Ben je dik? Dan kan je die droombaan wel vergeten.
- 4 minuten leestijd
Gewichtsdiscriminatie op de werkvloer komt geregeld voor. Hoe is dat zichtbaar? En wat zijn de oplossingen?
Je kent het wel: je gaat studeren, haalt een diploma en dan kan het solliciteren beginnen. 40% van de afgestudeerde mensen vinden binnen 3 maanden een baan. Maar voor dikke mensen is dat lang niet zo makkelijk als voor de rest. In dit artikel leggen wij uit hoe dat zit.
De ideale werknemer
‘’Het argument ‘dikke mensen zijn ongezond’ wordt vaak gebruikt om die discriminatie en uitsluiting te legitimeren’’, aldus Dr. Noortje van Amsterdam, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. In een interview met Dikke Vette Leugens legt zij uit hoe in haar onderzoek duidelijk werd dat bepaalde groepen gediscrimineerd worden op de werkvloer. ‘’Ik en mijn collega stelden de vraag: wie wordt er gezien als een ideale werknemer en wat betekent dat dan voor mensen die niet aan dat plaatje voldoen?’’ De mensen die niet aan dat plaatje voldoen zijn vaak mensen van kleur, mensen met een beperking en/of dikke mensen. In een vervolgonderzoek zoomde Van Amsterdam in op de ervaringen van dikke mensen.
Sollicitatie
Die ervaringen lopen uiteen, maar de verhalen beginnen al bij de sollicitatieprocedure: ‘’Een dikke sollicitant kreeg te horen dat ze dachten dat ze fysiek het werk niet aankon en kreeg het advies om toch echt wat aan zichzelf te gaan doen’’, aldus Van Amsterdam. Een onderzoek uit de Verenigde Staten laat zien dat dit vaker voorkomt: zolang hun gewicht onbekend blijft, worden dikke kandidaten gelijkwaardig beoordeeld aan hun dunne kandidaten. Zodra duidelijk wordt dat een sollicitant dik is, wordt die minder geschikt geacht voor de functie. Dikke sollicitanten worden zelfs strenger beoordeeld dan ex-gedetineerden of sollicitanten met een geschiedenis van mentale problemen, concludeert een ander onderzoek. De aanname is dat dikke mensen lui en slordig zijn en dus niet hard kunnen werken.
Op het werk
Ondanks deze vooroordelen worden er gelukkig geregeld dikke mensen aangenomen, maar ook carrière maken wordt hen vaak lastiger gemaakt. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken dat gewichtsdiscriminatie in ieder stadium van werk voorkomt: selectie, plaatsing, compensatie, promotie, discipline, loopbaanbegeleiding en als laatste: ontslag. Een voorbeeld van die compensatie is deze Amerikaanse berekening: dikke mensen verdienen gemiddeld bijna 5 euro minder per uur dan hun dunne collega’s. Collega’s onder elkaar kunnen er ook wat van: 1 op de 5 Nederlanders neemt een dikke collega niet serieus. En vrouwen hebben dan ook nog eens 16x meer kans om te maken te krijgen met gewichtsdiscriminatie op het werk. De mentale gevolgen zijn groot: uit onderzoek blijkt dat dikke werknemers klachten hebben als depressie, anxiety op het werk en een gevoel van verlorenheid kunnen ervaren. De impact van zulke klachten kan groot zijn: ‘’Als werknemer kan je wel wisselen van baan naar een inclusievere plek, maar de oude ervaringen draag je nog steeds met je mee’’, legt Van Amsterdam uit.
Oplossing
Ik hoor je denken: is discriminatie niet illegaal? ‘’Discriminatie in de breedste zin van het woord is volgens de wet verboden, maar welke vormen discriminatie aan kan nemen staat niet in detail in de wetgeving’’, zocht Van Amsterdam uit. In de Verenigde Staten worden de eerste stappen gezet om gewichtsdiscriminatie op de werkvloer expliciet te verbieden. Zo is het in de staten Michigan en New York inmiddels verboden om werknemers te ontslaan op basis van gewicht. ‘’Mensen moeten af van de vooroordelen over dikke mensen om zo een veiligere werkplek te kunnen creëren voor hun collega’s’’, aldus Van Amsterdam. Benieuwd naar hoe de werkplek inclusiever wordt? Check op TikTok onze tips voor een inclusievere werkvloer.