Er zit 8.000 liter water in je broek
Er zit 8.000 liter water in je broek
- 2 minuten leestijd
Door dit artikel gaat je spijkerbroek minder lekker zitten
Kledingmerken beweren zelf anders, maar milieuorganisaties noemen de kledingindustrie nog altijd een van de smerigste ter wereld. Daarom lag de focus van de spijkerbroekenbeurs 'Amsterdam Denim Days' op duurzaamheid.
"Spijkerbroeken zijn supercool, maar het kost duizenden liters water om er een te maken", zegt James Veenhoff, oprichter van een stichting die zich bezighoudt met het vernieuwen van de kledingindustrie.
NOS op 3 was op de jeansbeurs. Daar ging het veel over 'schoner' produceren van kleding:
Voor het programma 'De slag om de klerewereld' begaven Teun van de Keuken en Roland Duong zich eerder al in de wereld van mode en textiel. Teun ging undercover als textielhandelaar en Roland liet zich informeren bij experts. Want hoe steekt die katoenhandel nou in elkaar?
Ze reizen van Amsterdam naar India, Turkije en Bangladesh. Duiken in fabrieken en reizen af naar het platteland. Duong werd blij van de biologische katoenteelt, Van de Keuken kwam undercover weinig hoopvols tegen.
Kinderarbeid
In de derde aflevering van de docu reist Teun naar Turkije, waar niemand opkijkt van kinderarbeid. Roland gaat in India op zoek naar hoe het beter kan. Katoen: fijn voor onze kleren, ellendig voor de boeren, plukkers en het milieu.
Weten wat je allemaal moet doen om een spijkerbroek te maken? Check Pieter en Willem. Daar komt namelijk heel wat bij kijken. Katoen plukken, garen spinnen, stof weven, verven en een ontwerp verzinnen. Maar ze hebben er alles voor over.