Othala: jongen worstelt met de extreemrechtse haat virals van z'n vader 28 oktober NPO 3
Wat als je er op school graag bij wil horen, maar je extreemrechtse vader viral gaat met haatzaaiende filmpjes? In de film Othala worstelt de veertienjarige Odin met een dilemma: loyaal blijven aan z’n racistische vader, of kiezen voor z’n eigen pad? Je ziet het op NPO 3.
We hebben ons allemaal weleens geschaamd voor onze ouders. Gelukkig kent het gros van die digibetere generatie niet alle ins en outs van Instagram of weten de meeste van onze ouders niet hoe ze een filmpje op YouTube kunnen uploaden. En dus kunnen we ons schoolleven en thuisleven nog een beetje gescheiden houden, gelukkig. Maar voor de 14-jarige Odin (Matsen Montsma) in de film Othala ligt dat een stuk lastiger. Z’n pa Herman (Gijs Naber) is de leider van een extreemrechtse groep en deelt z’n enge ideeën in online filmpjes. Die natuurlijk al gauw door Odins klasgenoten worden gezien en gedeeld.
'Kom chillen dan!'
Wanneer Odin op school wordt geconfronteerd met de racistische drek van z’n vader, neemt hij het in eerste instantie nog geforceerd stoer voor hem op. Dan maar de outcast van de school. Maar naarmate de tiener een band ontwikkelt met schoolgenoot Victor en zijn vrienden, merkt Odin dat hij het eigenlijk heel leuk vindt om lekker met z’n leeftijdsgenoten te chillen en te blowen. Leuker dan nazi-achtige vlaggen knutselen met je ma en je zusje voor weer een nieuw clipje van je pa. Door de kritische vragen die z’n nieuwe vrienden hem stellen, twijfelt Odin ook steeds meer aan de extreemrechtse praatjes en hobby’s van z’n vader. Maar ja, wat nu?
Goede vader, slechte vader
Niet alles wordt altijd even duidelijk in het drama van regisseur Yim Brakel. Zo is de moeder van Odin nogal vaag over haar eigen ideeën. En je vraagt je soms af wat papa Herman en z’n extreemrechtse bende nou precies willen en uitspoken. Maar wat Othala zo sterk en interessant maakt, is z'n focus op de vader-zoonrelatie. Heel overtuigend gespeeld door Montsma en Naber by the way. Die relatie is zorgelijk en warm tegelijk, met een liefhebbende vader die z’n zoon regelmatig een aai over z’n bol geeft. Die samen met z’n zoon aandoenlijk voor de badkamerspiegel staat te tutten en hem aanraadt de lekker ruikende gezichtscrème van mama op te doen. Maar die ook samen met z’n buddies een zwarte vrouw en haar kindje omsingelen en slaan. Je snapt waarom de jonge Odin z’n vader in het begin krampachtig verdedigt, net zoals je Odins grote dilemma snapt wanneer z'n gedachten veranderen. Wetende dat er in real life meer Odins rondlopen (en niet allemaal in staat zijn te breken met haat) maakt de kijkbeleving verontrustend. En belangrijk.
P.S. Benieuwd wat Othala betekent? Het is een rune die symbool staat voor de status quo van bezit, familie en rol in de gemeenschap. En draagt ook de betekenis bestemming.
Othala zie je donderdagavond 28 oktober om 22.15 uur op NPO 3.
De film maakt deel uit van de nieuwe reeks Onze Straat: een zesdelige serie van midlength films (45 minuten) die allemaal via dezelfde straat én koerier met elkaar verbonden zijn. Vanaf 7 oktober iedere donderdag om 22.15 uur op NPO 3 en NPO Start. Of binge de films in één keer op NPO Plus.
- Othala (2021)
- Cijfer: 7,5
- Drama, jongeren
- Regie: Yim Brakel
- Cast: Matsen Montsma, Gijs Naber, Ezra Blok, Martijn Fischer, Sophie van Winden en Bart Slegers