ANNA: STATUS, Anna Nooshin van haar meest kwetsbare kant
ANNA: STATUS
Amazon Prime video dropt 29 april de vierdelige documentaireserie ANNA: STATUS. In de documentaire leer je de populaire Anna Nooshin van een andere kant kennen.
Kwetsbaar, intiem, een vleugje humor en wat ongemak: zo zou je de documentaire ANNA: STATUS kunnen omschrijven. In het vierdelige portret, geregisseerd door Niki Padidar, leren we de 35-jarige Anna Nooshin van een andere kant kennen.
Nooshin kennen we natuurlijk vooral van haar populaire Instagram-kanaal, haar eigen beauty lijn en het Instagram-museum The Upside Down, maar in de documentaire zet Anna haar zelfverzekerde masker af.
Door Michelle Deunk
Anna’s heftige verleden
Denk je dat het leven van Anna één en al glamour is? Think again. In de docu duik je terug in het verleden van Anna. Op 17-jarige leeftijd vluchtte ze met haar ouders en zus uit Iran en de influencer had veel te maken met huiselijk geweld. Ook de vele negatieve reacties die ze dagelijks nog krijgt op socialmediakanalen hebben flinke impact op Anna. De gebeurtenissen hebben haar gevormd als persoon die zij nu is: iemand met een hoge muur om zich heen en angst om gekwetst te worden.
Wat is de rode draad?
Naast zware onderwerpen probeert Anna ook nog een luchtige twist aan de documentaire te geven. Zo neemt ze je bijvoorbeeld mee naar kunsttentoonstellingen en etentjes. Deze overgangen van intieme, emotionele interviews naar een luchtige situatie met een sarcastisch humoristische voice-over voelen soms nogal ongemakkelijk. In de eerste aflevering is de rode draad van de documentaire dan ook nog niet helemaal duidelijk: gaan we vanaf hier verder de diepte in of zwakt het toch af naar oppervlakkigheid?
Powervrouw
Gelukkig geven de volgende afleveringen meer structuur. De kwetsbare gesprekken tussen Anna en haar psycholoog zetten niet alleen de influencer aan het denken, maar ook de kijker. Bij Anna zijn er nog veel vragen over haar verleden. Wat hebben gebeurtenissen in haar gezin voor invloed op haar? En wat kunnen haar moeder en zus haar over de ergste tijd van haar leven vertellen? We zien Anna struggelen met het harde oordeel van de buitenwereld en de depressieve gevoelens die hierbij komen kijken. Dat je als kijker bij deze intieme momenten mag zijn, zorgt ervoor dat je met een compleet andere blik naar Anna Nooshin gaat kijken en niks anders kan dan deze powervrouw in je hart te sluiten.
Nooshin’s doel van de documentaire is om anderen mee te geven dat je nooit je dromen moet opgeven, hoe erg het leven soms ook tegenzit. Ze wil laten zien dat fouten maken menselijk is en dat je daar juist van leert. Hoewel deze boodschap in het begin niet helemaal lekker naar voren komt, maakt ze dat uiteindelijk toch weer goed en zien we de werkelijkheid achter de veelzijdige vrouw die Anna nu is. Dit rauwe en intieme portret van Anna zorgt dan ook zeker voor een brok in je keel. Conclusie? Zoek jij nog een serie om te bingen? Dan is ANNA: STATUS een prima keuze!
- ANNA: STATUS
- Cijfer: 7-
- Documentaire
- 50 minuten per aflevering
- Regie: Niki Padidar