Fatbikes zijn stoer en snel, maar zijn ze ook praktisch?
- 2 minuten leestijd
Fietsbanden worden almaar dikker, met de fatbike als toppunt. Deze stoere en snelle elektrische fietsen zijn absoluut cool, maar waarom zijn deze fietsbanden zó dik en wat heb je daar eigenlijk aan?
Emma en Défano nemen in Happy Trending de tijd om deze trend eens grondig te ontleden. Zo spreekt Emma fietsenmaker Peter Marco uit Utrecht. Zijn vader opende in 1939 een fietsenzaak in Utrecht en Peter heeft deze zaak overgenomen. Op die manier heeft hij de ontwikkeling van de dikke fietsband van dichtbij meegemaakt. Hij vertelt dat de banden van gewone fietsen in de laatste jaren steeds een stukje dikker zijn geworden, ook voor gewone stadfietsen. Maar met de komst van fatbikes, die zeker in de grote steden voor veel mensen een fijn alternatief zijn voor een brommer, hebben fietsen banden gekregen waar je u tegen zegt.
De twee vrienden Alexander en Nels kunnen rustig een van de pioniers van de fatbike worden genoemd. Geïnspireerd door ouderwetse motorfietsen, gingen zij op zoek naar een manier om de elekrische fiets – die toch lang vooral bestemd leek voor de gepensioneerde medemens – cooler te maken. Om een elektrische fiets meer op een motor of brommer te laten lijken, zijn de dikke bandjes natuurlijk onmisbaar.
Inmiddels hebben Alexander en Nels flink wat concurrenten en zijn fatbikes erg populair geworden. Sommigen hebben zelfs een gashendel en kunnen met wat aanpassingen even snel als een scooter.
Een dikke band is onmisbaar voor het uiterlijk van fatbikes, maar fietsenmakers zijn er iets minder positief over. “Ze zijn onhandig, onpraktisch,” vertelt de een. “Er is veel meer weerstand op de weg omdat je een groter oppervlak hebt.” Een ander legt uit dat het in het onderhoud veel duurder is. Het plakken van zo’n band kost minimaal 35 euro en het vervangen van de band loopt al helemaal in de papieren.
Aan die dikke banden valt niet meer te ontkomen maar welke band is nu beter? De dikke band, de stoere mountainbike-band, de doodordinaire stadsfietsband of de snelle en dunne racefietsband?
Emma en Délano testen dit uit. Op verschillende fietsen leggen zij een uitdagend parcours af. De banden worden op drie onderdelen getest: wendbaarheid, grip en hoe snel ze lek gaan.
Benieuwd wat uit deze test komt? Bekijk dan de aflevering hieronder