Interview met eindexamenleerling Jasmijn!
Interview met eindexamenleerling Jasmijn!
- 5 minuten leestijd
Jaren toewerken naar je examens, en dan gaat het ineens niet door. Hoe gaat examenleerling Jasmijn hiermee om?
7 mei zou het centraal eindexamen beginnen. Dat gaat door de coronacrisis niet door. Dit is voor de examenleerlingen die jaren naar hun eindexamens toewerken natuurlijk een grote teleurstelling. In het project De examenklas van 2020 laat NOS Stories deze scholieren aan het woord. Eén van deze scholieren is Jasmijn. Jasmijn is 18 jaar oud en zit in de examenklas van 5 havo in Noordwijkerhout. Hoe gaat Jasmijn hiermee om?
Wat was jouw eerste reactie toen je hoorde dat je geen eindexamens hoefde te doen?
Ik vond het eerst helemaal niet zo erg. Ik moest eigenlijk wel lachen, want ik heb al ervaring met examenuitreikingen. Ik dacht dan hoef ik niet zo lang in die zaal te zitten. Daarna dacht ik wel, oh jee, dan gaan andere leuke dingen ook niet door.
Was je het eens met deze oplossing of was er volgens jou een betere oplossing geweest?
Ik vond het heel erg dubbel. Aan de ene kant was ik het er mee eens, maar ik wist op dat moment niet hoe ik ervoor stond. Ik was best wel bang. Stel dat er geen goede oplossing zou komen, zoals resultaat verbetertoetsen, dan had ik het misschien niet gehaald. Uiteindelijk dacht ik, zo is het ook wel goed.
Want hoe stond je ervoor? Was je gelijk geslaagd of zat je nog in de stress?
Het was nog afwachten. Ik moest nog twee schoolexamens maken en dan zou ik het weten. Uiteindelijk heb ik toen via mijn mentor gehoord dat ik geslaagd was.
Hoe kreeg je dat dan te horen?
Het was best wel apart, want wij wisten helemaal niet dat we het op dat moment te horen zouden krijgen. Ze ging tijdens mentorbegeleiding opeens een lijst af met wie er geslaagd was of niet. Mijn ouders waren op dat moment ook niet thuis dus ik kon helemaal niemand inlichten. Ik moest ook gewoon die les nog afronden, terwijl je natuurlijk gewoon uit je dak wil gaan.
Vind je het raar om niet zoals andere jaren jouw middelbare school periode af te sluiten met een examen?
Ik vind dat wel heel jammer. Je hebt het natuurlijk met al je vrienden gedaan en je bent trots op elkaar. Nu vier je het denk ik toch meer individueel, waardoor je het niet echt meemaakt zoals je zou willen. Dat beeld dat je dan hebt, dat je daar met z’n allen staat met je diploma, dat mis je wel heel erg. Vooral het feit dat je het niet samen kan afsluiten is erg jammer.
Heb je wel plannen om het samen af te sluiten?
Ja met mijn vrienden zijn we een etentje aan het organiseren, wat gewoon op afstand kan. Dan gaan we met z’n allen wat eten en speeches voor elkaar schrijven over onze middelbare schooltijd. Zo willen we dat dan een beetje afronden.
En hoe neem je afscheid van je school?
Mijn docenten hopen na de zomervakantie nog gewoon een uitreiking te kunnen doen. Dat is natuurlijk wel apart, want dat is dan midden in je nieuwe opleiding. Maar zo hopen ze het toch een beetje te kunnen afsluiten.
Er zijn natuurlijk ook helemaal geen open dagen geweest. Hoe heb je je een beetje voor kunnen bereiden op wat je na de middelbare school ging doen?
Het was super moeilijk. Eerst was ik van plan een tussenjaar te nemen, omdat ik heel erg twijfelde. Maar dat durf ik nu niet aan omdat er zoveel onzekerheid is.
Heeft het dan ook invloed gehad op jouw studiekeuze?
Ja heel erg! Ik ben zelf heel muzikaal dus ik wilde met mijn zangdocent gaan kijken naar opleidingen. Het inkomen van performers ligt nu eigenlijk helemaal stil omdat optredens voor publiek niet kan. Daarom heb ik me uiteindelijk ingeschreven voor HBO rechten, omdat ik maatschappijleer en Nederlands leuk vind. Het is iets totaal anders, maar dit vind ik ook heel leuk.
Hoe zie je die studententijd voor je?
Ik maak me wel zorgen om het studentenleven. Ik vraag me af of ik me moet inschrijven voor een studentenvereniging. Ze doen nu alles online en gaan video bellen met elkaar. Als je elkaar niet kent is dat wel apart. Je betaalt natuurlijk contributiegeld, dus ik vraag me af of je dat allemaal wel moet doen het eerste jaar. Je wil natuurlijk ook verbinding met je omgeving en studenten, dus het is een beetje afwachten.
Kijk De Examenklas van 2020 hier.