Review Dying for Sex: eye-opening must-see over de zoektocht naar écht goede seks Vanaf 4 april op Disney Plus


Dying for Sex
Wat doe je als je te horen krijgt dat je niet lang meer te leven hebt? Zorgen dat je in ieder geval nog een keer héél goede seks hebt, denkt de terminaal zieke Molly in de veelbesproken serie Dying for Sex. Maar het afvinken van dit bucket-list-item blijkt moeilijker dan gedacht.
Door: Valérie Hoffmann
Wanneer veertiger Molly (Michelle Williams) hoort dat haar borstkanker terug is gekomen in haar botten en niet meer te genezen is, stort haar hele leven in. Waar anderen voor hun dood nog een wereldreis willen maken of uit een vliegtuig willen springen, heeft Molly een ander doel: het beleven van haar eerste orgasme met iemand anders dan haar haar overbezorgde, mansplaining vriend met wie ze vijftien jaar het bed deelt en een ingekakt seksleven mee heeft. En zo onderzoekt Molly voor het eerst in haar leven waar ze écht naar verlangt. Met een reeks aan hilarische, maar ook kwetsbare en eerlijke (seksuele) gebeurtenissen tot gevolg. Dying for Sex is gebaseerd op waargebeurde verhaal van Molly Kochan. Haar real-life ervaringen zijn terug te luisteren in de podcast Dying for Sex.
Géén serie over kanker
Oké, Dying for Sex gaat natuurlijk (op de achtergrond) ook over kanker en alle ziekenhuisperikelen die daarbij horen, maar dat is niet de essentie van de serie. Die focust vooral op het gegeven jezelf toe te staan om op seksuele ontdekkingstocht te gaan. Voorbij alles dat als ‘normale seks’ wordt gezien. Molly durfde nooit op die reis te gaan, maar nu ze bijna doodgaat voelt het alsof ze niks meer te verliezen heeft. Van kinkfeestjes en je buurman in zijn kruis schoppen tot een man uitlaten als hond: niks is nog te gek. Maar het leidt helaas niet tot alleen maar leuke nieuwe herinneringen.
Huilen van het lachen
Seksualiteit is namelijk ingewikkeld, helemaal als je in je verleden niet alleen maar goede ervaringen had. En waar veel serieuze, medische momenten in Dying for Sex luchtig worden gebracht, komen via de ‘fun times’ juist oude wonden aan het licht. Wanneer Molly bijvoorbeeld op het punt staat haar eerste post-break-up orgasme te beleven, wordt ze geconfronteerd met een traumatische seksuele gebeurtenis van vroeger. Een herkenbaar gegeven en juist doordat Molly op zo’n moment wordt overvallen door emoties en ze niet weg kan stoppen, voelen die momenten extra intens en oprecht. Tegelijk moet je dus niet verbaasd opkijken als je even later opeens weer hardop zit te lachen wanneer Molly bijvoorbeeld een nieuwe reeks bestraling krijgt. Emoties heb je nou eenmaal niet in de hand en Dying for Sex speelt en balanceert daar indrukwekkend mee. Met bijvoorbeeld de hilarische Jenny Slate als Molly’s bestie Nikki. Die weet op de absoluut meest ongepaste momenten van alles een grap te maken, maar laat tegelijkertijd zien dat een vriendschap net zo goed een liefdesrelatie is (en misschien wel de belangrijkste).
De film focust zich overigens niet alleen op Molly’s diepe dalen. Ook Nikki, Molly’s psycholoog en zelfs de buurman kennen hun eigen struggles. Of het nou gaat om een onverwachte break-up, een weggestopt schuldgevoel of simpelweg een complexe zelfhaat. Dying for Sex laat zien dat je pijn niet tegen elkaar kan afwegen. Iedereen verdient het om gelukkig te zijn, ook al willen ze dat zelf niet altijd. Waar de verhalen van de personen in Molly’s leven zouden kunnen afleiden van haar verhaal, zorgt het in Dying for Sex juist voor het tegenovergestelde. Juíst door de mensen om haar heen te begrijpen, is Molly een geloofwaardig en écht mens. Die doet ook soms anderen pijn en is niet altijd aardig naar anderen, en dat is oké. Je snapt als kijker namelijk waarom ze zo handelt.
Liefde is…
Maar wat Dying for Sex uiteindelijk vooral (en treffend) laat zien is dat liefde en seks uit zoveel meer bestaat dan een orgasme. Seksualiteit heeft uiteindelijk alles te maken met acceptatie en verbinding. Verbinding (zowel romantisch als vriendschappelijk) met de mensen van wie je houdt, maar vooral met jezelf. Dying for Sex is kwetsbaar, intens verdrietig en af en toe pijnlijk, maar tegelijkertijd zo ontzéttend sexy. Met haar ijzersterke acteerwerk neemt Michelle Williams als Molly je mee in de rollercoaster van haar leven. Een must-see voor iedereen die klaar is om te leren wat intimiteit ons, hoe pijnlijk of raar het ook kan zijn, allemaal te bieden heeft. Ook als je niet terminaal ziek bent.
- Cijfer: 9
- Te zien op Disney Plus
- Drama / Komedie
- 8 afleveringen
- Cast: Michelle Williams, Jenny slate, Rob Delaney, Jay Duplass, Esco Jouley, Sissy Spacek, Kelvin Yu David Rasche