Nieuwe maand, nieuwe series! Je zou bijna op een totaal verregende zomer gaan hopen, want ook in mei begint er weer een shitload aan nieuwe series. De één nog lekkerder dan de andere. Kijk maar!
I Love That For You (Showtime, 1 mei)
Zou jij doen alsof je ernstig ziek bent om zo je droombaan te behouden?
Joanna wel. Dit maatschappelijke buitenbeentje kent geen enkele schaamte
als het om het in leven houden van haar carrière gaat. Eenmaal
aangenomen als presentator bij haar favoriete home shopping network,
blijkt Joanna over precies nul presentatieskills te beschikken. HR is
haar ontslag al in orde aan het maken, maar dan tovert Joanna opeens een
konijn uit de hoge hoed: ze heeft leukemie. De zender besluit haar in
dienst te houden en Joanna heeft zich daarmee van het ene op het andere
moment in een onmogelijk theaterstuk gemanoeuvreerd.
D.I. Ray (ITV, 2 mei)
Liefhebbers van Britse detectiveseries kunnen hun hart ophalen, want ITV heeft weer een nieuwe Sherlock uit de kast getrokken. Rachita Ray worstelt enigszins met haar recentelijke promotie tot detective, omdat niet haar skills, maar haar Aziatische achtergrond de doorslag heeft gegeven. Zo lijkt het althans. Ze kan de opmerkingen over positieve discriminatie al dromen en het feit dat ze wordt ingezet voor een cultuur specifieke moordzaak, zit haar ook niet heel erg lekker. Wat een mooie carrièremove had moeten zijn, krijgt zo een beetje een bittere nasmaak. Maar dat zal Ray er niet van weerhouden om te laten zien wat ze waard is.
Clark (Netflix, 5 mei)
Het stockholmsyndroom is het psychologische verschijnsel, waarbij gegijzelden sympathie beginnen te krijgen voor hun gijzelnemer. Dat dit eigenlijk het Clarksyndroom had moeten heten, omdat hij de bad guy is die tijdens een gijzeling in Stockholm de harten van zijn slachtoffers veroverde, zien we in dit waargebeurde misdaadverhaal van Netflix.
The Pentaverate (Netflix, 5 mei)
Als jij - al dan niet zo stoned als een garnaal - net iets te hard moest lachen om de gekke typetjes uit de
Austin Powers filmreeks, dan is dit absoluut de serie voor jou. Acteur en filmmaker Mike Myers neemt weer een stuk of dertig rollen voor zijn rekening in deze parodie op elk boek wat Dan Brown ooit geschreven heeft. Een van die rollen is die van een Canadese journalist die de wereld probeert te redden van een vijfkoppige Illuminati-achtige organisatie die al eeuwenlang alle wereldgebeurtenissen beïnvloedt.
The Staircase (HBO Max, 5 mei)
Het is dat The Staircase met Toni Collette, Colin Firth en Sophie Turner een cast heeft om de vingers bij af te likken, anders zou ik deze denk ik lekker hebben gelaten voor wat hij is. Netflix maakte over de bloederige dood van Kathleen Peterson namelijk al eens
een geweldige documentairereeks en ik weet eigenlijk niet wat deze gedramatiseerde versie daar nog aan toe zou kunnen voegen. Neemt niet weg dat het een nogal bizar verhaal is, dus mocht je de docu niet hebben gezien -
shame on you - dan zou dit best wel eens een lekkere true-crime-docu voor jou kunnen zijn.
The Staircase
Het waargebeurde verhaal van de bloederige dood van Kathleen Peterson. Was het een noodlottig ongeluk of heeft haar man bloed aan zijn handen? Letterlijk.
Star Trek: Strange New Worlds (Paramount+, 5 mei)
Wat speelde er zich allemaal af op de USS Enterprise, voordat kapitein Picard het heft in handen nam? Het antwoord op die vraag zie je in de Star Trek spin-off Strange New Worlds. De baas van dat zwevende cruiseschip heette in ieder geval Christopher Pike en afgaande op de trailer waren zijn uitdagingen en problemen niet heel veel anders dan die van zijn opvolger. Serietje voor mensen die niet per se verandering van spijs nodig hebben om te eten.
Star Trek: Strange New Worlds
Bosch: Legacy (6 mei, IMDb TV)
Het inmiddels gestopte
Bosch is één van de beste politieseries van de afgelopen jaren en nu is het aan de dochter van voormalig agent Harry Bosch om bij de LAPD de honneurs waar te nemen. Harry zelf is inmiddels privédetective en maakt daar op zijn beurt natuurlijk weer allemaal spannende dingen mee. Vader en dochter hebben elkaar in ieder geval genoeg te vertellen als ze thuis op de bank een wedstrijdje van de Lakers kijken.
The Sound Of Magic (Netflix, 6 mei)
Wie na
Squid Game helemaal verslingerd is geraakt aan Koreaanse series, kan wellicht met The Sound Of Magic uit de voeten. Verwacht echter geen lugubere kinderspelletjes, want deze nieuwste van Netflix gaat over een soort jonge Hans Klok die in een verlaten pretpark woont. Daar ontmoet hij een middelbare scholier die wel wat hulp kan gebruiken in haar leven.
Candy (Hulu, 9 mei)
Met
Dopesick,
The Dropout,
The Act en
Under The Banner Of Heaven - om er maar een paar te noemen - is Hulu een beetje de thuishaven van de gedramatiseerde, waargebeurde misdaadverhalen geworden. Ook in Candy moet iemand het met haar leven bekopen, nadat er door een vriendin op haar is ingehakt met een bijl. Van je vrienden moet je het maar hebben. Het is ook weer de terugkeer van Jessica Biel die we eerder al zagen in
Limetown en het eerste seizoen van
The Sinner. En
7th Heaven natuurlijk, maar dat is wel heeeeel erg lang geleden.
Candy
Waargebeurd misdaadverhaal over een alom gerespecteerde 'soccer mom' die nogal drastisch uit haar slof schiet.
Oussekine (Disney+, 11 mei)
In 1986 wordt Malik Oussekine - een Frans-Algerijnse student - tijdens een vreedzaam studentenprotest in Parijs doodgeslagen door de politie. Zijn dood zorgt voor opschudding in het hele land en de hervorming van het schoolsysteem - waar hij tegen demonstreerde - wordt stopgezet. Toch is deze verontrustende gebeurtenis uit de Franse geschiedenis grotendeels onderbelicht gebleven. Prima dus, dat Disney+ daar nu wat ruchtbaarheid aan geeft.
Sort Of (NPO 3, 12 mei)
Sabi is een non-binaire millennial die nogal wat ballen hoog te houden
heeft. Medewerker bij een LHBTI-boekwinkel, oppas voor een stel verwende
rijkeluiskinderen en kind uit een conservatief Pakistaans
immigrantengezin, Sabi probeert die verschillende levens zo goed
mogelijk op elkaar af te stemmen, maar dat valt alles behalve mee. Ze
hebben het gevoel dat ze eigenlijk op alle vlakken in een overgangsfase
zitten, van geslacht tot liefde tot seksualiteit, van gezin tot
carrière. Zin om de boel in één keer te kijken? Het hele seizoen van Sort Of staat vanaf 12 mij ook op
NPO Plus.
All Creatures Great And Small (NPO 2, 12 mei)
In All Creatures Great And Small zag je tussen 1978 en 1990 wekelijks de
beslommeringen van een kleine dierenartsenpraktijk in het Yorkshire van
de jaren '40. Blijkbaar waren nog niet alle grappen gemaakt, want
Channel 5 heeft nu - dertig jaar na dato - besloten om de komedie nieuw
leven in te blazen. Had
het origineel nog het meeste weg van een soort diervriendelijke versie van
Fawlty Towers, de reboot lijkt het perfecte medicijn voor mensen die het afblazen van
Downton Abbey nog steeds geen plekje hebben kunnen geven. Het hele seizoen van All Creatures Great And Small staat vanaf 12 mei ook op
NPO Plus.
All Creatures Great And Small
Reboot van een lekker stijf Brits drama met een komisch randje. Iets met dierenartsen in het Yorkshire van de jaren '40. Aanrader voor een ieder die het stoppen van Downton Abbey nog steeds geen plekje heeft kunnen geven.
The Essex Serpent (Apple TV+, 13 mei)
Na een welverdiende sabbatical na acht seizoenen Homeland is Claire Danes (eindelijk) weer terug. Ze speelt Cora, een weduwe uit een nogal gewelddadig huwelijk, die Victoriaans Londen tijdelijk achter zich laat voor een midweekje in de provincie. De koffers zijn nog niet uitgepakt of Essex wordt opgeschrikt door een lichte aardbeving. De lokale bevolking is bang dat hierdoor een mythisch monster is ontwaakt - de 'Essex serpent' - en Cora gelooft dat dat best wel eens waar kan zijn. Blijkbaar gaat niet iedereen helderder nadenken van frisse buitenlucht.
The Lincoln Lawyer (Netflix, 13 mei)
Na
Matthew McConaughey is het nu de beurt aan Manuel Garcia-Rulfo om The Lincoln Lawyer te spelen. Dit frisse rechtbankdrama gaat over de idealistische advocaat Mickey Haller die zijn advocatenpraktijk in LA runt vanaf de achterbank van een Lincoln SUV. Over flexwerken gesproken. Net als
Bosch is deze serie gebaseerd op een boek van Michael Connelly. Ik zeg het er maar even bij. Misschien was dat net het laatste zetje wat je nodig had om aan deze nieuwste van Netflix te beginnen.
Conversations With Friends (Hulu/BBC Three, 15 mei)
Na
Normal People hebben de BBC en Hulu opnieuw de handen ineengeslagen om een boek van Sally Rooney te verfilmen. Deze keer is Conversations With Friends aan de beurt en het gaat - volgens mij - weer net zo'n vermoeiend emotioneel drama worden als zijn voorganger. Iets met twee Ierse studenten die in een ingewikkelde driehoeksrelatie belanden met een ouder echtpaar. Klinkt als voer voor problemen en anekdotes die eigenlijk zouden moeten beginnen met: "Lief dagboek...".
Converstaions With Friends
The Time Traveler's Wife (HBO, 15 mei)
Ik had me na de eerste seizoenen van
This Is Us voorgenomen om voortaan alleen nog maar te janken bij afleveringen van Masterchef Australia (die-hard fans begrijpen meteen waarom) maar toen zag ik de trailer van The Time Traveler's Wife. Deze verfilming van het gelijknamige boek van Audrey Niffenegger gaat geheid voor gevulde zakdoeken zorgen in
casa di mio. Henry en Claire proberen alle liefde en geluk uit hun huwelijk te persen, maar dat is een flinke beproeving omdat Henry steeds in het niets verdwijnt. Letterlijk. Hij wordt op de meest onmogelijke momenten naar een andere tijd geslingerd en dat maakt het niet heel erg makkelijk om samen iets op te bouwen.
The Time Traveler's Wife
Verfilming van de gelijknamige liefdesroman van Audrey Niffenegger. Een romantisch drama over de extreme versie van een lange-afstandsrelatie.
Angelyne (Peacock TV, 19 mei)
We leven in een wereld van Tiktokkers en Instagrammers, dus we zijn het inmiddels wel gewend, maar er was een tijd dat het nog heel bijzonder was als mensen die niks konden opeens heel beroemd werden. (Dit is misschien wel de meest boomer-achtige zin die ik ooit heb geschreven, maar ik zal 'm verdedigen tot in de dood) Angelyne, een socialite die haar faam puur en alleen dankte aan grote billboards met haar hoofd erop, liet begin jaren '80 al zien dat ze ook zonder social media bekend kon worden. Ze tilde fake it, till you make it naar een compleet ander niveau en daar heeft Peacock nu een vermakelijke serie van gemaakt.
Night Sky (Amazon, 19 mei)
De scifiserie Night Sky is zo'n typisch geval van hit or miss. Een verhaal over een mysterieuze schuilkelder die toegang geeft tot een andere planeet kán interessant worden, maar ik sta er ook niet van te kijken als dit één grote vage bedoening wordt. Aan de cast zal het in ieder geval niet liggen. Sissy Spacek en J.K Simmons kunnen wel wat, dus dat is op zichzelf al genoeg om deze in ieder geval een aflevering of twee de kans te geven.
No Return (NPO 2, 20 mei)
Een lekkere all-inclusive vakantie wordt opeens erg ongezellig, wanneer de 16-jarige zoon uit het gezin wordt beschuldigd van een ernstig misdrijf. Het is toch net wat lastiger om te ontspannen in een Turkse gevangenis dan op een wit zandstrand met een ijskoude Fanta binnen handbereik. De familie doet er alles aan om Noah vrij te krijgen, maar of dat gaat lukken... Ben je veel te ongeduldig om vier weken te moeten wachten op het antwoord van die vraag, dan kun je het hele seizoen vanaf 19 mei al kijken op
NPO Plus.
Now And Then (Apple TV+, 20 mei)
Dit is een soort I Know What You Did Last Summer, maar dan net wat anders. Twintig jaar na een noodlottig, verzwegen ongeluk worden de betrokken afgeperst door een onbekende geldwolf. Hij wil knaken zien, en veel ook. Ze moeten elk één miljoen dollar ophoesten, anders wordt de deksel van hun doofpot gelicht. Nou, daar ben je lekker mee.
Obi-Wan Kenobi (Disney+, 25 mei)
Disney+ blijft haar Star Wars-imperium maar verder uitbreiden. Na
The Mandalorian,
The Bad Batch en
Boba Fett is het nu tijd voor niemand minder dan Obi-Wan Kenobi. De Jedi-meester hangt wat rond in de woestijn, houdt een piepjonge Luke Skywalker in de gaten en moet het opnemen tegen de hardnekkige Jedi-jagers uit het Galactische Keizerrijk van Darth Sidious. Nou, dat is nogal wat. Daar kun je prima een serietje mee vullen, lijkt mij.
Sophie Cross A.K.A. Crossroads (NPO 2, 28 mei)
Nadat haar zoontje spoorloos is verdwenen, besluit advocate Sophie Cross een carrièremove te maken, ze wordt politieagent. Niet alleen kan ze meehelpen zoveel mogelijk bad guys achter de tralies te krijgen, het geeft haar ook de middelen om te blijven zoeken naar haar vermiste zoon. Het hele seizoen van Sophie Cross kun je al vanaf 26 mei checken op
NPO Plus.
Sophie Cross a.k.a. Crossroads
Tom Swift (The CW, 31 mei)
Na de mysterieuze verdwijning van zijn vader komt
boy genius Tom Swift terecht in een krankzinnige wereld van samenzweringen en complotten. In deze
Nancy Drew spin-off verlaat hij - op zoek naar de waarheid - zijn comfortabele leventje en komt oog in oog te staan met een Illuminati-achtige organisatie die hem niet heel erg goed gezind is. Veel succes ermee, Tom. Je redt het wel, hè?!
En terug van weggeweest...
2 mei:
Herres NPO 3 (seizoen 2)
27 mei:
Stranger Things Netflix (seizoen 4)