onder meesters en juffen is nóg hoger geworden dan de jaren ervoor. En die stijgt dus alleen maar.
Zeurende ouders
Kinderen met rugzakjes, zeurende ouders, administratieve druk. De werkdruk onder basisschooldocenten is alarmerend hoog. De Monitor toonde aan dat het moeten bijhouden van veel administratie, een belangrijke veroorzaker is van die werkdruk.
"Ik moet op zes verschillende niveaus lesgeven in één klas. Ik heb 28 leerlingen, waarvan meerdere die specifieke zorg en aandacht nodig hebben. Dan zijn er ook nog de veeleisende ouders die steeds bijdehanter worden. Ouders kunnen je als docent echt kapotmaken."
Ook Zembla deed vorig jaar onderzoek naar leraren. Een op de vijf leraren krijgt een burn-out, nergens is dat zo hoog als in het onderwijs, volgens Zembla. Scholen moeten lesuren en soms complete vakken schrappen, vanwege het tekort aan leraren. Bovendien zien leraren het niveau van de leerlingen dalen. Zo gaan kinderen met een kennisachterstand van twee jaar naar het voortgezet onderwijs. En universiteiten moeten bijspijkerlessen wiskunde geven, omdat het niveau van de eerstejaars studenten beneden de maat is. Allemaal gevolgen van de werkdruk van basisschooldocenten.
Maar...
...hoewel leraren veel druk ervaren op het werk, gaan de meeste toch met veel plezier naar school. Voor Marinka is iedere dag een feestje, zegt ze tegen NOS op 3. "Ik word wakker met het gevoel van: zo, ik ga weer naar mijn groep toe. Ik heb er zin in. Vandaag ga ik het verschil maken.