Greenland: verrassend sterke rampenfilm zonder de patriottistische bullshit
Greenland
Er ging waarschijnlijk meer budget richting het salaris van Gerard Butler dan de visuele effecten. Maar buiten dat is Greenland een verrassend sterke rampenfilm zonder patriottistisch geneuzel. Hoe verfrissend. Aanrader.
Een apocalyptische disaster movie zonder exploderend Vrijheidsbeeld, Amerikaanse vlaggen, heldhaftige wetenschappers, koppige politici en gelikte presidentsspeeches? Het spannende, rauwe en meeslepende Greenland met Gerard Butler bewijst dat het kan.
Nou ja, laat ik niet té hard van stapel lopen. Ook deze film kan niet om een aantal rampenfilmclichés heen. Je weet wel: de gewelddadige winkelplundering, verwoeste beroemde bouwwerken á la de Eiffeltoren en het Sydney Opera House én twee getrouwde hoofdpersonages die niet meer zo lekker met elkaar door één deur kunnen, maar door het naderende einde van de wereld misschien weer wel. Als ze het overleven. Maar buiten dat blijft Greenland weg van de ingrediënten die blockbuster-rampenfilms vaak voorspelbaar, bombastisch en nogal hersenloos maken. En dat levert een verfrissend resultaat op die ik in alle eerlijkheid niet verwachtte. Sorry Gerard.
'Neem alsjeblieft m'n kind mee!'
Je volgt bouwkundig ingenieur John Garrity (Gerard Butler), wiens leven al behoorlijk in puin ligt door de huwelijksissues met z’n vrouw Allison (Morena Baccarin). Maar die moeten even on hold wanneer komeet Clarke de complete wereld dreigt te vervagen. Terwijl dat nieuws bekend raakt, ontvangen John en z’n vrouw via hun smartphones en de tv een presidentiële waarschuwing: ze zijn samen met hun zoontje Nathan ‘de gelukkigen’ die per vliegtuig naar een speciale bunker mogen. Pfiew, zou je denken.
Maar hun bevriende buren (net op dat moment op visite) zijn niet zo lucky. Pijnlijk. En probeer maar stug door te rijden wanneer je auto wordt geblocked door je wanhopige buurvrouw die smeekt smeekt smeekt haar dochter mee te nemen. Nog pijnlijker.
Epische fout
Er volgen onderweg natuurlijk meer obstakels. Maar ‘dé missie’ in de film is niet deze autorit naar het militaire vliegveld waar het gezin per vliegtuig richting de veilige bunker kan. John en Allison worden eenmaal aangekomen geweigerd vanwege de chronische aandoening van hun zoontje (‘foutje, sorry’). En door een reeks gebeurtenissen raakt het gezin elkaar ook nog kwijt én wordt het zoontje ontvoerd. Wat volgt is spannende, gewelddadige en emotionele missie om elkaar terug te vinden.
Minder budget, betere film?
Veel budget hadden de makers van Greenland niet. De film koste zo’n 35 miljoen dollar, terwijl vergelijkbare disaster movies als Armageddon en The Day After Tomorrow respectievelijk 140 en 175 miljoen dollars konden spenden. En dat gebrek aan moneys is aan Greenland wel af te zien. Ik gok dat er meer geld zat in het salaris van Gerard Butler dan de matige visuele effecten die je soms voorbij ziet komen. Maar dat beperkte budget lijkt ook een groot voordeel te hebben: minder focus op de vernietiging van de aarde en overbodige bijzaken (het Witte Huis, het Pentagon etc etc) en meer focus op de hoofdpersonages, de krankzinnige menselijke driften en emoties. Met als prettig bijeffect dat je meer meevoelt met de worstelende ouders John en Allison, overtuigend gespeeld door Butler en Baccarin.
Komt ineens (eng) bekend voor
Een verfrissende aanrader in de categorie rampenfilms dus, voor iedereen die dit genre wel lust. Door z'n hogere realistische gehalte komt Greenland soms wel akelig dicht bij onze eigen weirde realiteit, wees gewaarschuwd. 'Keurige mensen' zien transformeren in opgefokte egoïsten met winkelwagens vol wc-rollen en ready to rumble: het zijn inmiddels geen vergezochte filmscènes of buitenlandse nieuwsbeelden meer. En dat ongemakkelijke besef dringt tijdens het kijken van Greenland af en toe hard binnen.
- Greenland (2020)
- Cijfer: 7
- Actie, drama
- Duur: 1u, 59min
- Regie: Ric Roman Waugh
- Cast: Gerard Butler, Morena Bacarrin, Roger Dale Floyd, Scott Glenn