National Coming Out Day: deze lhbti+ films en series moet je zien! NPO Start en Plus
Het is National Coming Out Day! En daarom vind je hier een tiplijst van de mooiste lhbti+ films en series bij de NPO (te zien op NPO Start en Plus). Toffe must sees die natuurlijk het hele jaar de moeite waard zijn, maar vandaag even extra in de picture staan. Veel kijkplezier!
Jongens
Acteur Gijs Blom gaat als een raket met zijn hoofdrollen in films als De Slag om de Schelde en Dead & Beautiful (21 oktober in de bios). Maar wist je dat hij in 2014 ook een Gouden Kalf nominatie in de wacht sleepte voor zijn rol in de fijne film Jongens? In deze jeugdfilm van regisseur Mischa Kamp speelt Blom de vijftienjarige Sieger, een sportieve en introverte jongen. Wanneer hij tijdens de atletiektraining de intrigerende en onvoorspelbare Marc leert kennen, raakt Sieger langzaam maar zeker verliefd. Alleen vindt hij dat behoorlijk verwarrend en gaat hij liever geforceerd achter meiden aan. Of het hem ook lukt z’n ontluikende gevoelens te blijven ontkennen…?
Jongens
Internationaal prijswinnende jeugdfilm over de ontluikende verliefdheid tussen twee tienerjongens.
Dolor y Gloria
Als er één topregisseur is die regelmatig queer personages in zijn films opvoert, dan is het wel de Pedro Almodóvar (Todo sobre mi madre). “To be a transvestite, gay, heterosexual, transsexual, or bisexual has never been a dramatic problem in my films. They are part of my films like they are part of my life”, aldus de Spaanse filmmaker. In een van zijn meest recente films Dolor y Gloria (onder andere genomineerd voor de Queer Palm in Cannes) speelt Antonio Banderas de gay filmregisseur Salvador Mallo die worstelt met een midlifecrisis en tijdens een nieuw project terugblikt op zijn leven. Daarbij komen z’n jeugd, carrière, de relatie met z’n moeder (gespeeld door Penelope Cruz), gemiste kansen, maar ook z’n eerste grote liefde Frederico voorbij. Het acteerwerk in Dolor y Gloria is briljant, net als (typisch Almodóvar) de prachtige beelden, kleurrijke interieurs en warme muziek.
Dolor y Gloria
Antonio Banderas en Penélope Cruz in een warm, kleurrijk en heerlijk ontroerend meesterwerk van Pedro Almodóvar. De perfecte film voor een grijze dag.
Anne+
Natuurlijk mag ook de supertoffe hitserie Anne+ niet in deze tiplijst ontbreken (die deze maand btw ook als film in de bioscopen én Netflix verschijnt). In de serie volg je de lesbische twintiger Anne (Hanna van Vliet) die op zichzelf gaat wonen in Amsterdam. Tijdens het eerste weekend in haar nieuwe woning blikt ze terug op haar turbulente liefdesleven tijdens haar studententijd en denkt ze na over hoe diverse meisjes en relaties haar hebben gevormd tot de persoon die ze nu is. Extra fijn en verfrissend aan deze serie is dat homoseksualiteit niet als probleem wordt behandeld, maar als gegeven. En de cast bestaat uit ontelbaar veel toffe tracks én acteurs als Jade Olieberg, Jouman Fattal en Jesse Mensah.
Una mujer fantástica
Actrice Daniela Vega schreef geschiedenis door als eerste transvrouw op het podium van de Oscars te staan. En haar film Una mujer fantástica won die avond ook nog eens de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Fantastico! In deze must see van regisseur Sebastián Lelio speelt ze Marina Vidal, een transvrouw die werkt als serveerster en zingt in een nachtclub. Ze is al een tijdje superhappy met haar oudere vriend Orlando. Maar hij komt plots te overlijden, en Marina heeft vanaf dat moment met meer te dealen dan alleen het verdriet om zijn verlies. Een flinke dosis discriminatie en asociaal gedrag van Orlando’s familie bijvoorbeeld. De titel verraadt het echter al, deze fantastische vrouw laat zich niet klein krijgen en zal hoe dan ook waardig afscheid nemen van haar amor. Una Mujer Fantástica is een sterke en ontroerende film waarbij een tissue trouwens geen overbodige luxe is.
Una Mujer Fantástica
Een fantastische film over een fantastische vrouw.
Cas!
Nóg een leuke aanrader van eigen bodem is de One Night Stand film Cas van Joris van den Berg. Dit lichtelijke komische en ontroerende liefdesdrama draait om het stel Peppijn en Sjors. Alles in hun onbezorgde leven en relatie loopt op rolletjes: ze plannen een reis naar Samoa en ze willen een kindje. Maar dan komt de charmante Vlaming Cas logeren, die op zoek is naar een studentenkamer. Zijn aanwezigheid maakt een hoop los bij Peppijn en Sjors. Spanning, maar ook het pijnlijke besef dat ze misschien niet meer op dezelfde lijn zitten… Cas wordt nergens zwaar drama, het is eerder een fijn kabbelende korte film over herkenbare universele relatiestruggles. Met fijn naturel acteerwerk van de leuke hoofdrolspelers én een paar scènes waar je het behoorlijk heet van krijgt.
Cas
Bedenk goed wat een heet trio mogelijk met je relatie doet.
Portrait de la jeune fille en feu
Of als je hem op z’n Engels wilt: Portrait of a Lady on Fire. Een sensueel en mooi kostuumdrama over verliefd worden, verlangens en onmogelijke relaties aan het einde van de 18e eeuw. Maar dan wel met twee verliefde vrouwen, en - oh la la - dat was in die periode wel even een ‘dingetje’. Kunstenares Marianne (Noémie Merlant) krijgt in de film van Céline Sciamma de opdracht om het huwelijksportret van Heloïse (Adèle Haenel) te schilderen. Deze eigengereide edelvrouw staat alleen niet te springen om het huwelijksbootje in te stappen, dus maakt Marianne het portret zonder haar medeweten. Tijdens lange wandelingen aan de Franse kust observeert de kunstenares haar model uitvoerig om ’s nachts stiekem aan het schilderij te werken. Diezelfde gezellige wandelingen zorgen er ook voor dat de aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen groeit en uiteindelijk niet meer te houden is. Maar met welke gevolgen? De film won tijdens het filmfestival van Cannes de prijs voor Beste Scenario en de Queer Palm.
Portrait de la jeune fille en feu
Kostuumdrama's saai? Check eerst deze film maar en dan praten we verder.
God’s Own Country
In God’s Own Country volg je de jonge Johnny Saxby (Josh O’Connor uit The Crown) die de boerderij van z’n zieke vader runt. Hun relatie is behoorlijk kut, want pa is nogal nors en uit alleen maar kritiek. Geen wonder dat z’n zoon het geregeld op een comazuipen en oppervlakkige seks zet. Maar dan wordt in het voorjaar de knappe, jonge Roemeense hulp Gheorghe (Alec Secareanu) aangenomen. Johnny moet in eerste instantie niets van hem hebben, maar z’n argwaan met plaats voor verliefdheid. God’s Own Country wordt vaak vergeleken met Brokeback Mountain, maar heeft een rauwere feel en is een stuk realistischer en explicieter ook. Toegegeven: de film komt een beetje traag op gang. Maar voor je het weet ben je helemaal ingepakt door deze prachtige romance.
God's Own Country
In een poging om aan de dagelijkse sleur te ontsnappen, heeft de eenzame en gefrustreerde boer Johhny geregeld oppervlakkige seks en drinkt hij zich blauw. Z'n leven verandert compleet wanneer zijn norse pa de Roemeense hulp Gheorghe inschakelt voor het werk op de boerderij.
Benieuwd wat je nog meer aan roze films kan zien bij NPO Start en NPO Plus? Check ze hier!