De Beste Films Van 2021
De champagne, oliebollen en NYE-katers zijn in zicht, dus ook de hoogste tijd voor een feestelijke lijst met de tien beste films van dit jaar. Een tikkeltje willekeurig en incompleet (iets met een lockdown), maar for sure de moeite van het checken waard! Kijktips verzekerd.
Korte recap nog even
Ook 2021 konden we door tante Cor nog niet helemaal terug naar het oude bioscoopnormaal en zijn we net voor het einde van het jaar terug bij af. Maar er viel tussendoor gelukkig ook een hoop te vieren! Al die internationale blockbusters die we in 2020 misten, zagen dit jaar het licht. En zo konden we -als vanouds gezellig met z'n allen- genieten van knallers als A Quiet Place 2, De Slag om de Schelde, Fast & Furious 9, Dune, No Time to Die, House of Gucci en een hoop nieuwe Marvels. Naast al die toffe commerciële knallers draaiden er natuurlijk ook supermooie arthousefilms, zagen we op Netflix de allereerste volledig Nederlandse Original Forever Rich, won regisseuse Julia Ducournau op het filmfestival van Cannes als tweede vrouw ooit de Gouden Palm ( waar regisseur Spike Lee juryvoorzitter ooit was, goals) en werd de succesvolle NPO3-serie Anne+ een bioscoopfilm. En sure, er waren ook megaflops als Coming 2 America, maar laten we vooral de feestpret niet bederven.
Komt-ie dan: de beste films van 2021! (so far)
De top 10-lijst is natuurlijk hartstikke willekeurig en incompleet: het blijft appels met peren vergelijken en een eenmansredactie kan niet álles zien, don't judge. Maar er staan zeker weten must sees tussen die jij nog niet hebt gezien en die je tijdens je vakantie lekker kan inhalen. Om die reden staat Spider-Man: No Way Home er nu niet tussen, dat zou te wreed zijn voor al die mensen die niet hebben kunnen kijken. Nemen we lekker mee naar volgend jaar. Ook benieuwd naar de Beste Series van 2021? Je checkt ze hier.
10. De Slag om de Schelde
Er kwamen dit jaar meerdere sterke Nederlandse oorlogsdrama's uit, maar grote favoriet was De Slag om de Schelde. De must see die het presteerde om in Amerika de best bekeken Netflix-film te worden. Nice! Dat dit de-op-een-na-duurste Nederlandse productie ooit is, zie je wel aan de supermooi gemaakte film af. Maar er is gelukkig evenveel aandacht voor een meeslepend verhaal, een puike cast (mét Tom 'Draco' Felton) en een sterk en geloofwaardig script zonder onnodig veel gekakel. En ein-de-lijk een keer een grote Nederlandse oorlogsfilm waarin jongeren de hoofdrol spelen, de scheidslijn tussen helden en bad guys veel minder zwart-wit is én de spanning niet wordt verpest door cheesy romantische verhaallijntjes.
Te zien op Netflix en op 24 december op NPO 1.
De Slag om de Schelde
Deze spannende en indrukwekkende must see over een cruciale strijd in de Tweede Wereldoorlog, ziet er waanzinnig mooi uit en boeit tot de laatste seconde. Mede dankzij het sterke acteerwerk van de jonge cast.
9. Quo Vadis, Aida?
Deze Oscargenomineerde film van regisseur Jasmila Žbanić en de Nederlandse producent Els Vandevorst (Brimstone) is ijzersterk en heeft meerdere Nederlands tinten. Het drama duikt in de genocide in Srebrenica toen meer dan 8000 Bosnische vluchtelingen werden omgebracht. Hoofdpersoon is Aida, die als VN-tolk werkt op de Nederlandse basis en een veilig onderkomen zoekt voor haar gezin terwijl het Bosnisch-Servische leger oprukt. Je krijgt de laatste chaotische uren mee die voorafgaan aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. En die zijn even spannend als aangrijpend. Een van de hoofdrolspelers uit eigen land is Raymond Thiry (Penoza, Doodstil).
Te zien op o.a. Picl en Pathé Thuis
Quo Vadis, Aida?
Terecht genomineerd voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film, publieksfavoriet op filmfestival IFFR en grote winnaar bij de European Film Awards.
8. Summer of Soul
Per toeval stuitten twee filmproducenten een paar jaar geleden op unieke beelden van een historisch muziekfestival dat in de zomer van 1969 op nog geen 160 kilometer van het beroemde Woodstock plaatsvond: het Harlem Cultural Festival, ook wel Black Woodstock genoemd. Aan drummer en muzikant Questlove de eer en uitdagende taak om de ruim veertig uur aan materiaal in een docu te verwerken. Het resultaat is een superswingend, ontroerend en energiek verslag van een event dat meer was dan alleen een festival. Aangevuld met mooie verhalen van de aanwezigen. Dichter bij een groots concert kwamen we dit jaar niet.
Te zien op Disney+
Summer of Soul
De prijswinnende documentaire van drummer Questlove over de 'Black Woodstock' in de zomer van 1969. Wil je zien én horen.
7. Don't Look Up
Er was dit jaar maar één film die op een gedurfde manier de vinger op een aantal zere actuele plekken wist te leggen: Don’t Look Up. Regisseur Adam McKay (The Big Short, Succession) verzamelde een gigantische sterrencast met onder andere Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Timothée Chalamet en Ariane Grande voor een wakeup-call: we zijn zo druk met onze ego’s, social media, showbizz, macht en imagopolitiek dat de naderende ondergang van de wereld onze aandacht niet vangt. McKay verpakt z’n serieuze boodschap in een satirisch komisch jasje en dat pakt -op een paar missers na- erg vermakelijk uit. Toch vergaat het lachen je gaandeweg. Wat je allemaal ziet gebeuren in Don’t Look Up, zie je -versterkt door de coronacrisis- ook overal om je heen. Kippenvel.
Te zien op Netflix
Don’t Look Up
Gedurfd en bizar drama vol A-list acteurs, muzikanten en maatschappijkritiek: alles moet snel, luchtig en snackable, zélfs belangrijk nieuws over het naderende einde van de wereld. De satirische humor schiet niet overal even raak, de serieuze boodschap wél.
6. No Time to Die
Het was de allereerste film die door de pandemie werd uitgesteld en de allerlaatste Bond-film met Daniel Craig als 007: kneiterhoge verwachtingen dus. En die maakte regisseur Cary Joji Fukunaga gelukkig meer dan waar. No Time to Die was een spectaculaire en zelfs emotionele rollercoaster vol vette actie, prachtige locaties, oude bekenden en nieuwe gezichten. Ook wat ongeloofwaardige plotwendingen en een teleurstellende bad guy (sorry Rami Malek), maar verder: een bioscoopknaller om je popcornvingers bij af te likken en de best bezochte film in de Nederlandse bioscopen van dit jaar.
No Time to Die
In No Time to Die keert Daniel Craig voor de vijfde én laatste keer terug als 007. Dit is er eentje voor in de Bond-boeken.
5. Promising Young Woman
In het gewaagde, stijlvolle én Oscarwinnende Promising Young Woman rekent wraakengel Cassie ongekend en keihard af met seksuele wangedragers én shamers. En dat pakt onder de regie van Emerald Fenell (schrijver Killing Eve, actrice in The Crown) sensationeel en raak raak uit. PYW is drama, thriller, romcom en zwarte comedy in één en zit vol felle kleuren en liedjes van Charli XCX en Paris Hilton. Mét een superkrachtige prestatie van hoofdrolspeler Carey Mulligan en een controversieel einde waarover voor- en tegenstanders niet uitgepraat raakten. Gezien het onderwerp, is dat maar goed ook.
Te zien op o.a. Picl, Pathé Thuis en Prime Video
Promising Young Woman
Emerald Fennell schrijft voor de hitserie Killing Eve, speelt de rol van Camilla Parker Bowles in hitserie The Crown en levert nu met Promising Young Woman een knallend filmregiedebuut. Een ijzersterke en eigenzinnige #metoo-wraakfilm waarover je niet snel raakt uitgepraat.
4. Druk
Vier onvolwassen midllife-alcoholisten die niet kunnen accepteren dat ze ouder worden en vertikken hulp te zoeken: dat zou een heel vervelende en depri film op kunnen leveren. Maar het Oscarwinnende Druk (Another Round) van Thomas Vinterberg is juist een superenergieke ode aan het leven, met alle ups en downs die daarbij horen. Het gewaagde experiment van de hoofdpersonages om voor iedere les een slokje alcohol te nemen, levert naast een hoop hilariteit ook de nodige tragiek en lessen op. Knap en realistisch gespeeld by the way, je zou denken dat de cast in dronken toestand de scenes schoot...
Te zien op o.a. Picl en Pathé Thuis
Druk (Another Round)
Deze Deense tragicomedy won de Oscar voor Beste Internationale Film.
3. Minari
Het zijn soms de kleinste films die de grootste impact maken. Dat geldt in ieder geval voor de schitterende film Minari met Steven Yeun uit The Walking Dead. In dit bijzondere drama probeert een Zuid-Koreaans gezin de American Dream waar te maken. En dat levert een verrassend luchtig en hartverwarmend verhaal op waarin ook wat te lachen valt, ondanks alle cultuurbotsingen en generatiebotsingen. En doordat regisseur Lee Isaac Chung dicht bij z'n innemende gezin blijft, levert dat ook een hoop herkenbare en universele gezinsdynamiek op. Ook een apart einde to be honest; daarover zijn de meningen verdeeld. Maar echt, als je een film zou kunnen knuffelen, dan zou je Minari het stevigst vasthouden.
Te zien op Pathé Thuis
Minari
Van Jacob, Monica, hun snoezige kinderen én oma ga je gegarandeerd houden.
2. The Father
Dementie is een onderwerp waar je het liever niet over hebt, laat staan een film over kijkt. Helemaal als je er in je omgeving mee te maken hebt, met een van je grootouders bijvoorbeeld. Maar in deze verpletterende Oscarwinnaar komt de nare hersenaandoening op een heel bijzondere manier aan bod. Regisseur Florian Zeller krijgt het voor elkaar om niet slechts te laten zien wat dementie met een persoon doet (in dat geval Anthony Hopkins), maar hij laat het jou als kijker ook ervaren! De unieke manier waarop The Father is gefilmd, is hartverscheurend mooi en briljant tegelijk. En Anthony Hopkins en filmdochter Olivia Colman (The Crown) spelen echt de sterren van de hemel.
Te zien op o.a. Picl, Pathé Thuis en Ziggo
The Father
Leg de zakdoekjes maar alvast klaar voor deze tranentrekkende Oscarwinnaar.
1. Dune
Dat bioscoopentertainment en inhoud perfect samen kunnen gaan, bewees regisseur Denis Villeneuve met zijn spectaculaire scifi-film Dune. We zagen pas de eerste helft van het verhaal en dat voelde een beetje als een tweeeneenhalf uur durend voorspel voordat de échte actie losbarst. Maar dat voorspel zat wel vol verbluffende beelden, hyperrealistische next-level-visuele effecten, een sterrencast met onder andere it-acteurs Timothée Chalamet en Zendaya en een boeiend verhaal dat in dat gigantische ruimtedecor knap overeind blijft. Holy shit, wát een prestatie en wat een bioscoopbelevenis.
Te zien op Pathé Thuis en Ziggo
Dune
Het boek Dune staat bekend als het beste en meest invloedrijke scifi-boek ooit. Én onverfilmbaar. Maar regisseur Denis Villeneuve en zijn sterrencast flikten het onmogelijke.
Special mentions:
Deze 10 titels haalden de top-10 net niet, maar waren ook retegoed of erg bijzonder en verdienen daarom een speciale vermelding. Klik op de titel voor de reviews, meer info en trailers.
-
West Side Story
-
Petite Maman
- The French Dispatch
- In the Heights
-
Do Not Hesitate
- Judas and the Black Messiah
- Nomadland
- Last Night in Soho
- Shang-Shi and the Legend of the Ten Rings
- De Veroordeling
Nog zien:
En deze potentiële toppers, die veel prijzen, goede reviews of veel pers kregen, staan nog op de watch list van jullie filmredacteur. Klik op de titel voor details en trailers.