Nieuwe Series In Mei
Toplijst serie
Wat valt er te bingen op Netflix, Disney+, HBO Max, NPO Start of andere streamers? Welke must-sees in de bios mag je echt niet missen? De beste tips voor de ultieme movie night en binge-avond vind je hier op NPO3.nl. En meer!
Mei 2019 zal voor altijd de geschiedenisboeken ingaan als de maand van de lekkere nieuwe series. Zelden kwamen er zoveel nieuwe interessante series uit als de komende weken. Denk ik. Kijk zelf maar.
Dead To Me (Netflix, 3 mei)
Een donkere komedie over twee vrouwen. Dat is in een notendop waar Dead To Me over gaat, geloof ik. De één heeft net haar man verloren en de ander is zó vrijgevochten dat ze daardoor steeds in de problemen komt. De twee beginnen een vriendschap die precies is wat ze allebei nodig hebben.
The Spanish Princess (Starz, 5 mei)
Liefhebbers van hoepelrokken, ridders en power hungry geestelijken met een godcomplex, opgelet! Starz heeft een nieuw kostuumdrama vol intrige en rampspoed in de aanbieding. Een soort GTST, zeg maar, maar dan vijfhonderd jaar geleden. De Spaanse Catherina van Aragon verhuist naar het regenachtige Engeland om daar een beetje de baas uit te hangen, maar als haar man - prins Arthur - de pijp uitgaat, lijkt ze van de ene op de andere dag opeens met lege handen te komen staan.
Chernobyl (HBO/Sky, 6 mei)
Als de wind net even anders had gestaan, waren er hier in Nederland ook nog jarenlang kinderen met drie armen geboren. De meltdown bij de kerncentrale van Chernobyl is mogelijk de grootste ramp die de mensheid ooit over zichzelf heeft afgeroepen. Dertig jaar na dato is de regio rondom de kernreactor nog steeds een no go area en de Oekraïne heeft sinds die catastrofale dag in 1986 een dure prijs betaald voor haar nalatigheid. Des te bizarder om te horen dat het allemaal nóg erger had kunnen zijn. Dankzij het handelen van een buslading helden met doodsverachting is Europa aan de dood ontsnapt en daar hebben HBO en Sky een mini-serie overgemaakt. Een hele goeie.
State Of The Union (SundanceTV, 6 mei)
Met afleveringen van slechts tien minuten is State Of The Union de perfecte serie voor mensen met een nogal korte concentratiespanne. Én voor mensen die niet bepaald uitblinken in het onderhouden van relaties. Typisch een gevalletje 'leren van andermans fouten, zodat je ze zelf niet meer hoeft te maken'. Het kijken van deze serie kan het verschil zijn tussen je geld stukslaan op een relatietherapeut of op een drieweekse vakantie naar de Seychellen. Lijkt mij op voorhand de investering al waard.
Ennemi Public (NPO Start Plus, 10 mei)
Wat mij betreft één van de beste series van 2017. There, I said it. Als ze jou 's nachts wakker kunnen maken voor series als The Killing, The Bridge en Engrenages, dan is dit een absolute moetkijker. Vrolijk ga je er niet van worden, maar daar heb je dan weer Good Girls en Sex Education voor. Een detective, zoals een detective bedoeld is en er wordt ook nog eens Frans gesproken, wat altijd een bonus is, als je het mij vraagt. Oui, oui, oui, doe maar très vite kijken!
The Society (Netflix, 10 mei)
Een groep tieners belandt in een parallel universum waar iedereen boven de 25 spoorloos verdwenen lijkt te zijn. Ook hun ouders. Na een paar nachten flink doorhalen en schandalig lang uitslapen beginnen ze zich te realiseren dat er toch iets van orde en regelmaat in hun leven moet komen. Het opbouwen van een nieuwe samenleving blijkt echter toch wat ingewikkelder dan ze op voorhand verwacht hadden.
Wu-Tang Clan: Of Mics And Men (Showtime, 10 mei)
Method Man, Ghostface Killah, Ol' Dirty Bastard, RZA, Raekwon, Inspectah Deck, U-God, Masta Killah, Cappadonna en GZA, samen vormen zij één van de sterkste collectieven die hiphop ooit heeft voortgebracht. Sinds hun debuutalbum - Enter The Wu Tang - in 1993 dropte, is er veel gebeurd. Ze werden stijliconen, ze gaven de wereld een heel nieuw vocabulaire en ze hadden beefs met menig vakbroeder, maar boven alles maakten ze vooral belachelijk veel goeie muziek, samen én alleen. Alle verhalen van vijfentwintig jaar Wu-Tang Clan zijn nu samengevat in een vierdelige docu. Verplicht kijkvoer voor iedereen die zegt van muziek te houden. Lijkt mij.
L.A.'s Finest (Spectrum, 13 mei)
Een spin-off van Bad Boys zónder Will Smith en Martin Lawrence? Zitten we daar echt op te wachten?! Jazeker! Niet in de laatste plaats, omdat we aflevering na aflevering naar Gabrielle Union en Jessica Alba kunnen kijken. De twee doen het niet alleen lekker vanuit esthetisch oogpunt, ze zijn ook nog eens flink een potje grappig. L.A.'s Finest is een ode aan buddy cop-films als Lethal Weapon, Rush Hour en 48 Hours, maar dan met een flinke dosis opgefokt oestrogeen. Twee power vrouwen die de onderwereld van L.A. laten zien dat er niet gefokt moet worden met de LAPD. Pieuw! Pieuw! Pieuw!
The Clinton Affair (NPO Start Plus, 15 mei)
Als president hoop je altijd maar dat mensen je herinneren van daadkrachtige quotes als: "We've got him!" en "Read my lips. No new taxes!". Bill Clinton zal echter altijd die president blijven die met zijn hoofd op het hakblok de historische woorden sprak: "I did not have sexual relations with that woman". Yeah right, Bill. Ouwe viespeuk. The Clinton Affaire is een zesdelige docu over hoe vozen in the oval office Bill Clinton uiteindelijk zijn presidentschap kostte.
Catch-22 (Hulu, 17 mei)
Als The Coen Brothers een serie zouden maken, dan was het Catch-22. Denk ik. Hoop ik. Zelden zag ik een trailer waar ik vaker om moest lachen dan deze. Als deze serie zijn volle potentie bereikt, dan staat hij in december op zeker ergens bovenin mijn jaarlijkse serie top 50. Laat dit alsjeblieft die Tweede Wereldoorlogserie zijn die al haar voorgangers in hun hempie zet. Met George Clooney en Hugh Laurie staan er in ieder geval twee mannen aan het roer die je prima om een boodschap kan sturen.
Informer (NPO Start Plus/NPO3, 18 mei)
Als je lekker ging op Bodyguard, dan zou ik voor 18 mei maar even de agenda leegruimen, want het wordt weer smullen geblazen. Na een klein vergrijp wordt Raza - een jongen met Pakistaanse roots - gedwongen om aan de slag te gaan als informant voor een Britse anti-terreur unit. Hij raakt verstrikt tussen twee werelden en moet afwegen waar zijn loyaliteit ligt. Prettige wedstrijd, Raza.
Blood & Treasure (CBS, 21 mei)
CBS heeft slechts dertig seconden nodig om je te laten zien waarom je Blood & Treasure gewoon kunt laten voor wat het is. Op zichzelf best een bewonderenswaardige prestatie. Ere wie ere toekomt. Ik heb de trailer gekeken, zodat jullie dat niet meer hoeven te doen. I took one for the team, zeg maar. Graag gedaan.
Flack (NPO Start Plus, 24 mei)
Robyn is de liefdesbaby van Ray Donovan en Olivia Pope. Ze is een slinkse pr-strateeg die continu bezig is om vooraanstaande figuren uit de shit te halen. Nogal een drukke baan. Daarom komt Robyn er ook niet aan toe om haar eigen leven een beetje op de rit te krijgen. Arme Robyn.
What/If (Netflix, 24 mei)
Na onder andere Nicole Kidman, Matthew McConaughey, Jude Law, Amy Adams en Patricia Arquette is Renée Zellweger de volgende Hollywood-ster die de overstapt maakt van het grote naar het kleine scherm. Met Bridget Jones ligt het grote succes al een tijdje achter haar, maar wellicht weet ze met What/If haar neus weer tegen het raam te drukken. Deze nieuwste Netflix Original gaat over moraal, of het gebrek daar aan. Hoever zou jij bijvoorbeeld gaan om jezelf uit de schulden te werken? Zou je liegen? Je beste vrienden verraden? Moorden? What/If zoekt de grens en mensen die bereid zijn om daar overheen te gaan.
The Hot Zone (National Geographic, 27 mei)
Het waargebeurde verhaal van de dierenarts Nancy Jaax die haar leven in de waagschaal legde om een massale uitbraak van ebola tegen te gaan. Real heroes don't wear capes, maar witte laboratoriumjassen en plastic veiligheidsbrillen.
The InBetween (NBC, 29 mei)
Cassie Bedford kan met de doden praten en dat is verdomde handig als je moorden probeert op te lossen. De FBI zet haar dan ook in als geheim wapen om de onderste steen boven te krijgen in zaken die anders onopgelost zouden blijven. Ik zou persoonlijk niet weten waarom je hier in hemelsnaam je tijd aan zou willen verspillen, maar er zijn vast mensen die iets makkelijks verteerbaars zoeken en dan ben je bij The InBetween aan het goede adres.
Good Omens (Amazon, 31 mei)
Satan heeft een zoon gekregen en een engel en een demon zetten alles in het werk om te voorkomen dat deze antichrist richting aarde komt. David Tennant - je weet wel, die van Jessica Jones en Broadchurch - zit hier in, dus dat is sowieso goed nieuws.
When They See Us (Netflix, 31 mei)
Ava DuVernay - eerder al verantwoordelijk voor het maatschappelijk geëngageerde Selma en Queen Sugar - is voor Netflix aan de haal gegaan met een verhaal waar de kleinste haren in je nek recht van overeind gaan staan. In 1989 worden vijf zwarte jongens - the central park five - onterecht veroordeeld voor de verkrachting van een jonge vrouw. De vijf zitten vijfentwintig jaar vast, voordat duidelijk wordt dat er grove (doelbewuste) fouten zijn gemaakt.
Swamp Thing (DC Universe, 31 mei)
Sinds vorig jaar heeft DC haar eigen streamingdienst en met Titans en Doompatrol hebben ze inmiddels bewezen dat ze een stukje rauwer en donkerder gaan dan het doorgaans nogal brave Marvel. Afgaand op de trailer lijkt DC deze trend met Swamp Thing vrolijk voort te zetten.
En terug van weggeweest:
2 mei: iZombie The CW (seizoen 5)
8 mei: Lucifer Netflix (seizoen 4)
9 mei: Deep State FOX (seizoen 2)
10 mei: Easy Netflix (seizoen 3)
Sneaky Pete Amazon (seizoen 3)
The Mechanism Netflix (seizoen 2)
Agents of SHIELD ABC (seizoen 6)
12 mei: Harrow ABC1 (seizoen 2)
17 mei: Dark Netflix (seizoen 2)
23 mei: Riviera Sky (seizoen 2)
Elementary CBS (seizoen 7)
24 mei: She's Gotta Have It Netflix (seizoen 2)
26 mei: Vida Starz (seizoen 2)
28 mei: Wentworth TVNZ (seizoen 7)
Pure CBC (seizoen 2)
Animal Kingdom TNT (seizoen 4)
29 mei: Archer FX (seizoen 10)
31 mei: Deadwood HBO (de film)