Evet of hayir: Turken mogen stemmen
Evet of hayir: Turken mogen stemmen
- 2 minuten leestijd
Is Erdogans gewenste grondwetswijziging nou goed of slecht voor Turkije?
Deskundigen kunnen erover zeggen wat ze willen: vanaf vandaag kiest de Turkse gemeenschap in Nederland ja (evet), of nee (hayir).
"Ik vind Erdogan een goed man", zegt een jongeman met een Chicago Bulls-pet op. Hij heeft zojuist 'ja' gestemd. "Ik hoop op minder aanslagen, want Erdogan komt op voor zijn volk." Meer Turkse Nederlanders bij de stembus vinden dat de president zich de afgelopen jaren al heeft bewezen. Hij en zijn AK-partij doen het goed, de economie is gegroeid, dus waarom alle kritiek?
Het referendum moet president Erdogan meer macht geven. Als meer dan de helft van de Turken 'ja' zegt, wordt Erdogan de machtigste president van Turkije sinds Mustafa Kemal Ataturk, de stichter van de Turkse republiek.
"Turkije moet niet als een familiebedrijf worden bestuurd", zegt een man met zijn dochtertje in de armen. "De economie groeit wel, maar de kwaliteit van mensenrechten gaan omlaag." Voor hem reden genoeg om hayir te kiezen.
Volgens een Turks-Nederlandse vrouw is een sterke leider veel beter dan verschillende partijen die elkaar tegenwerken. Ze stemt voor de nieuwe grondwet, die in haar ogen vele democratischer is. "Er komen regels bij waardoor je als burger meer inspraak hebt in alles. En dat is heel erg belangrijk."
Het referendum was de afgelopen tijd ook belangrijk nieuws in Nederland. Turkse ministers wilden hier campagne komen voeren voor een ja-stem, maar de Nederlandse regering wilde dat niet hebben. Het groeide uit tot een flinke diplomatieke ruzie:
De stemlocaties zijn vanochtend om 09.00 uur opengegaan. Een kwart miljoen Turken in Nederland hebben tot en met zondagavond 21.00 uur de tijd om te stemmen. In Turkije zelf is het referendum op 16 april.