Bohemian Rhapsody, Halloween, Dumbledore, Berlusconi en meer in de november filmmaand!
Toplijst film
Wat valt er te bingen op Netflix, Disney+, HBO Max, NPO Start of andere streamers? Welke must-sees draaien er in de bioscoop? De beste tips voor de ultieme movie night en binge-avond vind je hier op NPO3.nl. En meer!
Oké mensen, de avonden zijn nu écht kouder, natter en donkerder. Op naar de warme zalen en comfy stoelen van de bios voor heel toffe films!
Welke films krijgen momenteel de meeste buzz, wat zijn de must sees en wat kun je misschien maar beter overslaan? Ik heb al wat voorwerk gedaan en vertel het jullie hier. Dat scheelt weer wat discussies in de rij voor de bioscoopkassa. En geld, want ja, die dure Kerstmaand komt er ook weer aan...
1 november: Bohemian Rhapsody
Als dochter van een major Queen-fan (verplichte muziekkost bij paps thuis) keek ik met een dubbel gevoel uit naar deze biopic. En dat dubbele gevoel is na het zien van de film blijven hangen. Bohemian Rhapsody is gelikt gemonteerd en glossy in beeld gebracht, dat wel. But too much glossy material will kill you: de makers laten diepgaand drama liggen door te veel gebeurtenissen te gehaast te willen tonen. Met als resultaat een vrij oppervlakkige, niet zo accurate en veeeeel te brave film. Tegelijk moet ik toegeven dat Rami Malek het heel aardig doet als Freddie Mercury en het gran-di-o-ze oeuvre van Queen maakt de film op vele momenten vermakelijk. Bovendien doet het me goed dat veel mensen door Bohemian Rhapsody (opnieuw) kennis maken met een van de beste bands aller tijden. Maar met de oppervlakkigheid van het scenario in m'n achterhoofd denk ik dan toch: zouden we niet beter met z’n allen naar een Queen-concert op een groot bioscoopscherm kunnen kijken? Kan een clubje goede schrijvers ondertussen aan de gang met een diepgaandere serie. Mét meer rock-n-roll graag.
1 november: Girl
Dit filmdebuut van de sympathieke, getalenteerde en piepjonge regisseur Lukas Dhont (27) maakte veel indruk tijdens z’n wereldpremière in Cannes. Lees: een staande ovatie van vijftien minuten en vier filmprijzen. Maar ga Girl vooral kijken omdat het gewoon een heel mooi en beklijvend drama is over een jong transgender meisje dat dolgraag ballerina wil worden. Lichte kost is het niet; hoofdpersoon Lara heeft te dealen met zware hormoonbehandelingen, strenge dansdocenten en een paar bitches van klasgenoten. Maar haar strijd, de warme relatie met haar vader en de dansen zijn zo mooi in beeld gebracht (met dank ook aan de Nederlandse cameraman Frank van den Eeden) dat je je ogen geen seconde van het scherm wilt wenden. Meer weten over de film? Check ons interview met Lukas Dhont!
1 november: Halloween
Jamie Lee Curtis is back en hoe! Ze keert terug als de iconische Laurie Strode die in de gelijknamige slasher-klassieker uit 1978 als enige de slachtpartijen van seriemoordenaar Michael Myers overleefde. Laurie is inmiddels oma en woont samen met haar trauma’s en nachtmerries in een afgelegen huis. Of bunker, beter gezegd, met een arsenaal aan wapens waar anti-wapenlobby’s het retebenauwd van zouden krijgen. Helaas voor Laurie en haar familie is sicko Myers ook weer terug: tijdens een verplaatsing van het ene gesticht naar het andere ontsnapt de bloeddorstige psychopaat en drie keer raden met wie hij wel een Halloween-date wil? Is Halloween supereng? Ik heb hem inmiddels gezien en kan je vertellen dat het reuze meevalt. Het is vooral een vermakelijke, old school slasherfilm met een paar spannende momenten en bloedige moordpartijen. En de behoorlijke portie voorspelbaarheid maakt hem gelukkig erg behapbaar. Bonuspunten voor de retro soundtrack!
1 november: Loro
Weet je nog, Silvio Berlusconi? Eigenaar van AC Milan, chef van een media-imperium en drie keer de kapitein van Italië? Maar ook de oud-premier die bekend stond om de vele seksfeesten met veel te jonge prostitués, zijn omstreden uitspraken en een beetje meineed, omkoping en fraude on the side. Een supercontroversieel mannetje dus en een dankbaar onderwerp voor een tweeëneenhalf uur durende film. Loro is gemaakt door de Italiaanse Paolo Sorrentino, die de wereld imponeerde met La grande bellezza (een van mijn all time favorites), Youth en The Young Pope. Met deze regisseur aan het roer verwacht ik een film vol decadentie en naakt die veel weerzin oproept en tegelijk fascineert en betovert. Want als er iemand is die het schone en lelijke van Rome boeiend in beeld kan brengen, is het Sorrentino wel.
29 november: Beautiful Boy
De Vlaamse filmhit The Broken Circle Breakdown maakte zoveel indruk op Brad Pitt dat hij regisseur Felix van Groeningen vroeg voor een nieuw filmproject: Beautiful Boy, een verhaal gebaseerd op de memoires van journalist David Sheff én die van zijn drugsverslaafde tienerzoon. Dat bleek een goede zet: samen met zijn vaste cinematograaf Ruben Impens en editor Nico Leunen heeft Van Groeningen een ontroerend pareltje afgeleverd. Met hoofdrollen voor niemand minder dan Steve Carell en Timothée Chalamet (dé ster uit Call Me By Your Name). De strijd die zowel zoon als vader aangaan met die hardnekkige drugsverslaving is heel intens. En je valt er als kijker middenin: al vanaf de openingsscène is de toon intens en die zet zich door tot aan de aftiteling. Wat niet betekent dat de film daardoor een depressieve kijkervaring wordt, mede te danken aan het prachtige camerawerk, het fenomenale acteerwerk, het schitterende spel met licht en kleuren en de vele liefdevolle momenten. Verwacht geen lineair verhaal met een bevredigende climax; de film is een collectie van herinneringen waarbij heden, verleden en verschillende perspectieven door elkaar heen lopen. En dat levert wat mij betreft een realistische en minder clichématige film over dit onderwerp op. Met een heel heel sterk acterende Timothée Chalamet; alleen daarvoor al wil je deze film zien.
Ook deze films verschijnen in november:* 1 november, The Nutcracker and The Four Realms: Disney brengt het klassieke verhaal tot leven.
* 8 november, The Old Man and the Gun: Robert Redford als bejaarde bankovervaller, need I say more?
* 8 november, Gräns: de winnaar van de felbegeerde Un Certain Regard Award in Cannes.
* 14 november, Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald: deel 1 was leuk, deel 2 fantastisch?
* 15 november, Suspiria: de veelbesproken remake van dé horrorklassieker uit 1977.
* 22 november, Widows: vette trailer, vette regisseur, vette cast en vette actie.
* 22 november, Touch me Not: winnaar van het filmfestival van Berlijn. Ongemakkelijk en intrigerend.