Deze jongeren doorbreken de stilte over mentale gezondheid: ‘We hebben het nodig om te weten dat we niet alleen zijn’
- 5 minuten leestijd
In onze prestatiemaatschappij worstelen veel jongeren met mentale problemen. Het kan enorm helpen om te weten dat je niet alleen bent in deze strijd. Daarvoor moeten we met onze billen bloot en mentale gezondheid bespreekbaar maken. In dit artikel zijn twee jongeren aan het woord die op social media open zijn over hun eigen mentale worstelingen.
De 27-jarige Lou is illustrator en schrijver. Onder het pseudoniem ‘Piekermeisje’ deelt ze over emotionele weerbaarheid en mentaal welzijn. Lou is zelf een enorme piekeraar, vandaar de naam Piekermeisje. “Ik kan in een gedachte verloren raken, terwijl ik rationeel wel weet dat het geen zin heeft. Dat kunnen ook faal-gedachten zijn zoals: het gaat me niet lukken. Dat is iets waar ik zelf soms nog mee worstel en Piekermeisje is een eerste stap om daarin iets te ondernemen. Ik vind piekeren een fijn woord, omdat het alles omschrijft. Er zit falen in, maar ook angst en onzekerheid,” vertelt Lou.
‘Uit een soort zelftherapie ben ik mijn illustraties gaan delen op Instagram’ - Lou
Ze maakt eigen illustraties, die allemaal begonnen in een klein notitieboekje. “Een jaar geleden ging ik op wereldreis. Daar hoopte ik minder te gaan piekeren, maar niets was minder waar. In die tijd overleed een vriend van me.” Hierdoor stroomden de piekergedachten over. Lou begon veel dingen voor zichzelf op te schrijven. “Uiteindelijk ben ik mijn illustraties en teksten gaan delen op Instagram. Ik had echt niet verwacht dat zo veel mensen het gingen volgen, maar ik ben daar heel dankbaar voor.”
Mentale gezondheid als centraal thema
Lou’s platform zorgt voor veel interactie. “Mensen herkennen zich in de illustraties en teksten en sturen mij zelf ook berichten. Dat geeft me het gevoel dat het er echt toe doet om het te delen. Ik heb het idee dat we in de maatschappij sprongen maken als het gaat om openheid over deze onderwerpen. Sinds ik met Piekermeisje ben gestart, zie ik hoeveel anderen hier ook mee bezig zijn,” vertelt Lou.
Mentale gezondheid is een belangrijk thema in het leven van Lou. Ze maakte er zelfs meerdere boeken over. “Zo schreef ik bijvoorbeeld een boek over falen voor kinderen op de lagere school. Ik hoop dat er vanuit Piekermeisje ook een boek kan ontstaan. Daar krijgt het thema falen dan sowieso een plekje in, want het is een belangrijk onderdeel van mentale gezondheid.”
‘Elke morgen als ik opstond, had ik een zwaar gevoel op mijn borst’ - Roderick
Een onzichtbare barrière
Ook Roderick (31) houdt zich op social media bezig met mentale gezondheid. Hij is oprichter van de podcast Let’s Talk Anxiety, waarin hij inzichten deelt om angst en onzekerheden te overwinnen. Op het Instagramaccount @anxietytalk_podcast plaatst hij fragmenten uit de podcast. “Ik spreek daarin vanuit eigen ervaringen. Daar ben ik mee begonnen, omdat ik graag mijn verhaal wilde delen. Het gaat vaak over dingen die ik tegenkom tijdens mijn zoektocht naar mezelf.”
Tot halverwege zijn twintiger jaren worstelde Roderick met sociale angst. “Elke morgen als ik opstond, had ik een zwaar gevoel op mijn borst. Alleen al het idee van interactie hebben met klasgenoten zorgde daarvoor. Ik was bang om veroordeeld te worden en dat leidde dan weer tot een gevoel van schaamte. Oogcontact maakte ik liever niet en ik had last van fysieke symptomen: zweten, trillen en hartkloppingen. Het was niet dat ik echt geen contact wilde, maar mijn angst creëerde een soort onzichtbare barrière. Daardoor ging ik me steeds meer isoleren en waren de meest simpele interacties al moeilijk.” De oorzaak hiervan is volgens Roderick enerzijds een ervaring uit zijn jeugd en anderzijds pestgedrag.
‘Ik dacht altijd dat ik de enige op aarde was met deze symptomen’
Openlijk praten over problemen zoals (sociale) angst, falen en onzekerheden is voor Roderick heel belangrijk. Hij vertelt dat het goed is om een support-team te hebben op het moment dat je deze dingen zelf ervaart. “Mensen benaderen mij soms over hun ervaringen. Ik dacht altijd dat ik de enige op aarde was met deze symptomen, maar dat is echt niet zo. Wanneer je er open over bent, merk je hoeveel anderen hier ook doorheen gaan. De openheid steekt mensen een hart onder de riem. We hebben het nodig om te weten dat we niet alleen zijn. Zelf put ik daar ook kracht uit.”
Dit artikel is onderdeel van het KRO-NCRV dossier Druk!
De mentale gezondheid van jongeren in ons land verslechtert. Studie, sociale media en de samenleving stellen steeds meer eisen. De druk op deze groep is groot. KRO-NCRV spreekt in dossier Druk! met jongeren en deskundigen. Ook willen we jongeren helpen door echt naar ze te luisteren. Hoe? Je ontdekt het met De Checkers tool:https://kro-ncrv.nl/druk!