Romeo’s op zoek naar relschoppers of zelf rellen bij protestacties?
- 5 minuten leestijd
Over agenten in burger, de Romeo’s gaan op sociale media de wildste verhalen rond. Zo zouden deze agenten niet alleen gewelddadig te keer gaan maar ook zelf rellen uitlokken.
Zijn de Romeo’s echt op zoek naar relschoppers of zelf relschoppers? Charisa Chotoe en Gabriella Adèr doken in het dossier van de Mobiele Arrestatie Eenheid: de Romeo’s.
Agenten in burger, provocateurs?
Een demonstratie die op sociale media veel losmaakt is die van 21 juni op het Malieveld. Ondanks dat het verboden was, werd er die zomerdag in Den Haag massaal geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Er waren verschillende escalaties tussen demonstranten en Romeo’s. Zo werden er 400 arrestaties verricht en ontstonden er grote rellen. Op sociale media circuleren verschillende beelden over het hardhandig optreden van de Arrestatie Eenheid (AE) Verschillende demonstranten en politici claimden dat agenten in burger zelf de provocateurs van de rellen waren.
We zien op sociale media beelden van agenten die zonder uniform uit een busje van de ME stappen en zich mengen tussen de gevechten. Koen Simmers, hoofdbestuurder van de Nederlandse Politiebond vertelde hierover in het AD dat politieke partijen en extreme groeperingen nepnieuws verspreiden door te suggereren dat de politie zelf eigen hooligans inzet.
Als je de context niet kent lijkt het erop dat demonstranten een andere demonstrant aanvallenKoen Simmers, hoofdbestuurder van de Nederlandse Politiebond
Simmers: "Het is nepnieuws.” Volgens Simmers gaat het in werkelijkheid om agenten in burger die belangrijke pionnen uit de menigte te halen en arresteren. Maar de oud-ME’er snapt de verwarring wel. “Als je de context niet kent lijkt het erop dat demonstranten een andere demonstrant aanvallen.” Toch is het niet zo gek dat burgers kritisch zijn op het doen en laten van een politie-eenheid. Want waar de afgelopen jaren Black Lives Matter en verschillende vormen van politiegeweld het publieke debat domineren, kunnen we ons afvragen of de politiebond wel genoeg doet om de rol van de Romeo’s kenbaar te maken.
Romeo’s buitensporig gewelddadig
Tinus Koops, een van de demonstranten vindt dat de Romeo’s wel degelijk buitensporig geweld gebruiken. Koops is de voorman van Nederland in Opstand en geen onbekende bij de politie. Zo werd hij opgepakt tijdens de demonstraties van 21 juni op het Malieveld. Koops: "Je kunt ook de-escalerend optreden. Ik vind dat een AE alleen maar escalerend optreedt. Want je wordt gepakt door iemand met gewone kleding aan. Dus jij reageert ook eerst met: ‘Wat doe jij!?’ En op dat moment, dat jij zo reageert? Pakken ze je keihard aan en schoppen ze je de poten onder je lijf vandaan!” Volgens de Nederland in Opstand-voorman gaat de ME ver over de schreef. “Als je gewoon op iemand afloopt en dan zegt: ’Vriend, jij bent gewoon te ver gegaan. Je wordt nu gearresteerd en je gaat mee is er ook niks aan de hand.”
Je wordt gepakt door iemand met gewone kleding aan. Jij reageert met : ‘Wat doe jij!?’ En op dat moment pakken ze je keihard aan en schoppen ze je de poten onder je lijf vandaan!Tinus Koops - Voorman Nederland in Opstand
Toch geeft de ME wel degelijk waarschuwingen. Koen Simmers begrijpt deels de kritieken. “Ik zeg niet dat er nooit collega's over de schreef gaan. Helaas zijn er aantal geweest. Dat zie je op social media terug. Maar we moeten ons ook realiseren dat er tienduizenden agenten op straat werken en dat het merendeel het goed doet."
De acties van de Romeo’s zijn geoorloofd
We leggen deze discussie ook voor aan Jaap Timmer, hoogleraar Politiegeweld aan de VU voor een analyse. “Opruiers, raddraaiers, lui die openlijk geweldplegen en vernielen en dergelijke, het is de taak van de aanhoudingseenheid om die er tussenuit te trekken.” De hoogleraar geeft hiervoor twee reden. “Eén ze plegen strafbare feiten en twee: het kan ook de temperatuur wat verlagen in de menigte zodat die lui niet meer opruien.”
Helder: de acties van de Romeo’s zijn geoorloofd. Toch is de politiebond woedend over alle aantijgingen en spreekt zelfs van het verspreiden van nepnieuws. Wat is er waar aan de tegenstrijdige beelden op sociale media? De hoogleraar is niet verbaasd over de ophef rond de aanhoudingseenheid. Hij is stellig in zijn conclusie. "Je ziet op sociale media dingen veel dingen hier omheen. Eigenlijk gaat het er om alles wat met de overheid te maken heeft te diskwalificeren. Feiten worden uitgelegd als leugens en leugens worden uitgelegd als feiten."
Eigenlijk gaat het om alles wat met de overheid te maken heeft te diskwalificeren. Feiten worden uitgelegd als leugens en leugens worden uitgelegd als feiten.Jaap Timmer - Hoogleraar Politiegeweld Vrije Universiteit Amsterdam
Helder: de acties van de Romeo’s zijn geoorloofd. Toch is de politiebond woedend over alle aantijgingen en spreekt zelfs van het verspreiden van nepnieuws. Wat is er waar aan de tegenstrijdige beelden op sociale media? De hoogleraar is niet verbaasd over de ophef rond de aanhoudingseenheid. Hij is stellig in zijn conclusie. "Je ziet op sociale media dingen veel dingen hier omheen. Eigenlijk gaat het om alles wat met de overheid te maken heeft te diskwalificeren. Feiten worden uitgelegd als leugens en leugens worden uitgelegd als feiten."
Bekijk dit dossier hier terug:
Research: Charisa Choe en Gabriella Adèr
Tekst: Sakina Elkayouhi