EOdoc ‘Picture Perfect?’: van sekte naar perfect willen leven
- 3 minuten leestijd
Ogenschijnlijk heeft regisseur Danny (37) het goed voor elkaar. Op zijn socials deelt hij graag plaatjes van zijn perfecte leven: een fantastische baan in de tv-wereld, twee schattige dochters, een fijn huwelijk, tripjes naar het buitenland en een vrijstaand huis aan het water. Maar de realiteit is anders, en dat heeft een reden. Op zijn 24e werd hij uit een kerkelijke sekte gezet, en dat heeft diepe sporen nagelaten. Daarover maakte hij de korte EOdoc Picture Perfect? De documentaire is vanaf vandaag te streamen op NPO Start.
De EOdoc Picture Perfect? volgt de perfectionistische regisseur Danny Grootveld (37). Voor buitenstaanders die hem op socials volgen leeft hij met zijn gezin het perfecte plaatje. Maar wat hij aan de buitenkant probeert uit te stralen staat in schril contrast met hoe hij zich vaak van binnen voelt.
Sekte
Danny groeit op in een kerkelijke sekte, waar zijn oom de leider van is. In eerste instantie wordt hij beschouwd als een groot talent en als ‘neef van’ misschien wel een toekomstige voorganger binnen de beweging. Hij mag zijn talenten inzetten en helpt de kerk de moderne mediawereld in. Maar dan wordt hij door zijn oom op zijn 24e met echtgenote en ouders uit de kerk verstoten. Familie en vrienden verbreken alle contact. Danny’s wereld stort in en hij komt in een identiteitscrisis terecht. Die probeert hij te camoufleren door perfectionisme na te streven en op social media een perfect plaatje op te bouwen. Jarenlange stress door het onverwerkte trauma mondt zelfs uit in fysieke klachten. Nu hij vader is wil hij afrekenen met het verleden en de cirkel doorbreken.
De cirkel doorbreken
Filmmaker Danny Grootveld over zijn openhartige film: “In deze tijd van social media struikel je vaak over het ene hoogtepunt na het andere. We kunnen ons daarmee verliezen in de rat race van het leven. Maar het echte leven is niet perfect. We vergeten vaak dat iedereen door dalen gaat, want die zie je namelijk niet. Maar juist die dalen kunnen heel diep zijn. In mijn geval is zo’n diep dal dat ik in een kerkelijke sekte opgegroeid ben en daaruit ben verstoten door mijn familie.
Toen ik kinderen kreeg, besefte ik dat ik niet langer zo door kon, met ongezonde patronen die ik heb meegekregen uit mijn verleden en het camoufleren van alle pijn en verdriet. Die cirkel moest ik doorbreken. Door in alle kwetsbaarheid mijn persoonlijke verhaal te delen hoop ik vanuit veerkracht een stem te kunnen geven aan anderen die ook geëxcommuniceerd zijn uit een kerk of sektarische gemeenschap. Het verlies van zo’n gemeenschap is pijnlijk, maar het is belangrijk
om op te staan en in te zien dat je waarde niet wordt bepaald door de afwijzing van anderen. Het geeft een kans om eigen kracht te ontdekken, opnieuw te bouwen en te groeien, los van dogma’s en verwachtingen. Het is een reis, en die heeft waarde. Want je verhaal stopt niet, het gaat door.”
Worstelen
EOdocs-hoofdredacteur Margit Balogh over Picture Perfect?: “De film laat zien wat trauma met je kan doen en hoe je dit kunt doorbreken, omdat je niet wilt dat je kinderen er ook mee opgezadeld worden. Daarnaast laat de film in het klein een groter probleem van onze tijd zien: veel mensen worstelen met de druk om een perfect leven te tonen op sociale media, terwijl de realiteit vaak heel anders is.
De film raakt hiermee belangrijke thema's zoals mentale gezondheid, fysiek welzijn, prestatiedruk, opvoeding en de kloof tussen wat we online presenteren en wat we werkelijk ervaren.”
Vanaf donderdag 24 oktober op NPO Start en via NPO 3LAB op YouTube.