QT8: The First Eight: Tarantino, de films, de fame én Weinstein op NPO Start Vanaf 20 januari
QT8: The First Eight
Een docu over de eerste acht films van Tarantino? Wat een feest! Mét leuke feestgangers als Samuel L. Jackson, Michael Madsen en Lucy Liu. Maar natuurlijk komt ook Harvey Weinstein, de grote geldschieter van dit alles voorbij...
Het regent Hollywoodsterren, lof en toffe anekdotes in QT8, de docu over Tarantino's eerste acht films. Maar regisseur Tara Wood kon tegelijkertijd niet om Harvey Weinstein heen, de man die Tarantino maakte tot wie hij en ondertussen menig vrouw kapotmaakte. Wat levert dat op?
Fan of geen fan, je zal je geen minuut vervelen als je de nieuwe docu over meesterregisseur Quentin Tarantino gaat zien die na z'n bioscopprelease vanaf 20 januari op NPO Start beschikbaar is. In 101 minuten vliegen z’n eerste acht films voorbij (althans, de films die hij solo regisseerde) met nog nèt een klein uitstapje naar film nummer negen: Once Upon a Time in... Hollywood. Bekende Tarantino-gezichten als Samuel L. Jackson, Michael Madsen, Lucy Liu, Jamie Foxx en Christoph Waltz praten een hoop vermakelijke fragmenten, anekdotes en behind-the-scenes-momenten aan elkaar terwijl ze de regisseur van hits als Pulp Fiction, Kill Bill, Jackie Brown en Django Unchained vele veren in z’n reet steken.
Wat een feest
QT8 kijkt wat dat betreft weg als een liefdevol feestje der herkenning met fijne extra’s. Zo zie je bijvoorbeeld hoe Quentin ooit als Elvis Presley-figurant in de oude hitserie Golden Girls optrad om z’n budget voor Reservoir Dogs bij elkaar te schrapen. En hoe hij naast de camera mee stond te swingen terwijl John Travolta en Uma Thurman hun bekende Vincent Vega en Mia Wallace dansscène opnamen. Maar ook hoe Michael Madsen als Mr. Blonde z’n legendarische dansje in de martelscène uit Reservoir Dogs improviseerde, met slechts de aanwijzing: ‘Doe een maniakaal dansje’. Hoe die guys uit Reservoir Dogs hun eigen smokings mee moesten nemen naar de set, wegens gebrek aan geld. En bijvoorbeeld ook hoe Samuel L. Jackson en Jamie Foxx zelf denken over het bekritiseerde ‘overmatige’ gebruik van het N-woord in Django Unchained. Wist je by the way dat alle films van Tarantino met elkaar in verbinding staan? Zo is Pete Hicox, het personage van Tim Roth in The Hateful Eight, familie van Michael Fassbenders personage Archie Hicox uit Inglorious Basterds. De echte Tarantino-die hards zullen vast bekend zijn met alle easter eggs uit z’n films, maar ook daar komen nog een paar heel leuke van voorbij in de docu.
Pretbederver
Over dat briljante en succesvolle oeuvre van Tarantino hangt natuurlijk wel een dikke vette schaduw in de vorm van Harvey Weinstein. Hij steunde de regisseur vanaf het eerste uur en produceerde tot en met The Hateful Eight z’n films. Maar we weten inmiddels dat de producent er ook andere, smerige ‘hobby’s’ op nahield. Het nieuws hierover betekende ook een enorme tegenslag voor QT8-regisseur Tara Wood, die al sinds 2015 bezig was haar documentaire op poten te krijgen, gefinancierd door – jawel – The Weinstein Company. Toen dat bedrijf door alle berichtgeving en aanklachten in 2018 failliet ging, dreigde Woods docu (die inmiddels al voor een groot deel af was) in de prullenbak te verdwijnen. Maar met hulp van een nieuwe producent en Tarantino zelf (die overigens niet aan het woord komt in QT8, erg jammer), kon de film toch gered worden.
Vreemde nasmaak
Eind goed al goed, zou je denken. Alleen levert dat Weinstein intermezzo in QT8 wel een gek randje op. Bij de beschuldigingen wordt enkele minuten stilgestaan, maar over Tarantino’s reactie ("Ik wist genoeg om meer te doen dan ik nu gedaan heb"), die voor z’n films samenwerkte met een aantal slachtoffers van Weinstein, komt alleen acteur Michael Madsen aan het woord. Je beseft tijdens het ‘hoofdstukje Weinstein’ dat Tara Wood door alle gebeurtenissen begrijpelijkerwijs met een lastig dilemma zat: ga ik Weinstein in dit stadium nog verwerken in m’n docu? En zo ja, hoe? Bedenk daarbij dat Weinstein op dat moment nog niet schuldig bevonden was door een rechter. Juridisch gezien misschien ook een lastig dingetje, wie weet. Maar deze zwarte bladzijde uit Tarantino’s filmgeschiedenis geeft het filmfeestje dat QT8 aanvankelijk is, een kleine kater en discutabele nasmaak.
Schitteren in afwezigheid
Eentje die je ook ineens doet afvragen waarom Travolta, Thurman, DiCaprio en Pitt schitteren door afwezigheid. Van Thurman is bekend dat ze sowieso al nooit mee wilde werken aan de docu, reden onbekend. Maar hoe zit het met Travolta, DiCaprio en Pitt die voor de onderbreking nog wél op de planning stonden voor interviews? Alsnog afgehaakt vanwege Weinstein? En wekt Wood aan het einde van QT8 met een compilatie van female footage uit Tarantino’s films nou de indruk dat de regisseur z’n persoonlijke bedenking over Weinsteins wangedrag misschien toch wél subtiel in z’n werk verwerkte? Vragen, vragen, vragen…
Kijken, kijken, kijken? Ja hoor, gerust doen. QT8 bevat genoeg om van te smullen. En het fantastische oeuvre van Tarantino verdient het wat mij betreft om gevierd te worden. Verwacht alleen geen (kritische) diepgang en antwoorden op al je vragen. Daar mag een andere maker zich misschien nog eens aan wijden.
QT8 draait vanaf 1 oktober in de bioscoop en staat vanaf woensdag 20 januari 2020 op NPO Start.
- QT8: The First Eight (2019)
- Cijfer: 7
- Documentaire
- Duur: 101min
- Regie: Tara Wood
- Talking heads: Samuel L. Jackson, Lucy Liu, Bruce Dern, Michael Madsen, Christoph Waltz en meer