Dikke vette basics
- 5 minuten leestijd
Dikke vette leugens is een uitgesproken online serie voor en door dikke mensen, mensen die zich dik voelen en een ieder die de ervaring van dik zijn beter wil begrijpen. Waarom eigenlijk? Hier vind je de basis-uitgangspunten van het programma.
Dikke vette leugens is een uitgesproken online serie voor en door dikke mensen, mensen die zich dik voelen en een ieder die de ervaring van dik zijn beter wil begrijpen. Tot eind december brengen we elke week korte video’s op TikTok en langere interviews op NPO3.nl. Waarom eigenlijk? Hier vind je de basis-uitgangspunten van het programma. Daar kun je dus altijd naar teruggrijpen.
Waarom een programma over dik zijn?
Er heersen veel vooroordelen en misconcepties over dik zijn. Uit een onderzoek van EenVandaag over gewicht en lichaamsbeeld onder 21.164 mensen gaf 54% van de mensen aan dikke mensen wel eens veroordeeld te hebben als ze die zagen eten. Een op de 10 mensen lacht dikke mensen wel eens uit. Van de mensen die zich omschrijven als ‘Heel dik’ heeft meer dan de helft in het afgelopen jaar een negatieve ervaring gehad met iemand in de zorg. En van de mensen die zichzelf omschrijven als heel dik, is 77% er dagelijks mee bezig. (Lees hier alle onderzoeksresultaten). Dikke mensen worden niet gelijk behandeld op de werkvloer en in de zorg, er is weinig representatie in de media en in de kledingindustrie.
Daarom wil Dikke vette leugens vetfobie aan de kaak stellen, misinformatie weerleggen, stereotype beeldvorming ontmantelen én zelfacceptatie vieren.
Waarom gebruiken jullie het woord ‘dik’, is dat niet beledigend?
We gebruiken in DVL het woord dik als neutrale omschrijving. Het woord ‘dik’ heeft vaak een negatieve lading, daarom nemen wij de regie over het woord in deze serie weer terug. Op deze manier hopen we dat ‘dik’ voor iedereen weer een neutrale term wordt.
Dik zijn is toch ongezond?
Prof. dr.Liesbeth van Rossum van Erasmus UMC is gespecialiseerd in obesitas. Zij vertelde ons het volgende: “Als je te veel buikvet hebt dan is dat ongezond. Het lichaam gaat vanuit het buikvet allerlei ontstekingsstofjes aanmaken. Uiteindelijk heb je meer kans op allerlei mentale en lichamelijke aandoeningen. Maar dat geeft je niet het recht om je met het leven of met het gewicht van een ander te bemoeien. We zien heel vaak haat en nijd op mensen die open praten over obesitas op sociale media: iedereen weet het beter en zegt doe een dieet kuurtje, maar afvallen is echt niet zo simpel.’’
Maar is het weergeven van dikke mensen op beeld dan ook een promotie van obesitas?
We vroegen het Dr. Serena Daalmans van de Radboud Universiteit Nijmegen gespecialiseerd in de communicatiewetenschap:
‘’De ontzettend stereotype focus van de media in de representatie van dikke mensen is problematisch. Ook zijn de effecten van mediarepresentaties heel complex en conditioneel: mensen besluiten echt niet ineens door media dat ze dik willen gaan worden, die norm of dat wensbeeld ontstaat echt niet zo maar. Net zoals mensen van blootstelling aan bijvoorbeeld seksuele diversiteit in de media niet ineens hun seksuele oriëntatie aanpassen.’’
Als je te dik bent, dan kun je toch gewoon afvallen?
Dat zou je denken, maar dat blijkt gecompliceerder. “Mensen denken: je kan minder eten en meer bewegen, maar zo makkelijk is dat niet. Als je eenmaal overgewicht hebt, werkt je lichaam anders. Daarnaast zijn er allerlei oorzaken van overgewicht. Vaak moeten eerst de onderliggende problemen opgelost worden wil er een gewichtsafname kunnen plaatsvinden’’, aldus dokter Van Rossum.
Wie ‘telt’ er eigenlijk als dik?
Deze vraag kent vele lagen, daarom vroegen wij het aan drie verschillende mensen.
Allereerst dr.Van Rossum: ‘’In de medische wereld hebben we het eigenlijk over overgewicht en obesitas, maar gaat het vooral om het hebben van teveel vet en met name te veel buikvet, want dat is schadelijk als je daar echt te veel van hebt.’’
Toch heeft de benaming dik ook te maken met wie zich dik voelt. En hoe dat werkt kon eetstoornisbehandelaar Mignon van Bruggen ons uitleggen: ‘’Dik voelen staat los van hoe je lichaam er in de werkelijkheid uit ziet. Iedereen kan zich dik voelen. Zeker als je jezelf veel vergelijkt met beelden die je ziet op het internet of in de media.’’
Iemand die zichzelf omschrijft als dik is Lotte van Eijk. Zo kijkt zij naar iemand anders dik noemen. ‘’Ik denk dat het ten eerste helemaal niet je zaak is hoe iemand anders er uit ziet en dat je dat perse iets moet noemen. Als iemand comfortabel is met het woord dik, dan is dat helemaal prima, maar dat het er heel erg aan ligt wie het zegt. Als een persoon die niet dik is een ander persoon dik noemt, dan heeft dat een hele andere lading dan als een dik persoon iemand anders dik noemt. Het moet met een bepaalde consent gebeuren.’’
Ik ben zelf niet dik, waarom zou ik dit programma kijken?
Dik of niet dik, er zijn heel veel dingen die we nog niet weten over de rol van dikke mensen in de maatschappij. Dikke mensen worden op verschillende manieren gediscrimineerd. Daarnaast heersen er veel vooroordelen over dikke mensen. Check bijvoorbeeld het artikel van 3vraagt, waar onderzoek is gedaan naar de aannames die worden gedaan over dikke mensen. Om onze eigen vooroordelen te kunnen erkennen, is het belangrijk om te begrijpen waar deze vandaan komen.
Daarnaast kent bijna iedereen wel een dik persoon: in je familie, in je vriendengroep of in je omgeving. Door hun ervaringen te begrijpen, kan je hen ook meer op hun gemak stellen en een ally zijn in hun strijd voor representatie en gelijke behandeling.