7 tips voor het International Filmfestival Rotterdam
In Popcorntijd bespreekt André Nientied wekelijks het leukste filmnieuws en de beste kijktips. Deze week: 7 tips voor het International Filmfestival Rotterdam.
Van woensdag 24 januari tot en met 4 februari vindt het 47e International Film Festival Rotterdam plaats, het grootste jaarlijkse filmfestival van Nederland. Om je wegwijs te maken in het overstelpende aanbod van films tipt Popcorntijd deze week zeven gegarandeerde crowdpleasers.
I, Tonya
De rivaliteit tussen de Amerikaanse kunstschaatssters Tonya Harding en Nancy Kerrigan bereikte in 1994 een dieptepunt toen een vriend van Harding de knie van Kerrigan kapot sloeg. Maar wat gebeurde er nu werkelijk en wat was het aandeel van Tonya in deze aanslag? De als mockumentary (fake documentary) opgebouwde speeIfilm I, Tonya probeert daar een antwoord op te vinden. De white trash achtergrond van Tonya Harding – fantastisch neergezet door Margot Robbie – vormt daarbij een smakelijk ingrediënt met als meest bizarre personage Tonya’s ketting rokende en vuilbekkende moeder. Allison Janney won een Golden Globe voor deze rol in ‘the Goodfellas of figure skating’. (vanaf 22 februari in de bioscoop)
Lady Bird
Op papier is Lady Bird een doorsnee tragikomedie over een werkende moeder (Laurie Metcalf) met een opstandige dochter (Saorise Ronan). Maar in de handen van de zeer getalenteerde actrice Greta Gerwig (Frances Ha, 20th Century Women), die het script schreef en de regie deed, werd Lady Bird een lieveling van de Amerikaanse filmcritici. Het officieuze regiedebuut van Gerwig (in 2008 maakte ze al een no budget film, Nights and Weekends) werd tijdens de uitreiking van de Golden Globes beloond met de prijs voor Best Comedy en Best Actress in a Comedy voor Saoirse Ronan. (Lady Bird gaat op 5 april uit in de bioscoop)
Phantom Thread
Voor de nieuwe film van Paul Thomas Anderson onderbrak drievoudig Oscarwinnaar Daniel Day Lewis zijn zelfgekozen kluizenaarsbestaan. Hij zei dat hij nooit meer zou acteren, maar voor de maker van There Will be Blood – waarvoor Daniel Day Lewis ook een Oscar won – maakte de publiciteitsschuwe acteur een uitzondering. Hij speelt dit keer een zeer verfijnde modeontwerper die in het Londen van de jaren vijftig zijn muze vindt in de weinig dociele serveerster Alma (de relatief onbekende Vicky Krieps). De film krijgt op het festival een speciale vertoning met orkest, in aanwezigheid van de regisseur, op 2 februari. (vanaf 1 maart in de bioscoop)
The Florida Project
Willem Dafoe schittert als moteleigenaar Bobby die onder de roze rook van Disney World in Orlando, Florida zijn kamers verhuurt. Maar de meeste van zijn klanten zijn geen bezoekers van Disney World of andere toeristen, maar dakloze gelukszoekers als Halley, die met haar zesjarige dochter Moonee in het motel woont. Terwijl Halley op zoek gaat naar werk wordt Bobby tegen wil en dank steeds meer de voogd van de eigenwijze Moonee. De zeer naturel spelende jonge acteurs vormen één van de attracties van The Florida Project. (8 februari in de bioscoop)
The Shape of Water
Al eerder getipt als een van de aanraders voor 2018 en nu alvast te zien op het IFFR: The Shape of Water, het nieuwste moderne sprookje van Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth, The Devil’s Backbone). Tijdens de Koude Oorlog van de jaren 60 werkt de timide Elisa (Sally Hawkins) als schoonmaakster in een zwaar beveiligd overheidslaboratorium. Daar huist ook een waterwezen dat de Amerikaanse geheime dienst als geheim wapen tegen de Russen wil inzetten. Maar als de schuchtere Elisa het wezen beter leert kennen probeert ze hem te laten ontsnappen. De film won de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië en regisseur Del Toro won een Golden Globe voor Beste Regie. (15 februari in de bioscoop)
La Holandesa
Er draaien ook Nederlandse producties op het IFFR, zoals bijvoorbeeld La Holandesa, met Rifka Lodeizen in de hoofdrol. Ze speelt Maud, die als ze hoort dat ze geen kinderen kan krijgen, met haar vriend naar Chili afreist om de kinderwens te vergeten. Maar daar krijgen ze zo’n ruzie dat Maud er vervolgens in haar eentje op uit trekt. Dat gegeven levert een sfeervolle roadmovie op met onverwachte ontmoetingen. Het regiedebuut van Marleen Jonkman ging in september vorig jaar in wereldpremière op het filmfestival van Toronto (26 april in de bioscoop).
The Death of Stalin
De slotfilm van het festival belooft een amusante aangelegenheid te worden en dat mag ook wel na tien dagen zware kost. Het kluchtige The Death of Stalin laat de paniek zien die er in het Kremlin uitbreekt wanneer Sovjetleider Stalin in 1953 dood neervalt. Michael Palin, Jason Isaacs, Jeffrey Tambor en een bijna onherkenbare Steve Buscemi spelen de hoofdrollen in deze zwarte komedie van Armando Iannucci (bekend van de tv-serie Veep). Dat betekent dat de voertaal Engels is, maar hopelijk staat dat een aanstekelijke Sovjetsfeer niet in de weg. (3 mei in de bioscoop).
International Film Festival Rotterdam, van woensdag 24 januari tot en met 4 februari