Popcorntijd: Doctor Strange en Boy 7
In Popcorntijd bespreekt André Nientied wekelijks het leukste filmnieuws en de beste kijktips. Deze week Doctor Strange en Boy 7.
Doctor Strange
Het Marvel-universum breidt zich steeds verder uit met films die zelf ook steeds overbevolkter worden. Zo zagen we eerder dit jaar al een half dozijn Avengers in Captain America: Civil War en bijna een dozijn mutanten in X-Men: Apocalypse. Overvolle actiefilms waarin elke superheld de kans moet krijgen zijn ding te doen en daar wordt het Marvel-universum niet overzichtelijker van.
Dus is het wel even prettig dat Doctor Strange weer een relatief overzichtelijke origins story is, zo’n film die vertelt hoe een personage aan zijn superkracht komt. De Marvel comic werd overigens eerder verfilmd in 1978, te oordelen aan de trailer voor een lachwekkend laag budget:
Doctor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) heeft zijn eigenaardige naam al wanneer hij nog ‘gewoon’ arts is. Nou ja, gewoon: hij is een briljant chirurg die tijdens ingewikkelde operaties er ook nog een muziekquiz bij doet, om zijn geest scherp te houden. Dr Strange is een arrogante ijdeltuit die ook alleen patiënten behandelt waar hij publicitair mee kan scoren. Wanneer hij zwaargewond raakt door een auto-ongeluk - ook al veroorzaakt door zijn overmoed – kan hij zijn handen niet meer goed bewegen en is zijn carrière als chirurg voorbij.
De verbitterde Strange laat het er niet bij zitten en gaat in Nepal op zoek naar een experimentele methode. Daar belandt hij bij een raadselachtige kale dame (Tilda Swinton) die zichzelf ‘The Ancient One’ noemt. Dat ze buitengewone krachten bezit hebben we al gezien in de overrompelende proloog van de film, waarin ze het opneemt tegen de door Mads Mikkelsen gespeelde schurk Kaecilius. Dat gevecht vindt plaats in London waar de straten en gebouwen door toedoen van The Ancient One op alle mogelijke manier kantelen en omklappen: onder wordt boven en andersom, Inception is er niets bij.
Maar dat staaltje superkracht heeft Strange natuurlijk niet meegemaakt en wanneer The Ancient One new age tegelspreuken brabbelt over hoe de geest over het lichaam heerst en dat er geen sprake is van een universum maar een multiversum is dat aan hem niet besteed. The Ancient One trakteert hem vervolgens op een uittreding die veel weg heeft van een lsd-trip en dan is Dr Strange wél geïnteresseerd. Hij gaat in de leer en na veel oefenen heeft ook hij het begin van superkrachten – plus een superheldencape met een eigen wil.
Doctor Strange is een geslaagde aanvulling op het uitdijende Marvel-universum: de new age hocus pocus in de film wordt geestig gerelativeerd met grappen over wifi-codes en Beyoncé. Minder geslaagd is de kosmische bad guy, de bovenbaas van Kaecilius die door Mads Mikkelsen juist als prima bad guy wordt neergezet. Dat buitenaardse uitstapje wekt slechte herinneringen op aan The Green Lantern, een misser in het stripheldenfilmgenre van concurrent DC Comics. Maar verder is Doctor Strange dik in orde, met een aanstekelijke arrogante Benedict Cumberbatch in de titelrol. En de inmiddels traditionele teasers na de aftiteling beloven alvast dat de dokter zal terugkeren in Marvel-universum.
Boy 7
Heel wat bescheidener van budget is de Nederlandse sf-film Boy 7 die vrijdag bij de NPO te zien is. In deze science fictionthriller, naar het boek van Mirjam Mous, speelt Matthijs van de Sande Bakhuyzen een jongen, Sam, die in een metro ontwaakt maar niet meer weet hoe hij daar is gekomen. En er blijkt heel wat meer aan de hand dan een black out na een avondje stappen: hij komt erachter dat hij als Jongen Nummer 7 onderdeel van een experiment. Dappere poging van Lourens Blok om een Nederlandse sf-film te maken, met verder Halina Reijn en Tygo Gernandt.
Boy 7: Vrijdag 28 oktober om 21:50u bij KRO-NCRV op NPO 3