Nieuwe films in oktober
Met het aanbreken van de herfst, breekt ook het ultieme binge-seizoen aan. Kruip lekker tegen elkaar aan, of zak weg in een pluchen bioscoopstoel, en geniet van de nieuwste films die deze maand van het kleine en het grote scherm spatten. Donald Trump, nummer 11 iets voor jou?
1 oktober: Buladó
Films als deze zie je niet vaak in Nederland. Alleen daarom al zou ik je aanraden de Gouden Kalf-winnaar voor Beste Film te zien. In dit bijzondere familiedrama van regisseur Eché Janga volg je het 11-jarige meisje Kenza die samen met haar supernuchtere vader en megaspirituele opa op Curaçao woont, en verstrikt raakt tussen hun botsende levenswijzen. De films is soms wat traag maar prachtig geschoten, mooi geacteerd en heeft een ontroerend magisch-realistisch randje.
Je moet een beetje van slowburners houden, maar deze Gouden Kalf winnaar is wel heel bijzonder, magisch en ontroerend.
Buladó
1 oktober: De Dick Maas Methode
Ken je de Flodder-films uit je hoofd en ga je lekker op classics als Amsterdamned en De lift? Dan wil je vast de vermakelijke nieuwe documentaire De Dick Maas Methode zien. In 97 minuten leer je de man achter de successen kennen aan de hand van interviews en nooit eerder vertoonde beelden. Sommige daarvan zijn een beetje cringy (vooral wanneer Tatjana vertelt hoe ze huilde in de kleedkamer voordat ze de beroemde ‘buurman-wat-doet-u-nu’-scène moest spelen), maar veel andere behind-the-scenes-momenten en anekdotes werken flink op de lachspieren.
De Dick Maas Methode
Dick Maas is één van Nederlands succesvolste regisseurs, maar wie is die man achter Flodder, Amsterdamned en De Lift nou echt? Een vermakelijke en soms een beetje awkward documentaire.
1 oktober: QT8: The First Eight
Nóg een documentaire over een nóg succesvollere filmmaker (sorry Dick) In QT8 viert regisseur Tara Wood met acteurs als Samuel L. Jackson, Christoph Waltz, Tim Roth, Michael Madsen en Lucy Liu Quentin Tarantino’s eerste acht films. En dat levert een vermakelijke recap van z’n werk op, aangevuld met leuke anekdotes en unieke beelden. Het hoofdstuk over Tarantino’s ex-bff en grote sponsor Harvey Weinstein laat alleen een ongemakkelijke en discutabele nasmaak achter. Lees hier waarom.
Een docu over de eerste acht films van Tarantino? Wat een feest! Mét leuke feestgangers als Samuel L. Jackson, Michael Madsen en Lucy Liu. Maar natuurlijk komt ook Harvey Weinstein, de grote geldschieter van dit alles voorbij...
QT8: The First Eight
1 oktober: The Trial of the Chicago Seven
Aaron Sorkins nieuwe knaller is vanaf 16 oktober te zien op Netflix. Maar omdat de streamingsgigant hem graag inzet voor de Oscars, moet-ie wel eerst eventjes de bios in. Je kan dus kiezen of je de grote sterrencast met onder andere Sacha Baron Cohen, Eddie Redmayne, Michael Keaton en Josep Gordon-Levitt op het kleine of het grote scherm gaat zien. Het drama draait om een waargebeurde rechtszaak die de Amerikaanse staat aanspon tegen zeven anti-Vietnamoorlog betogers. De vraag is of ze schuldig zijn, of dat demonstreren tegen de overheid een mensenrecht is.
The Trial of the Chicago 7
Deze Netflix film werd al voor z'n release vaak in één adem genoemd met de Oscars. Belooft veel goeds dus. Waargebeurd rechtzaakdrama van Aaron Sorkin (The Social Network) met o.a. Michael Keaton, Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen en Joseph Gordon-Levitt in de hoofdrollen.
2 oktober: On the Rocks
17 jaar na Lost in Translation werken Sofia Coppola en Bill Murray opnieuw samen. En die reünie levert weer een pareltje op. On the Rocks is een fijne, geestige en scherpe vader-dochter dramedy met ook mooie rollen voor Rashida Jones, Marlon Wayans én New York. In de film vermoedt Laura (Jones) dat manlief Dean (Wayans) vreemdgaat en ze schakelt daarop de hulp in van haar vader Felix (Murray). Die komt dan met het wilde plan om z’n schoonzoon te achtervolgen en zo bewijs te verkrijgen. Dat papalief ooit Rashida’s moeder bedroog, maakt de hele boel echter nogal ingewikkeld. Check hier de review. On the Rocks is te zien in de bios en op Apple+.
On the Rocks
Rashida Jones, Bill Murray en Marlon Wayans in een fijne nieuwe film van Sofia Coppola (die met Murray 17 jaar geleden de hit Lost in Translation maakte). On the Rocks gaat over vreemdgaan, generatieverschillen en meer, maar is ook een mooie liefdesbrief aan New York.
8 oktober: Casanova’s
Geen nieuwe filmmaand zonder een nieuwe Nederlandse romcom bommetjevol BN’ers. En deze maand staat Casanova’s op het zwijmelmenu. De film draait om de onzekere en verlegen journalist Bas (Jim Bakkum) die undercover moet gaan om een mysterieuze datingcoach (Tygo Gernandt) te ontmaskeren. Deze datingcoach heeft een bestseller geschreven en komt nu met een tweede boek en workshop waarvan hij beweert incompetente mannen binnen drie dagen te kunnen transformeren in heuse casanova’s.
Casanova’s
Een nieuwe romcom van eigen bodem over de onzekere en timide journalist Bas die undercover moet gaan om een mysterieuze datingcoach te ontmaskeren. Die beweert incompetente mannen binnen drie dagen te kunnen transformeren in heuse casanova’s.
8 oktober: Corpus Christi
Dat er in Polen ijzersterke films worden gemaakt bewijst ook Jan Komasa met zijn knaller Corpus Christi. Die was publieksfavoriet op het International Film Festival Rotterdam en sleepte gewoon een Oscarnominatie voor Beste Internationale Film in de wacht. In de film volg je de 20-jarige jeugddelinquent Daniel die droomt van een carrière als priester. Hij maakt vanwege z’n strafblad natuurlijk geen schijn van kans, maar z’n leven krijgt een onverwachte draai als hij tijdens werkverlof in een dorpskapel wordt aangezien voor een jonge priester. Daniel besluit in die rol te blijven, met alle gevolgen van dien…
Corpus Christi
Het Oscar-genomineerde Corpus Christi is een aangrijpend Pools drama met humor en een scherp randje over een 20-jarige jeugddelinquent die ervan droomt priester te worden. Wanneer hij tijdens een werkverlof in een kapel wordt aangezien voor een priester, grijpt 'ie z'n kans.
8 oktober: Kajillionaire
Ben je niet zo van de dertien-in-een-dozijn-comedies? Dan is de eigenzinnige dramedy (combi van drama en comedy dus) Kajillionaire misschien iets voor jou. Twee zwendelaars hebben hierin hun dochter Old Dolio (Evan Rachel Wood) 26 jaar getraind om te stelen en mensen op te lichten. Tijdens een wanhopige en haastige klus overtuigen ze een vreemdeling (Gina Rodriguez) om mee te doen. Maar laat dat idee nou al hun levens compleet veranderen.
Kajillionaire
Gina Rodriguez uit de hitserie Jane the Virgin schittert samen met Evan Rachel Wood (Westworld) in een heel eigenzinnige en beetje ontroerende comedy van regisseur en scenarioschrijver Miranda July (Me and You and Everyone We Know).
15 oktober: The Painted Bird
Toen deze controversiële film z’n première beleefde op het filmfestival van Venetië waren de meningen flink verdeeld. De een vond hem een meesterwerk, de ander liep boos weg. Je kan het vanaf 15 oktober zelf beoordelen. Als je het aandurft… De film draait om een Joodse jongen die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij z’n pleegmoeder in Oost-Europa verblijft. Wanneer zij overlijdt, moet hij het alleen zien te redden. Geteisterd door honger en kou trekt het kind, mishandeld en weggejaagd door de primitieve bevolking, van dorp tot dorp. Terwijl hij ondertussen getuige is van het brute geweld van de Russische en Duitse soldaten…
The Painted Bird
Tsjechische boekverfilming die tijdens z'n wereldpremière in Venetië voor reuring zorgde. Bejubeld door de een, verguisd door de ander. Check de trailer en je snapt waarom.
22 oktober: Buiten is het feest
De bestseller die Arthur Japin inspireerde op het leven van Karin Bloemen is nu een film. En wie het leven van de actrice en zangeres kent, weet dat haar jeugd bepaald geen feestje was. In de film volg je de succesvolle zangeres Sonne (Abbey Hoes), die na de onverwachte dood van haar zus haar nichtje in huis neemt. Wanneer de biologische vader de voogdij opeist, wordt Sonne gedwongen om voor het eerst in haar leven een boekje open te doen over hun gezamenlijke verleden… Een tip: kijk deze film niet vlak voor het slapen gaan.
Buiten is het Feest
Sommige films kijk je niet voor je lol, maar wel omdat ze een belangrijk thema behandelen. Buiten is het feest zou je in die categorie kunnen scharen. Verfilming van Arthur Japins bestseller over (een deel van) het leven van Karin Bloemen.
22 oktober: I Am Greta
Je moet onder een steen gelegen hebben, wil je nog nooit van de piepjonge klimaatactivist Greta Thunberg hebben gehoord. Je weet wel, de opmerkelijke Zweedse tiener die Donald Trump het bloed onder de nagels vandaan haalde toen ze door het magazine Time werd verkozen tot Persoon van het Jaar. Deze maand kun je het meisje achter alle nieuwsberichten, vooroordelen en Tweets leren kennen. In de documentaire I Am Greta volgt Nathan Grossman (met toestemming van Greta’s ouders) het meisje tijdens ontmoetingen met wereldleiders, protestbijeenkomsten en thuis bij haar familie.
I Am Greta
I Am Greta van Nathan Grossman is een persoonlijke en intieme documentaire over de jonge Zweedse activist Greta Thunberg, waarin hij haar met instemming van haar ouders van zeer nabij volgt. Zal Trump kijken?
22 oktober: The Last Right
Ik heb geen idee of dit wat is, maar ik zag dat m’n favoriete Nederlandse acteur (Michiel Huisman) en een van m’n favoriete Britse acteurs (Brian Cox) erin meespelen. En dus gaat-ie mee op de lijst;-) De tragi-comedy gaat over de succesvolle advocaat Daniel Murphy (Huisman) die vanuit Boston terugreist naar Ierland voor de begrafenis van z’n moeder. Door een gekke samenloop van omstandigheden krijgt hij niet alleen de verantwoordelijkheid voor zijn autistische broer Louis, maar ook voor het lichaam van de man die naast hem in het vliegtuig zat. Daarmee begint een bizarre roadtrip die de broertjes nader tot elkaar brengt.
The Last Right
Een roadmovie waarin twee broers, beide met hun eigen gebruiksaanwijzing, nader tot elkaar komen tijdens een autorit dwars door Ierland. Met een ecologische verantwoorde kartonnen lijkkist met bloemetjesmotief op het dak. Én Michiel Huisman.
29 oktober: La Última Primavera
En tot de bijzondere film van de Nederlandse filmmaker Isabel Lamberti, waarmee ze onlangs een mooie prijs in de wacht sleepte op het filmfestival van San Sébastian. La Última Primavera is een intiem portret over de Spaanse familie Gabarre Mendoza. Ze wonen in een sloppenwijk net buiten Madrid. En daar lopen de spanningen behoorlijk op wanneer de bewoners te horen krijgen dat ze hun zelfgebouwde huizen moeten verlaten. Terwijl ze worstelen met het besef dat alles zal veranderen, probeert de hardwerkende vader David er alles aan te doen om z’n familie bij elkaar te houden. Extra speciaal aan deze film is dat de familie echt is (geen professionele acteurs dus) en ook hun toekomstige uitzetting is een feit. De Mendoza's spelen dus hun eigen toekomst. Bizar maar mooi.
La Última Primavera
La Última Primavera is aangrijpend sociaal-realistisch drama en een intiem portret van de Spaanse familie Gabarre Mendoza. De Nederlands-Spaanse filmmaker Isabel Lamberti sleepte hiermee de New Directors Award in de wacht op het filmfestival van San Sébastian.
P.S. 1 Goed nieuws voor alle Lord of the Rings-fans: vanaf 8 oktober gaan namelijk alle drie de delen weer richting de bios!
P.S. 2 Check ook even dit overzicht van alle films die vanaf deze maand op Netflix te zien zijn. Daar zit lekker nieuw kijkvoer tussen, maar ook classics en recente bioscoopfilms als The Godfather, The Shining, Mad Max: Fury Road, A Simple Favor en Gouden Kalf-winnaar Bumperkleef.
P.S. 3 Nóg meer films? Op NPO Start vind je een megapakket aan must sees van eigen bodem en internationale toppers als Carol, Kill Bill en God's Own Country.