Ben jij ook zo’n fan van series over sektes, zoals 'The Handmaid’s Tale'? Check dan dit lijstje met de nieuwe serie ‘The Clearing’ en andere mysterieuze sekteseries.
Als het om interesse in sektes gaat, heeft Disney+ de smaak blijkbaar helemaal te pakken. Na de docuserie The Secrets of Hillsong brengen ze op 24 mei namelijk een fictieserie uit waarin je als kijker weer te maken krijgt met mysterieuze leiders, onheilspellende rituelen en hersenspoeling.
Door: Valérie Hoffmann
The Clearing
Gebaseerd op het gelijknamige boek van J.P. Pomare is The Clearing de nieuwe serie van Disney+, geïnspireerd op bestaande sektes van over de hele wereld. The Clearing is een emotionele en psychologische thriller die doodenge gebeurtenissen volgt. Denk aan ontvoering en indoctrinatie van kinderen. De vrouwelijke hoofdpersoon is genoodzaakt haar demonen uit het verleden onder ogen te zien om de ontvoeringen van de sekte te kunnen stoppen. Met angstaanjagende beelden van identiek uitziende kinderen blijft de serie je nog dagenlang bij. Want ook als kijker zie je steeds minder goed het verschil tussen heden en verleden en tussen werkelijkheid en je grootste nachtmerrie.
Ben je geïnteresseerd geworden en heb je behoefte aan meer, dan hebben wij nog een lijstje met series over doodenge, maar intrigerende gemeenschappen:
1. The Handmaid’s Tale
Net als the Clearing, is The Handmaid’s Tale ook gebaseerd op een gelijknamig boek, ditmaal van het boek uit 1985 door Margaret Atwood. De serie toont een wereld in de toekomst waar vruchtbaarheid van de mens enorm is gekrompen door SOA’s en klimaatvervuiling. Als oplossing hiervoor heeft de militaire regering van Gilead (voorheen de Verenigde Staten) bepaald dat vruchtbare vrouwen kinderen moeten baren voor de rijke bevolking, deze vrouwen worden de handmaids genoemd. De serie wordt verteld vanuit het oogpunt van handmaid Offred, die als taak heeft om voor de Waterford’s een kind te baren. Een interessant feitje is dat Elisabeth Moss, die Offred speelt in de serie, in het echt leven lid is van Scientology, de onconventionele religie die vaak ook tot sekte wordt gerekend.
The Handmaids Tale is te zien op Videoland, Disney+ en Amazon Prime
The Handmaid's Tale
2. Midnight Mass
In deze Amerikaanse serie van Mike Flanagan (bekend als regisseur van o.a. The Haunting of Hillhouse) keert de jonge Riley Flynn terug naar zijn geboorteplek nadat hij vier jaar in de gevangenis heeft gezeten. Samen met hem komt er ook een nieuwe priester in het dorp wonen. Hij doet het geloof in het dorp weer oplaaien, maar dat gaat gepaard met mysterieuze en onverklaarbare gebeurtenissen. Deze horror/thriller-serie zorgt ervoor dat je haren overeind gaan staan, maar tegelijkertijd kan je het niet laten om verder te kijken.
Midnight Mass is te zien op Netflix.
Midnight Mass
3. Big Love
De titel van deze intrigerende serie slaat in dit geval op de polygamie, het hebben van meerdere huwelijkspartners. De hoofdpersoon Bill Henrickson heeft namelijk drie vrouwen, Barb, Nicolette en Margene. Polygamie zorgt er op zichzelf natuurlijk niet voor dat deze serie in dit rijtje van cultseries past. Vanwege de befaamde mormoonse gemeenschap waarin het gezin zit en de verrassende rituelen en gebruiken die ze hebben, verdient Big Love toch een plek in dit lijstje. Een chaotisch huishouden is het zeker aangezien de vrouwen niet goed met elkaar overweg kunnen en er acht kinderen van de verschillende moeders door het huis dwarrelen. De kinderen hebben allemaal hun eigen opvatting over de illegale levensstijl van hun ouders. Zo kan dochter Sarah, van moeder Barb, zich totaal niet vinden in de polygamie, terwijl zoon Ben van dezelfde moeder, zijn “bonus moeder” Margene zelf wel ziet zitten… Big Love is niet persé een doodenge serie, maar vooral een intrigerend verhaal in een leven waarbij je steeds van de ene verbazing in de andere valt.
Big Love is te zien op HBO Max
Big Love
4. Wild Wild Country
Deze docu-serie vertelt het verhaal van één van werelds meest controversiele religieuze leiders, de Indiase guru Bhagwan Shree Rajneesh, beter bekend als Osho. Hij heeft zijn eigen utopische community gebouwd diep in de natuur van Oregon in de Verenigde Staten. Wanneer de leden met hun zelf gestichte stad ruzie krijgen met de lokale bewoners resulteert dit in een nationaal schandaal. Hoewel het een documentaire serie is, is Wild Wild Country overduidelijk gefilmd met een budget als voor een fictieserie. De shots zijn snel, afwisselend en zuigen je moeiteloos het verhaal in. De gemeenschap lijkt in het begin een onschuldige, vredige groep mensen die alleen maar in harmonie met elkaar willen leven, maar niets is minder waar. Stukje bij beetje laat de documentaire de donkere kant van de groep zien en voor je het weet sta je versteld van de enorme misstanden die er voor je ogen verschijnen.
Wild Wild Country is te zien op Netflix.
Wild Wild Country
5. The Vow & Seduced
Over deze sekte viel blijkbaar zoveel te vertellen, dat er twee grote documentaireseries over zijn gemaakt. The Vow en Seduced vertellen beide het verhaal van de befaamde “self-help-groep” NXIVM. Hun oprichter Keith Raniere, heeft inmiddels 120 jaar gevangenisstraf gekregen voor beschuldigen die lopen van mensenhandel tot afpersing. Hoewel beide series met hetzelfde onderwerp aan de gang gaan, is de aanpak wel totaal verschillend. Waar the Vow vooral een persoonlijk en emotioneel verhaal vertelt door mensen die de sekte hebben verlaten, laat Seduced vooral cultexperts aan het woord om te onderzoeken hoe het kan dat zoveel mensen in een sekte worden gelokt. Maar beide series zijn hartverscheurend en laten de onwerkelijke praktijken zien die de leden binnen de sekte ondergingen. Doodeng ook om te beseffen dat Keith Raniere, ondanks zijn levenslange gevangenschap, nog steeds een groot aantal aanbidders heeft.
The Vow is te zien op HBO Max en Seduced op Apple TV
The Vow
Seduced