De jacht op Osama Bin Laden
In Popcorntijd bespreekt André Nientied wekelijks het leukste filmnieuws en de beste kijktips. Deze week Zero Dark Thirty.
In 2009 won de bloedstollende oorlogsfilm The Hurt Locker (2008) zes Oscars, waaronder één voor regisseur Kathryn Bigelow, die daarmee de allereerste vrouw werd die een Oscar voor Beste Regie won. Bigelow bleef voor haar volgende film min of meer bij hetzelfde onderwerp: ging The Hurt Locker over een bomb squad in de Irak-oorlog, Zero Dark Thirty (2012) gaat over de jacht op Osama Bin Laden.
Osama gevangen, script in prullenbak
Oorspronkelijk draaide het script over de zoektocht in de grotten van Tora-Bora, de eerdere schuilplaats van Bin Laden, waaruit hij wist te ontsnappen voor de Amerikanen arriveerden. Maar toen Zero Dark Thirty in pre-productie ging werd Bin Laden in mei 2011 alsnog gevonden en doodgeschoten, in Pakistan. Dus moest scriptschrijver Mark Boal in allerijl het scenario omgooien, een klusje dat hem vijf maanden kostte.
Rol afgewezen
Centraal personage in Zero Dark Thirty is uiteraard niet Osama Bin Laden, maar de door Jessica Chastain gespeelde CIA-agente Maya (geen achternaam), die met haar doortastendheid de Meest Gezochte Terrorist ter Wereld op het spoor komt. Maya is gebaseerd op een bestaande vrouwelijke CIA-agente. Jessica Chastains eigen agent had de rol overigens eerst afgewezen, buiten de actrice om; toen ze door Kathryn Bigelow zelf werd benaderd accepteerde Chastain de rol alsnog. Ze won er een Golden Globe voor, kreeg een Oscarnominatie - en veranderde ongetwijfeld van agent.
Point Break
Hoewel de afloop van het verhaal bekend is, is Zero Dark Thirty ongemeen spannend, niet in de laatste plaats door de vele nachtopnames en de zaken die toch nog misgaan bij de zorgvuldig voorbereide operatie, zoals een helikopter die een onzachte landing maakt. Laat het maar aan Bigelow over om de actie zo in beeld te brengen dat je op het puntje van je stoel zit – dat deed ze in 1991 al in Point Break, met onder meer een klassieke achtervolging te voet in dit fragment:
Controversieel
Hoewel de Amerikanen in feite de heldenrol spelen in Zero Dark Thirty was de film destijds ook controversieel vanwege de scènes waarin terroristen onder meer via waterboarding worden gemarteld (KLIKKK #heftig) om aan informatie te komen – ‘intensieve ondervraging’ zoals het eufemistisch heette. De CIA gaf een officiële verklaring uit dat dergelijke methodes ‘uiteraard’ nooit zijn toegepast. De rol van de CIA-directeur wordt in de film overigens gespeeld door James Gandolfini in een van zijn laatste rollen. Let ook op het bijrolletje van Chris Pratt als Navy Seal.
Zero Dark Thirty vrijdag 9 juni 23.40 NPO3