Een wereldmerk beginnen in Azerbeidzjan
- 2 minuten leestijd
Je dromen verwezenlijken gaat niet altijd zonder slag of stoot, Kamran (30) uit Azerbeidzjan kan dat beamen.
Een paar jaar geleden werkte hij nog bij een bank maar door zijn kritische houding jegens zijn baas zit hij nu zonder werk bij zijn moeder op de bank.
Het regime van de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev laat vele gezichten zien. Het land doet grote moeite om zijn imago internationaal op te poetsen. In 2012 organiseerde Azerbeidzjan in de hoofdstad Bakoe het Eurovisie Songfestival. Het land heeft veel geïnvesteerd in dit evenement om een andere kant te laten zien, dat van een moderne natie. Het werd al snel duidelijk dat het gepresenteerde beeld niet klopt met de alledaagse werkelijkheid. Voorafgaand aan het evenement protesteerden politieke activisten in Bakoe voor meer vrijheid en tegen corruptie. Azerbeidzjan stond internationaal ineens op de kaart, niet alleen door het Songfestival maar ook door de activisten die werden opgepakt. Volgens de oppositie greep de politie hard in. Tegenstanders van het regime worden keihard vervolgd.
Enorme bedragen worden geïnvesteerd in sponsoren en evenementen om de donkere kant van het land te verbergen. De kritiek op deze gang van zaken komt van internationale organisaties als Human Rights Watch (HRW), Free Press Unlimited en organisaties in Azerbeidzjan zelf. Nadat HRW ingelicht werd over de protesten van de politieke activisten nam de organisatie onder andere contact op met het bedrijf European Broadcast Union (EBU) die het Songfestival uitzendt. Vraag was: samen met internationale partners druk opvoeren richting de regering van Azerbeidzjan. Meer transparantie en respect voor mensenrechten.
Maar Azerbeidzjan blijft internationale evenementen organiseren om een ander imago te kweken. Vooral ook op het gebied van sport. Met de eerste Europese Spelen en de Grand Prix Formule 1 achter de rug en als shirtsponsor van onder andere de voetbalclub Atlético Madrid.
Dit rijke land met grote olie- en gasvoorraden, wordt beschouwd als een van de belangrijkste plekken voor de ontwikkeling van olie en is daarom van strategisch belang voor de hele Europese energietoevoer. ‘Het Dubai aan de Kaspische Zee.’, wordt Azerbeidzjan ook wel genoemd. Maar voor burgers zoals Karman blijft de toekomst onzeker. Eén ding weet hij wel: het is daar door de politieke repressie je hele leven lang op eieren lopen.
Deze BB3D is gemaakt door Ad Nuis