10 lekkere series om al bingend je corona-quarantaine mee door te komen
Toplijst serie
Wat valt er te bingen op Netflix, Disney+, HBO Max, NPO Start of andere streamers? Welke must-sees in de bios mag je echt niet missen? De beste tips voor de ultieme movie night en binge-avond vind je hier op NPO3.nl. En meer!
De komende weken blijven we zoveel mogelijk binnen om met vereende krachten dat coronavirus de kop in te drukken. Gedurende die broodnodige thuisquarantaine zal de verveling op den duur geheid toeslaan en daarom heb ik een lijstje gemaakt met 10 lekkere series om je dagen mee door te komen. Allemaal te vinden op NPO Plus!
Allemaal te vinden op NPO Start Plus!
Even niet aan al die ingewikkelde apparaten sjorren op de sportschool, even niet met z'n allen tijdens de vrijmibo uit hetzelfde bakje pinda's graaien en voorlopig even niet schouder aan schouder meeschreeuwen bij een liveoptreden van jouw favoriete artiest. Nederland staat de komende weken in de snooze-stand. Of beter gezegd, een deel van Nederland staat de komende weken in de snooze-stand.
Terwijl de medewerkers van ziekenhuizen, supermarkten en zorginstellingen zich het vuur uit de sloffen lopen, zijn velen van ons de komende tijd aan huis gekluisterd. Je kunt natuurlijk maar zoveel sudoku's oplossen en op een gegeven moment zijn jij en je verkering/huisgenoot/kinderen/Yorkshire terriër ook wel uitgepraat, dus dan rest er nog maar één ding: bingen alsof je leven ervan afhangt! NPO Plus staat ramvol lekkere series en ik heb er tien voor je op een rijtje gezet die de moeite van het kijken meer dan waard zijn. Maar écht!
Niet alleen gingen panikerende Hollanders er de afgelopen dagen met vrachtladingen pasta en wc-papier vandoor, ook voor de deur van de lokale koffieshops ontstonden wachtrijen die zelfs in de Efteling nog niet eerder zijn voorgekomen. Compleet begrijpelijk natuurlijk. Helemaal als ze daar ook de wiet van de familie Augustinus verkopen. Papa Augustinus - Fokke, voor intimi - timmert in Groningen onder de meest bizarre omstandigheden een cannabiscoöperatie uit de grond waar je alleen maar je pet voor kunt afnemen. Wat mij betreft is dit één van de beste Nederlandse series ooit gemaakt. Verplicht cultureel kijkgoed dus.
Hollands Hoop check je hier.
Phoebe Waller-Bridge
is de koningin van de fijnbesnaarde humor. De koningin van de ongemakkelijke,
cynische, ietwat zwartgallige, fijnbesnaarde humor. Het zat in Crashing, het zat in Fleabag
en het zit ook in Killing Eve. De serie - die binnenkort aan haar derde seizoen begint - is een verfilming van de populaire Vilanelle-reeks van schrijver
Luke Jennings. Een serie boeken over een geniale, beeldschone
seriemoordenaar die voor haar werkgever de hele wereld over reist om
nietsvermoedende mensen om te leggen. Klinkt ernstig - is het natuurlijk ook - maar toch is Killing Eve grappiger dan je aan de hand van het plot zou denken.
Killing Eve check je hier.
Zeventien uur heb je ervoor nodig. Zeventien uur, maar dan weet je ook
echt alles wat er te weten valt over de Vietnam Oorlog. Meer dan tien
jaar van onderzoek ging er aan vooraf en de makers sloegen meer airmiles
stuk dan je tante in haar hele leven bij elkaar gespaard kan krijgen,
maar het resultaat is er dan ook naar. Een geschiedenisles die zijn
weerga niet kent. Heb jij binnenkort een spreekbeurt en zoek je nog een
onderwerp of heb je dit weekend een Tinderdate die je omver wil blazen
met al je historische kennis, dan is dit de serie voor jou. Als je na
deze uiteenzetting nog niet overtuigd bent van de complete nutteloosheid
van oorlogsvoering, dan gooi ik de handdoek in de ring.
The Vietnam War check je hier.
In feite is Flack gewoon de Britse versie van Scandal, maar dan gecombineerd met wat goed geplaatste humor. Het is Ray Donovan,
maar dan zonder al de kopstoten waarbij de voortanden door de woonkamer
vliegen. Draaiende camera’s op het leven van een fixer is inmiddels een beproefd
recept en Flack stelt wat dat betreft niet teleur. Is het de beste serie
die je ooit hebt gezien? Nee natuurlijk niet, maar dat is ook niet de
taak van deze nieuwste van Pop. Dit is er één om zonder al teveel
denkwerk achterover te timmeren en dat moet zelfs de meest onervaren binger makkelijk afgaan. Een prima slobberwijntje tussen de heftige kazen door.
Benedict Cumberbatch. Voor het grote publiek werd hij bekend als die ietwat merkwaardige Sherlock Holmes en nu schittert hij als een malle in een boekverfilming over het leven van de schrijver Edward St Aubyn. Hè, wat saai. Nou, niet dus! Het is een verhaal over opgroeien in een ontwricht gezin, het verliezen van je ouders, drank, drugs en uiteindelijk toch opkrabbelen. Als Trainspotting een serie zou zijn, dan was het Patrick Melrose. Als dat geen lokkertje is, dan weet ik het ook niet meer.
Patrick Melrose check je hier.
Die Queen Elizabeth II zit al zolang in het zadel, dat je bijna zou vergeten dat er voor haar ook nog mensen de baas van Engeland waren. Victoria bijvoorbeeld. In de gelijknamige serie zie je dat Elizabeth niet de enige was die haar pubertijd opzij moest schuiven om het land te dienen. Ook voor Victoria was er geen tijd om een beetje te experimenteren met comazuipen in een afgedankte schaftkeet, er moest geregeerd worden. Verwacht lekker kakkineus Engels, prachtige kostuums en een gouden kooi waar je acuut de vlekken van in je nek krijgt.
Nederland staat niet alleen bekend om haar molens, klompen, tulpen en
kaas, we hebben inmiddels ook flink naam gemaakt op het gebied van
verdovende middelen. We zijn zo’n veelzijdig volkje. Al die pillen en
coke komen niet vanzelf op verjaardagen en partijen aanwaaien, daar is
een gedegen logistiek netwerk voor nodig. Stanley Hillis was in de jaren
’80 de man met het meesterplan en daar hebben wij van NPO3 - samen met de KRO/NCRV - een heel
lekker serietje over gemaakt. Nee, ik heb er helemaal geen moeite mee om 'wij van WC-eend' te gaan, het is namelijk gewoon waar: Stanley H is een heerlijke serie én een lesje Nederlandse geschiedenis in één.
Wanneer Raza tijdens een avondje stappen wordt opgepakt met een uiterst bescheiden apotheek in z’n binnenzak, neemt zijn leven opeens een nogal vreemde wending. Onder druk van detectives Gabe en Holly – beiden onderdeel van een Britse anti-terreur unit – wordt hij omgeschoold tot informant. Het brein achter een terroristische aanslag in Rotterdam is namelijk het kanaal overgestoken en aan Raza de schone taak om uit te vogelen waar deze moordenaar zich precies ophoudt. Door zijn nieuwe bijbaan raakt Raza verzeild in een wereld die je normaal gesproken alleen bij Opsporing Verzocht ziet.
In het Zweedse Almedalen zijn de belangrijkste politieke kopstukken van het land
bijeen. Het gerucht gaat namelijk dat premier Elvira Kropp overweegt af te
treden. De strijd om haar opvolging gaat tussen David Ehrling - een politiek talent dat mogelijk voor wat nieuw elan kan zorgen - en de meer ervaren minister van
Milieu Ann-Louise Hegel. Al snel blijkt dat het politieke spel keihard
wordt gespeeld - what else is new - en daarvan dreigt David's familie de dupe te worden. Nou, daar ben je lekker mee.
The Inner Circle check je hier.
De Dassler broers: Adidas versus Puma
Zoals Manchester United en Manchester City hun stad verdelen, zo splitsen Puma en Adidas het Beierse Herzogenaurach in tweeën. Aan weerszijde van de stad staat een imposant kantoor en als inwoner ben je óf #adidasüberalles óf #pumaforlife. Nu vraag je je natuurlijk af: hoe belanden twee van de grootste sportmerken ter wereld in godsnaam in hetzelfde kleine stadje in Duitsland? Het antwoord is: een heerlijke ouderwetse broedertwist. De loyaliteitscrisis in Herzogenaurach is te danken aan de verplaswedstrijd tussen twee gebrouilleerde broers wiens geldingsdrang per ongeluk hele fijne schoenen voortbracht. Al weten we natuurlijk allemaal dat er op het gebeid van sneakers eigenlijk maar één merk is...
Die Dasslers check je hier.
En mocht die corona-ellende onverhoopt langer duren dan we met z'n allen hopen...
Vanaf 2 april zie je op NPO Start Plus een vierdelige docu over de voor Hillary Clinton zo desastreus verlopen verkiezingen van 2016. In een verrassend openhartig interview vertelt ze over haar opkomst als politica en schuiven familie, collega's en andere betrokkenen aan voor wat extra duiding naar de mensen toe. Altijd prettig. Daarnaast zie je ook veel achter de schermen beelden van de campaign trail en daarmee is Hillary stiekem ook een beetje een real life House Of Cards. Vond dit persoonlijk wel een eye-opener en daarmee heb ik als het goed is voor de laatste keer een Engels woord gebruikt. #stopdeverloederingvandenederlandsetaal
Ook de notoire niet-lezers onder ons leerden Roberto Saviano in 2014 kennen als de geestelijk vader van Gomorra.
De Italiaanse onderzoeksjournalist en schrijver verbouwde zijn boek
over de Napolitaanse maffia tot een serie om de vingers bij af te
likken. Nu is er met Zerozerozero opnieuw een boek van hem verfilmd en deze internationale cokethriller is alles wat we eerder ook al zo lekker vonden aan Gomorra, maar dan op verschillende continenten. Een kijkje in de complexe en levensgevaarlijke wereld van de wereldwijde drugshandel. Omcirkel 9 april dus maar alvast in de agenda, want dan staat Zerozerozero op NPO Start Plus en gaat er sowieso een dagje schandalig flink gebingewatcht worden!
Concentratiespanne van een goudvis of zijn series gewoon niet helemaal jouw ding? Noa "the cinema queen" Johannes maakte een lijstje met de lekkerste films op NPO Plus en daar staan ook de nodige pareltjes tussen. Wat dacht je van I, Tonya, Borg/McEnroe of de klassieker Reservoir Dogs?! Nieuwsgierig naar de rest? Klikken met die handel!
NPO Plus is de betaalde abonnementsdienst van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Voor een paar euro per maand (€2,95) kun je onbeperkt en zonder reclame tv-programma's en series kijken op de on-demanddienst NPO Plus. Dat is toch geen geld, voor zoveel moois?! En de eerste maand is nog helemaal hartstikke gratis ook!