Achter Tralies: Een penvriend op Death Row
- 3 minuten leestijd
In Achter Tralies volgen we mensen die in de gevangenis zitten. Hoe leven zij, wat zijn hun dromen en zitten ze daar wel terecht?
In deze thema-week rond het thema gevangenschap volgen we twee documentaires van Jessica Villerius over Clinton Young die sinds zijn achttiende in de gevangenis wacht op zijn doodstraf. Deze zaak kraakt aan alle kant, zit Clinton wel terecht vast? Daarnaast volgen we de prachtige serie Brieven van Pancho van FunX-DJ Shay Kreuger.
Brieven van Pancho
Als DJ krijgt Shay vaak berichten van fans, ze vragen plaatjes aan of geven complimenten. Op een dag krijgt ze bericht van een jongen die in de gevangenis zit, zijn naam is Pancho. Wat blijkt? FunX is super populair onder gevangenen en zij is voor hen een manier om vanachter de tralies weg te dromen. Shay gaat het contact met Pancho aan en volgt andere mensen die contact hebben met een gevangene.
Aflevering 1 - Death Row
Via een advertentie in een tienermeisjestijdschrift meldt Kim zich aan om briefcontact aan te gaan met mensen die ter dood- of tot levenslang zijn veroordeeld. Het wordt Tony, die in de VS op zijn doodstraf wacht. De Nederlandse Kim is inmiddels al sinds 2004 met hem per brief in contact. In de tussentijd heeft zij een studie afgerond, is gaan samenwonen, heeft kinderen gekregen. Kortom: ze heeft een heel mooi leven opgebouwd. Tony zit inmiddels nog in exact dezelfde cel. Kim zegt dat Tony leeft via Kim, dat zij een ontsnapping naar de echte wereld is. In zijn cel mag hij maximaal tien brieven bewaren en helemaal geen enkele foto van Kim. Zijn mens zijn wordt beperkt tot het briefcontact met Kim.
Hoe is het nu met Tony?
Kim heeft nog steeds contact met Tony, "dat is al dertien jaar zo dus dat zal ook niet zomaar verdwijnen. Tenzij hij geëxecuteerd zal worden". Maar daar ziet het er voorlopig nog niet naar uit, er is ook nog geen datum geprikt. Omdat ter dood veroordeelden het recht hebben in hoger beroep te gaan, kan het soms wel meer dan vijftien jaar duren voordat hun straf wordt uitgevoerd.
De grootste verandering in Tony's leven is dat een vriend van hem is geëxecuteerd. "Dat was wel even slikken, maar hij is toch wel heel erg realistisch. Het zat er al heel lang aan te komen en de man had er zelf ook vrede mee." Kim zegt dat Tony na zo'n confronterende gebeurtenis toch erg somber is en ze minder contact hebben.
Wat heeft de docu voor jou betekend?
Kim is veel opener geworden over haar schrijven met Tony en krijgt veel positievere reacties uit haar omgeving dan ze had verwacht. Het schrijven was iets wat ze voor zichzelf deed, ergens was Kim toch bang voor het oordeel van mensen. Maar door zo open over te zijn tegen Shay en de oude brieven te lezen heeft Kim zich gerealiseerd dat ze een echte vriendschap met Tony heeft .
"Ook al is de positie waar hij in zit heel anders, hij is eigenlijk in alles wat ik heb ondernomen altijd heel lief en ondersteunend geweest. Nadat ik daar met Shay zo uitgebreid over heb gepraat, heb ik dat toch toe kunnen laten. Dat hoe verschillend we ook zijn en hoe bizar de situatie ook is, ik het toch een echte vriendschap kan noemen."
Check hier meer van Dossier: Achter Tralies of de documentaire Code Rood: De Doodstraf en het vervolg Deal met de Dood