In de ban van de nieuwe The Wheel of Time? Check ook deze series! 1 september op Amazon Prime
The Wheel of Time 2
Game of Thrones wie? Inmiddels is het genre zó populair dat elk platform zijn eigen fantasyserie heeft lopen. ACOTAR [A Court of Thorns and Roses] en alles van Colleen Hoover moeten nog even op hun verfilming wachten, maar van andere #booktok-favorieten kunnen we al lang en breed op het scherm genieten genieten.
Vandaag verschijnen de eerste drie afleveringen van het tweede seizoen van Amazon Prime’s verfilming van The Wheel of Time-boeken van Robert Jordan. De serie hoort in het rijtje meest populaire series gebaseerd op fantasyboeken.
1. The Wheel of Time (Prime)
Het eerste seizoen van The Wheel of Time sneeuwde bij de release nog wat onder, omdat het ongeveer tegelijk met de nummer 3 op deze lijst gelanceerd werd. Maar de afgelopen twee jaar nam het aantal streams van de verfilming van Robert Jordans boeken ineens toe. Zo was een langverwacht tweede seizoen geboren. Robert Jordan schreef tussen 1990 en 2007 twaalf boeken waarna er na zijn dood in 2007 nog eens drie werden afgerond door fantasy auteur Brandon Sanderson.
Het werd één van de best verkochte fantasyseries sinds The Lord of the Rings (1954) en leidde tot een kaartspel, videospel, muziekalbum en dus de nieuwste Primeserie The Wheel of Time. De serie volgt Moiraine (Rosamund Pike), lid van een groep vrouwen die de One Power kunnen aansturen. Ze gaan op zoek naar een jong persoon, die voorspeld is de reïncarnatie van de Dragon te zijn. De Dragon moet namelijk de wereld redden van het gevaar dat One Power bestrijdt, maar hij kan die ook - opnieuw - breken. De enige echte Nederlandse Josha Stradowski speelt Rand al’Thor!
2. The Witcher (Netflix)
Vóór Squid Game in 2021 alle Netflixrecords brak was er The Witcher. Na de release van het eerste seizoen in december 2019 werd het de best bekeken originele titel op Netflix. Tientallen miljoenen huishoudens genoten van de verfilming van de gelijknamige fantasyboeken van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski. En Henry Cavills diepe grommen en zwaardkunsten, natuurlijk.
De serie over ‘hekser’ Geralt van Rivia (Cavill), prinses Cirilla en magiër Yennefer van Vengerberg raakte een snaar bij fans van het fantasygenre en wist óók de liefhebbers van het videospel te grijpen. Nadat de mega succesvolle fantasyserie Game of Thrones in 2019 na acht seizoenen voorbij was, was Hollywood wanhopig op zoek naar een opvolger en bleek die te hebben gevonden in The Witcher. De serie ontving in eerste instantie wat kritiek, omdat de drie tijdlijnen soms moeilijk te volgen waren, maar toch vielen kijkers als een blok voor de wereld van de hekser en heksen. Het was zelfs zó populair dat het nog een reeks soortgelijke fantasyproducties gebaseerd op bestaande boeken inspireerde. Waaronder The Wheel of Time en de volgende op onze lijst: Shadow and Bone (2021).
3. Shadow and Bone (Netflix)
Zoals het echte fantasyfans betaamt maakten de liefhebbers van de Grishaverse-boekenreeks al fan art, fan fiction en fangemeenschappen ver voor Netflix met het eerste boek “Shadow and Bone” aan de haal ging. De Amerikaanse schrijfster Leigh Bardugo had in haar eerste drie boeken (Shadow and Bone uit 2012, Siege and Storm uit 2013 en Ruin and Rising uit 2014) het fantasygenre namelijk op z’n kop gezet. Ze maakte de lijn tussen ‘goed’ en ‘kwaad’ minder streng en haar hoofdpersonage Alina Starkov ontdekt haar krachten en talenten meer op eigen houtje dan in training. En haar mentor? Die is niet alleen maar wijs en goed; hij heet niet voor niets de Darkling. In de eerste twee seizoenen van de Netflixverfilming zien we Alina zichzelf ontdekken, worstelen met verliefdheid en lust en ondertussen de wereld (proberen te) redden.
4. Outlander (Starz/Netflix)
Schotse highlands, een beetje oldskool fashion, personages die echt hebben bestaan én magische tijdreizen: dat kan natuurlijk alleen Outlander zijn. In de context van waargebeurde battles, taal, tradities en gebruiken uit het 18e eeuwse Schotland vinden Claire Beauchamp Randall en Jamie Fraser elkaar. Terwijl zij eigenlijk zuster was in de Tweede Wereldoorlog en in het ‘heden’ natuurlijk ook getrouwd. Hoe dat kan? Dankzij de magische stenen van Craigh na Dun. Outlander is gebaseerd op de gelijknamige serie romans van de Amerikaanse auteur Diana Gabaldon. Daar deed zij zelfs uitgebreid genealogisch onderzoek voor om ervoor te zorgen dat al die historische details van de personages en hun relaties zo nauwkeurig mogelijk waren. Op de magie na, natuurlijk! Verlekker je in Outlander dus aan de omgeving, de geschiedenis, maar natuurlijk ook gewoon de ongeëvenaarde passie tussen Claire en haar Highland rebel Jamie.
5. Game of Thrones (MAX)
Tot slot toch nog even terug naar het begin: want Game of Thrones mag natuurlijk met de eer strijken van ‘de eerste’. Vraag je aan mensen welke serie het beste, grootste of populairste ooit was dan kan je er vanuit gaan dat behalve The Sopranos, Breaking Bad en The Wire ook Game of Thrones menig lijstje haalt. En het was “GoT” die in 2011 het fantasygenre echt weer op de kaart zette.
De serie is gebaseerd op de boekenreeks A Song of Ice and Fire van de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin. “A Game of Thrones” was de eerste van de reeks en werd in 1996 al gepubliceerd. Martin maakte het zesde boek uit de reeks nooit af, maar het einde van de HBO-serie leek te verklappen waar fans online al negen jaar over discussieerden. Kijken dus, als je nog niet weet hoe het afloopt met Daenerys Targaryen, Jon Snow, Sansa Stark, Cersei Lannister en al hun sidekicks.