Popcorntijd: Where to Invade Next & Her
In Popcorntijd bespreekt Melvin Bruhn wekelijks het leukste filmnieuws en de beste kijktips. Deze week Where to Invade Next en Her.
Where to Invade Next
Een filmtitel kan enorm misleidend zijn. Als je hoort dat Michael Moore (Bowling for Columbine, Fahrenheit 9/11) een nieuwe film heeft gemaakt die Where to Invade Next heet, dan denk je te weten hoe laat het is. Als dan ook nog eens het enige beeldmateriaal dat verspreid wordt, een foto is van een tafel vol generaals, dan verwacht je een serieus politiek statement over de militaire bemoeizucht van de de VS. Niets is minder waar. In Where to Invade Next is het niet de VS die landen binnenvalt, maar Moore zelf. En hij is niet gekomen voor olie, maar voor de beste ideeën. Zo komt het dat Moore half Europa ‘verovert’ om de beste initiatieven en wetten te stelen. Klinkt saai, maar dat is het absoluut niet. Where to Invade Next is bij verre Moore’s grappigste film. Met een aanstekelijke naïviteit bezoekt hij onder andere Italië waar ze ontzettend veel vakantie hebben, Frankrijk waar kinderen op school elke dag een vers gekookte lunch krijgen (in plaats van pizza en hamburgers in de VS) en landen waar je gratis kan studeren. De films van Moore blijven linkse propaganda, maar dat maakt de boodschap niet minder relevant. En als dat ook nog eens gepaard gaat met de nodige humor, heb je je tijd helemaal nuttig besteed.
Where to Invade Next draait nu in de bioscoop.
Her
In tijden van Tinder, chatten en virtual reality is digitale liefde niet meer iets van de toekomst. In de meeste gevallen is het echter wel de bedoeling dat je uiteindelijk iemand in levende lijve ontmoet. Maar wat nou als dit nooit gebeurt en dat we nog een stapje verder gaan: diegene die spreekt is geen mens maar een computer. Kan je dan gevoelens krijgen voor diegene die je ‘spreekt’? De film Her laat zien dat dit helemaal niet zo een gek idee is, zeker niet als de computer de stem heeft van Scarlettt Johansson. In Her speelt Joaquin Phoenix een eenzame, gescheiden schrijver die maar niet wil slagen in de liefde. Dan besluit hij (zoals velen in deze toekomstige wereld) een operating system te nemen dat hem helpt alles organiseren om zo zijn leven op orde te krijgen. Via een oortje dat hij altijd in heeft kan hij communiceren met ‘Samantha’. Maar het systeem kan niet alleen opdrachten uitvoeren, je kan er ook gesprekken mee voeren en uiteindelijk blijk dat ‘ze’ ook gevoelens en verlangens heeft. Kan je verliefd worden op een computer als deze zich als een mens gedraagt en maakt het dan nog wat uit dat het een computer is? Het zijn interessante vraagstukken die aan bod komen in een prachtig vormgeven film die verbaast en ontroert.
Her, vrijdag 25 maart, 22.25 uur, NPO3
Vorige keer in popcorntijd: Zero Dark Thirty
Over Melvin
Van je hobby je werk maken. Het is Melvin Bruhn gelukt! Hij werkt als Aankoper Speelfilm bij de NPO. Alle films die door Melvin worden aangekocht zijn uiteindelijk te zien op een van de zenders van de NPO en on-demand. Na zijn studie Theater -film en televisiewetenschappen heeft hij bij het Nederlands Film Festival gewerkt om vervolgens aan de slag te gaan bij de NPO.
@melvinbruhn