Review Good American Family: tikkeltje creepy en tragische serie over de bizarre adoptiezaak van Natalia Grace Vanaf 9 april op Disney+


Good American Family
Vanaf woensdag 9 april is op Disney+ de veelbesproken serie Good American Family te zien. Die is gebaseerd op het heftige waargebeurde verhaal van Natalia Grace en gaat momenteel viraal in Amerika. Lees hier waarom en of de serie een must-see is.
Door: Michelle Deunk
De bizarre zaak van Natalia Grace is er eentje die je niet uit je hoofd krijgt zodra je erin duikt. Het verhaal gaat over een Oekraïens meisje met een zeldzame vorm van dwerggroei die wordt geadopteerd door een Amerikaans gezin: de Barnetts. Nadat Natalia een paar maanden bij hen woont, beweert haar nieuwe moeder dat ze niet een zesjarig kind is, maar een volwassen vrouw van tweeëntwintig - die haar familie zou proberen te terroriseren. Mega creepy! De miniserie brengt de zaak opnieuw aan het licht vanuit verschillende perspectieven. Want hebben we het hier over een meesterlijke manipulator? Of een kind dat het slachtoffer is geworden van verwaarlozing?
Van gezinsuitbreiding naar nachtmerrie
De serie neemt ons mee terug naar 2010. Hoewel Kristine (Ellen Pompeo) en Michael Barnett (Mark Duplass) al drie zoons hebben, blijft de wens voor gezinsuitbreiding sterk aanwezig. Voor het stel voelt hun gezin pas écht compleet met de komst van een dochter. In 2010 adopteren ze dan ook Natalia Grace (Imogen Faith Reid), die volgens hen op dat moment zes jaar oud is. Dolgelukkig beginnen ze met z’n zessen aan een nieuw hoofdstuk in hun leven in Indianapolis. Maar dat geluk blijkt al snel van korte duur…
De eerste red flags
Zodra Natalia haar intrek heeft genomen in Huize Barnett, beginnen al snel de eerste red flags op te duiken. Kristine en Michael ontdekken onbetaalde medische rekeningen: dit brengt hen aan het twijfelen over de betrouwbaarheid van het adoptiebureau en hun adoptiedochter. Daarnaast begint Natalia zich ook vreemd te gedragen en heeft ze last van woedeaanvallen. Kristine vraagt zich hierdoor al snel af of haar adoptiedochter wel echt een kind is... Volgens haar vertoont Natalia volwassen gedrag, heeft ze seksuele kennis die niet past bij haar leeftijd en is ze gewelddadig of bedreigend tegenover de andere gezinsleden. Wanneer het adoptiebureau weigert informatie te geven over Natalia’s medische verleden, voelt Kristine zich alleen maar meer bevestigd in haar vermoedens. De Barnetts laten Natalia onderzoeken en beweren dat artsen aanwijzingen vonden dat ze mogelijk ouder is dan gedacht. Deze cocktail van haar vreemde gedrag, fysieke kenmerken en de vele vraagtekens doen Kristine geloven dat Natalia een volwassen vrouw is met duistere bedoelingen.
Wie is Natalia nou écht?!
Kristine en Michael voelen dat ze hun andere kinderen niet kunnen beschermen met Natalia in huis. Daarom laten ze haar in 2013 achter in een appartement en verhuizen de Barnetts naar Canada. Dankzij een juridische procedure die het stel heeft aangevraagd, wordt de geboortedatum van Natalia aangepast en wordt ze officieel als een volwassene erkend. De Barnetts zien het dan ook niet meer langer als hun verantwoordelijkheid om voor Natalia te zorgen en beschouwen haar ook niet meer als hun kind. Heftig! Maar dan draait de zaak om in 2019: Kristine wordt aangeklaagd voor kinderverwaarlozing. Volgens het Openbaar Ministerie van Indiana was Natalia wél een kind en geen volwassene. En daarmee barst het juridische en morele vuurwerk pas echt los.
Boeiende wisselende perspectieven
De kracht van Good American Family zit in het constant wisselen van perspectieven. Het voelt als een psychologisch spel waarbij je steeds heen en weer wordt geslingerd van empathie voor de Barnetts, naar intens medelijden voor Natalia. Wie liegt? Wie spreekt de waarheid? En welke belangen spelen hierbij een rol? De serie zet je iedere aflevering op een ander spoor, wat het verslavend maakt om verder te kijken.
Hoewel het verhaal doet denken aan de horrorfilm Orphan, gaat Good American Family een stuk dieper. De serie belicht niet alleen het verhaal van Natalia Grace en de Barnetts, maar ook de complexiteit van adoptie en de rol van het rechtssysteem. Hoe gaat het rechtssysteem om met onduidelijkheden en conflicten rondom adoptie? En welke impact heeft dit op de betrokkenen? Toch valt er af en toe wat aan te merken op het acteerwerk. Sommige scènes voelen wat overdreven aan en zijn zelfs een tikkeltje cringe. Vooral Ellen Pompeo’s rol als de perfecte en bezorgde moeder, voelt in het begin wat stereotypisch. Gelukkig wordt dit later in de serie steeds meer rechtgetrokken, naarmate je als kijker meer lagen van het verhaal te zien krijgt.
Good American Family is geen luchtige bingewatch die je tussendoor even aanzet. Het is een psychologisch drama dat je uitdaagt om telkens je oordeel opnieuw bij te stellen. De serie is bizar, een tikkeltje creepy maar vooral ook tragisch. Uiteindelijk laat het je met meer vragen achter dan antwoorden, en juist dat maakt het zo interessant om tot de laatste minuut geboeid te kijken.
- Cijfer: 7
- Te zien op Disney+
- Waargebeurd
- 8 afleveringen
- Cast: Ellen Pompeo, Imogen Faith Reid, Mark Duplass, Sarayu Blue, Kim Shaw, Christina Hendricks en meer.