Review Holly: De hoop van de wereld op de schouders van een tienermeisje Magisch én tragisch
Holly
Wanneer de 15-jarige Holly een schoolbrand te lijkt hebben aangevoeld, ontdekt lerares Anna dat ze veel mensen zou kunnen helpen. De vraag naar haar hulp loopt alleen al snel uit de hand...
In de nieuwe film van Fien Troch wordt tiener Holly wakker met een naar voorgevoel en belt ze haar school dat ze niet kan komen. Wanneer diezelfde dag een schoolbrand plaatsvindt, wordt Holly’s gevoeligheid gezien als een gave die mensen kan helpen. Met alle gevolgen van dien...
Door: Valérie Hoffmann
Holly (het acteerdebuut van Cathalina Geeraerts) heeft het nooit makkelijk gehad op school. Ze wordt regelmatig uitgescholden voor Trolly en wanneer mensen haar aanraken hebben ze het over ‘de vloek van de heks’. Behalve haar zus Dawn (Maya Louisa Sterkendries) en beste vriend Bart (Felix Heremans) wil niemand met haar omgaan. Dat Holly meer voelt dan anderen wordt al gauw duidelijk wanneer ze uitlegt dat ze vooral veel medeleven in plaats van woede voelt richting haar pesters. Lerares Anna is er na de brand van overtuigd dat Holly mensen kan helpen en vraagt haar om zich aan te sluiten bij een groep vrijwilligers die verschillende activiteiten organiseren. Alleen loopt de vraag naar Holly’s ‘kracht’ al snel uit de hand en wordt de aandacht deze tiener te veel.
Magisch echt
Holly is een film waarbij je je constant afvraagt wat er nu echt gebeurt en wat zich in het hoofd afspeelt van wanhopige personen met laatste sprankje hoop die bij Holly aankloppen. Op het eerste gezicht lijkt het verhaal heel realistisch en herkenbaar, maar door een aantal moeilijk te verklaren mysterieuze gebeurtenissen heeft de film ook iets sprookjesachtigs. De band tussen Holly en Bart is bijvoorbeeld veel sterker dan een normale vriendschap (zonder elkaar raken ze in paniek en functioneren ze niet meer), maar wat er precies tussen de besties aan de hand is, houdt de film in het midden. Net zoals het drama in het midden laat waarom de personages bepaalde vreemde keuzes maken. Met als gevolg dat het je als kijker helaas niet helemaal lukt om je volledig te laten meevoeren door het verhaal. Terwijl je wél meevoelt met de personages.
‘The Power of Love’
Iets wat je wel compleet het verhaal intrekt, is de muziekscore van de film. Zo speelt net als in de hitfilm All of us strangers het nummer The Power of Love van Frankie Goes to Hollywood een betekenisvolle rol. In Holly lijkt het lied tegen de kijker te willen zeggen dat een klein beetje liefde of zelfs enkel een luisterend oor soms alles is waar iemand behoefte aan heeft. De muziekscore van deze film verdient sowieso eigenlijk haar eigen artikel, want deze draagt enorm bij aan het verhaal. Holly mag dan de toekomst kunnen aanvoelen, met deze onheilspellende muziek voel je als kijker ook al dat er weinig goeds zal gebeuren in de volgende scène. De muziek zorgt voor de specifieke duistere, verwarrende sfeer die zo tekenend is voor deze film. Een perfecte match.
Kortom: Holly is een film die je, net als het hoofdpersonage, aanraakt. Het is een donker sprookje die je de hardheid van het dagelijks leven laat zien. Geen film die je zal opvrolijken, en dus ook geen film die al je vragen beantwoordt, maar wel eentje die je aan het denken zet en niet snel zal loslaten. Zoals Holly is er geen ander.
- Holly [2023]
- Cijfer: 7.5
- Drama, fantasie
- Duur: 1h 42 min
- Regie: Fien Troch
- Cast: Cathalina Geerarts, Felix Heremenas, Els Deceukelier, Maya Louisa Sterkendries, Greet Verstraete