Actrice Aiko Beemsterboer over Luizenmoeder - De Film 27 april op NPO 3 en NPO Start
Hallo allemaal, woensdag 27 april komt Luizenmoeder - De Film op NPO 3 en NPO Start! Een hilarische reünie met juf Ank, luizenmoeder Hannah en co. Én een aantal nieuwe gezichten, zoals Aiko Beemsterboer die hulpdocent Lieke speelt. Wij spraken de actrice over de film.
Aiko Beemsterboer (18) gaat als een raket. Ze maakte grote indruk met haar rol in de prijswinnende film Vechtmeisje en speelt sindsdien rollen in films en series als Wat is dan liefde, De liefhebbers, Mijn beste vriendin Anne Frank en Oogappels. Afgelopen jaar was ze te zien in de bioscoopversie van De luizenmoeder waarin juf Ank (actrice, schrijfster én debuterend regisseur Ilse Warringa) en haar collega’s de school draaiende proberen te houden na het wegvallen van directeur Anton (Diederik Ebbinge). Alleen zorgen corona, opgefokte ego-ouders en een nieuwe, veel te ambitieuze interim-directeur voor een hoop awkwardness, ruzies, tranen en hilariteit. En hoe leuk: de film is woensdag 27 april om 20.25 uur te zien op NPO 3 en op NPO Start.
Er keken miljoenen Nederlanders naar de serie, was jij daar een van?
Jazeker! Ik heb de serie helemaal plat gekeken. Iedere scène schuurt, dat vind ik echt te gek. Net als de manier waarop de makers met humor serieuze thema’s over de maatschappij, onderwijs en opvoeding aansnijden. Veel hilariteit, maar met een boodschap. En die typetjes zijn zo over-the-top en tegelijk zo herkenbaar; volgens mij loopt er op iedere school zo’n overambitieuze ouderraadvoorzitter als Nancy!
Had je een favoriet personage?
Elke personage uit De Luizenmoeder zou een spin-off kunnen krijgen. Om die kattige Nancy (Bianca Krijgsman) moet ik alleen al lachen door de blikken die ze trekt. Juf Helma (Leny Breederveld) is zo heerlijk rebels en juf Ank (Ilse Warringa) is gewoon een icoon. Het toffe is dat ze allemaal meerdere lagen hebben: onder hun stoere of kattige oppervlak schuilt bijvoorbeeld onzekerheid of eenzaamheid. Die laagjes en persoonlijke achtergronden worden in de film veel meer uitgediept.
De film is inderdaad verrassend emotioneel, naast de gebruikelijke satirische humor en cringey momenten.
Ik denk dat die extra emotie een goede toevoeging is. Humor en tragedie kunnen mooi samen gaan en die emotionele verdieping zorgt voor een aantal verrassingen. De film bracht de cast bij de eerste viewing aan het janken.
Hoe kwam jij eigenlijk in die cast terecht?
Nog voordat ze aan de film begonnen, benaderde Ilse Warringa mij via Instagram. Ik speelde lang geleden met haar in de film Onze jongens, toen was zij mijn moeder. Ilse schreef in haar DM dat ze me zag in de film Wat is dan liefde en dat ze een rol voor me in gedachten had voor Luizenmoeder: De Film. Wauw, dacht ik. Ik had niet gedacht dat ze nog wist wie ik was!
Het lijkt me dan best bizar om als fan van de serie op de set te komen en ineens tussen al die bekende personages te staan…
Ik weet nog dat ik voor de eerste keer naar de set kwam, op basisschool De Klimop. Dat was heel bijzonder. Dan zie je in de green room ineens die hele iconische cast bij elkaar, als één grote familie. Te gek om daar deel van uit te maken en ook spannend natuurlijk. Maar ik werd de eerste dag meteen opgenomen in de familie. Ik heb genoten, veel geleerd en ook het vertrouwen en de vrijheid gekregen om tijdens het spelen dingen uit te proberen en te zien wat wel en niet werkt. Dat laatste maak je niet op iedere set mee.
Waarom hier wel?
Misschien omdat Ilse Warringa regisseerde en zij als acteur weet hoe prettig het kan zijn om ruimte voor improvisatie te krijgen. Om bijvoorbeeld bepaalde grapjes of bewegingen uit te proberen die tekenend kunnen zijn voor het karakter van je personage. Het hielp daarnaast dat Ilse en co-regisseur Jan Albert de Weerd veel lol hadden in het maken van de film. Er hing op de set een plezierige sfeer die iedereen aanmoedigde om je ideeën uit te spreken. Dat werkte enorm fijn.
Je speelt de rol van de piepjonge hulpdocent Lieke, wat vind je het leukst aan haar?
Ze wil graag haar creativiteit benutten, maar wordt daarin tegengehouden door haar vader. Hij wil dat Lieke een ‘echt’ vak kiest. Een heel actueel thema. Ik zie om me heen veel creatieve mensen die de artistieke kant op willen, maar niet durven. Er is zo’n enorme druk vanuit de maatschappij of vanuit ouders om voor de veilige weg te kiezen. Om bijvoorbeeld een opleiding te doen die een financieel gunstige of vaste baan garandeert. Terwijl het hart ligt bij een creatievere richting met meer financiële risico’s. Ik vind het echt mooi dat Ilse, die ook het script schreef, haar gedachten en frustraties hierover in de film meeneemt.
Wat probeert ze met De Luizenmoeder te vertellen?
Het belang van creativiteit, goed onderwijs en minder prestatiedrang vanuit ouders en de maatschappij die doen alsof VWO de enige weg is. Het gaat er ook over dat we meer oog voor het grotere geheel mogen hebben dan alleen het individu. We zijn hier samen.
Denk je dat de film een vervolg zou kunnen krijgen?
Ik zou het persoonlijk te gek vinden, maar dat ligt er natuurlijk helemaal aan of Ilse vindt dat ze nog een verhaal te vertellen heeft. Al gok ik dat ze nooit uitverteld raakt. En gelukkig maar.
Luizenmoeder - De Film is op woensdag 27 april om 20.25 uur te zien op NPO 3 en een week lang gratis op NPO Start. De serie (terug)zien? Dat kan ook op NPO Start.
Persfoto Aiko © Romy Treebusch