EK 2021: 5 toffe voetbalfilms om te checken
Kun je niet genoeg krijgen van het EK en wil je extra lekker voetbalvoer voor tussen de wedstrijden door? Check dan dit tiplijstje met mooie films en docs over voetbal en alle gekte (én romantiek) eromheen.
Diego maradona
Diego Maradona is een van de beste voetballers aller tijden, maar de charismatische Argentijn stond natuurlijk ook bekend om een flink rijtje schandalen: drugs, maffiavriendjes, prostituees, een buitenechtelijk kind, ‘de hand van God’, schieten op journalisten… Je vroeg je weleens af wat die ‘loco’ mankeerde. De Oscarwinnende regisseur Asif Kapadia (Senna, Amy) probeert daar een antwoord op te geven in zijn prachtige documentaire Diego Maradona. Aan de hand van meer dan 500 uur aan heerlijk nostalgisch archiefmateriaal schetst hij een uniek portret van het grote voetbaltalent. Van het armoedige Argentijnse dorp waar hij als kind opgroeide en de aankomst bij SSC Napoli tot legendarische WK-wedstrijden, vechtpartijen op het veld en foute fissa’s; alles uit z’n bizarre, avontuurlijke en tragische leven komt aan bod. Je zal lachen, het zal je verbazen en je zal met Maradona meevoelen. Chek hier de volledige review.
Diego Maradona
Of je nou van voetbal houdt of niet, Diego Maradona kende of niet: deze documentaire over de beste voetballer aller tijden is een absolute must see.
Bend It Like Beckham
Toen Bend It Like Beckham in 2002 uitkwam werd deze Britse feelgoodfilm een enorme hit. Ook bij mij thuis stond de dvd destijds op repeat. In deze lichte romantische komedie van regisseur Gurinder Chadha volg je de 18-jarige Indiaas-Britse tiener Jess (Parminder Nagra). Ze is helemaal gek van voetbal en idolaat van David Beckham, alleen zien haar conservatieve ouders liever dat hun dochter een rechtenstudie doet en keurig trouwt met een Indiase jongen. Dan wordt ze tijdens een potje voetbal in het park gespot door Jules (Keira Knigthley) die Jess uitnodigt om te trainen bij haar club. En hoe chill: ze mag van de trainer bij het team. Al snel sneakt Jess telkens het huis uit voor de trainingen en wedstrijden. En ze wordt verliefd op de charmante trainer Joe (Jonathan Rhys Meyers). Dat wordt knallen thuis als pa en ma erachter komen… Voor de beste voetbaltechnieken of superverrassende plotwendingen hoef je de film niet te kijken. Maar vermakelijk en vrolijk, dat is ie zeker!
Bend It like Beckham
Aardig voorspelbaar, clichématig en het voetbal is niet om aan te zien. En toch een heel charmante en vermakelijke feelgoodfilm.
Gek van Oranje
Een vleugje oranje kan deze EK-maand natuurlijk niet ontbreken in het lijstje. Deze feelgood mozaïekfilm kun je deze maand gratis zien op NPO Start (daarna op NPO Plus). Gek van Oranje speelt zich af in de periode waarin Nederland zijn ‘doe-maar-gewoon’-mentaliteit van zich afschudt en helemaal loco gaat tijdens het WK Voetbal in Zuid-Afrika, waar het Nederlands elftal onverwacht hoge ogen scoort. Een aantal personages komen in deze uitgelaten en emotionele weken dichter tot elkaar, terwijl anderen verder van elkaar af (om de vele verhaallijnen en personages even kort en simpel samen te vatten). Ik heb hem zelf nog niet gezien, maar de cast bestaande uit acteurs als Nasrdin Dchar (Mocro Maffia) Hannah Hoekstra (De Helleveeg), Abbey Hoes (Nena) en Martijn Lakemeier (De Oost) maakt nieuwsgierig.
Gek van Oranje
Een soort Love Actually/Alles is Liefde, maar nu opgehangen aan de voetbalgekte.
Mario
‘Being gay is not good for your market value or the club’s return on investment.’ Tja, als voetbalclubs en zaakwaarnemers met dit soort uitspraken smijten, dan kun je je voorstellen dat uit de kast komen als gay voetballer zelfs anno 2021 nog een ding is. Het mooie en ontroerende Zwitserse drama Mario laat zien welke gevolgen het heeft voor de spelers Mario (Max Hubacher) en Leon (Aaron Altaras) die verliefd worden op elkaar. Hoewel hun clubbazen en zaakwaarnemers beweren niet homofoob te zijn, maken ze weinig subtiel duidelijk dat hun relatie geen optie is. De voetballers moeten zich maar in het openbaar met chicks gaan vertonen om de heteroschijn op te houden. Mario en Leon staan voor een onmogelijk dilemma: kiezen ze voor hun veelbelovende carrières of kiezen ze voor elkaar? Mario draait niet zozeer om voetballers die struggelen met hun geaardheid, maar om de homofobe voetbalwereld en het clubbeleid dat daaruit voortvloeit. Regisseur Marcel Gisler maakt dat samen met hoofdrolspelers Hubacher en Altaras aangrijpend invoelbaar. Zonder glamourclubs, snelle auto’s en veel melodrama, wel met een hoge dosis integriteit en echtheid. Check hier de volledige review.
Mario
Een sterke en indrukwekkende film die op realistische wijze toont welke pijn en dilemma's twee verliefde voetballers ondergaan in de homofobe sportwereld.
The Damned United
Koppel je scenarioschrijver Peter Morgan (The Crown) en topacteur Michael Sheen (Midnight in Paris) aan een biografische film, dan is succes gegarandeerd. Zo werkte het gouden duo in 2006 samen aan Oscarwinnaar The Queen, In 2008 de prijswinnende must see Frost/Nixon en in 2009 aan The Damned United. Sheen speelt in deze laatstgenoemde titel de rol van de kleurrijke, ambitieuze en controversiële voetbalcoach Brian Clough. De man die een spuughekel had aan de club Leeds United, maar er in 1974 alsnog een baan accepteerde. De man die zo’n opvallende grote bek had, dat niemand minder dan Muhammad Ali zich op televisie rechtstreeks tegen hem keerde. En de man die het voor elkaar kreeg om al na 44 (rampzalige) dagen als trainer bij Leeds United op te mogen rotten. Knap. Én voer voor een vermakelijke sportfilm zonder het happy end-cliché van een trainer die het ondanks alle tegenslagen en botsende sportego’s wél redt.
The Damned United
Het waargebeurde verhaal over Brian Clough en zijn 44 dagen als trainer van Leeds United.