Review Mission: Impossible - The Final Reckoning: Is de bloedstollende achtste film Tom Cruise zijn laatste? Vanaf 22 mei in de bioscoop


Mission: Impossible – The Final Reckoning
Tom Cruise zijn spectaculaire stunts in Mission: Impossible - The Final Reckoning doen het goed op het grote scherm, maar is het ook de laatste keer dat hij zijn capriolen uithaalt?
Door: Loeke de Waal
In de vorige Mission: Impossible film, Dead Reckoning Part One (2023) gingen IMF-agent Ethan Hunt (Cruise) en zijn team achter een man genaamd Gabriel aan om te voorkomen dat hij de sleutel naar een AI-programma in handen kreeg dat de hele wereld onder controle wilde krijgen. Na een vechtscène op een trein zoals alleen Cruise die kan, eindigt zijn Ethan Hunt (spoiler) met de sleutel. Dat is eigenlijk alles wat je moet weten, en toch opent de achtste Mission: Impossible film, The Final Reckoning, met de langste recap van waar we zijn gebleven in een grote blockbuster ooit.
Ondertussen krijg je flashbacks van niet alleen de vorige film, maar ook alle andere zes voorgeschoteld; dertig jaar filmgeschiedenis in ongeveer een half uur. Als in de pers nog vaag gedaan werd over of het de allerlaatste film in de franchise zou zijn, dan lijken aan die roddels definitief een einde te worden gemaakt. Dit is dan toch echt de FINAL reckoning?
Was een tweede film nodig?
Hoe dan ook is Ethan de man voor de job, de man die altijd ‘ja’ zegt tegen onmogelijke missies, de man die de mensheid altijd, op het nippertje, redt en eigenlijk de énige - echt, de énige - man op aarde is die het onmogelijke mogelijk maakt. Die boodschap wordt zo vaak herhaald dat je nog niet gelijk zeker weet of je het bijna drie uur vol gaat houden. En het helpt niet dat er geen gewoon gesprek te horen is. Onder alles staat meeslepende muziek, gezichten vallen steeds precies in de schaduw, op dramatisch licht op de ogen na en de stemmen zijn altijd een beetje lager of langzamer dan nodig. Je vraagt je even af waarom het überhaupt nodig was de film in tweeën te splitsen. Waarom hadden ze hier ook alweer bijna zes uur voor nodig?
Dat die vraag op een gegeven moment tóch wegebt en het op-je-puntje-van-je-stoel-gevoel het overneemt, is uiteindelijk de verdienste van de film. Dat het doel is om de broncode van de AI vanaf de zeebodem op te duiken, is bijzaak. Op een gegeven moment geef je je over, zit je er weer helemaal in, heb je alle langdradige uitleg tot je genomen, laten bezinken en wil je vooral dat iedereen de eindstreep haalt. Daarvoor worden een paar oude paarden uit de franchise van stal gehaald en zijn er ook wat nieuwe aanwinsten (vooral Tramell Tillmans ‘Captain Bledsoe’ is een hele fijne, luchtige afwisseling). Dat je vervolgens de zaal uitloopt en niet meer herinnert dat je er bijna drie uur hebt gezeten, is - zeker na de valse start - knap.
Dertig jaar filmhistorie
De eerste Mission: Impossible kwam in 1996 uit. Dat betekent dat Tom Cruise al bijna 30 jaar de meest gestoorde stunts uithaalt. En het werd steeds gekker - en gevaarlijker. Van de Burj Khalifa in Dubai, de hoogste toren ter wereld, beklimmen, tot met een motor een klif afrijden en met een parachute achterblijven; elke film escaleerde het weer verder. Deze ronde staat je onder andere een bloedstollende scène te wachten waarin Cruise aan een Boeing vliegtuigje hangt. Met 200 kilometer per uur door de wind in de lucht zie je zijn wangen als een gek wapperen. “Ik ben een paar keer out gegaan, dus ik moest mezelf trainen om in die omstandigheden te blijven ademen en de cockpit weer in te komen”, vertelde hij aan Gizmodo.
En dan is er nog de stunt waar niemand van tevoren over mocht praten. Één die Tom Cruise nog bijna laat kotsen als hij aan de stress ervan terugdenkt. Alsof die stunt op dat ene vliegtuig in de lucht nog niet genoeg was, of die waar Tom Cruise in een ronddraaiende ton onder water moet opereren. Zonder te veel weg te geven: Cruise en regisseur Christopher McQuarrie vroegen aan de kenners of ze Zero G konden behalen tussen de vleugels van een vliegtuig. En dat terwijl Cruise ondertussen zijn eigen cameraman, regisseur en producent is, omdat op 10.000 voet boven Zuid-Afrika er even geen crew bij kon blijven. Pfoe.
De allerlaatse?
Cruise gaf zelf ooit aan deze films nog tot zijn pensioen te willen maken. “Maar je moet de film zien”, zei hij deze keer tegen Empire Magazine, om te weten of het nu echt eindigt. Mission: Impossible - The Final Reckoning is in ieder geval precies wat je denkt - en wil - dat het is. Dramatisch, bloedstollend, gestoord en episch. En als we het open einde mogen geloven, heeft Tom Cruise stiekem nog wel wat extreme stunts in zich, dus je weet het nooit.
- Mission: Impossible - The Final Reckoning (2025)
- Cijfer: 7
- Actie
- Duur: 2u, 49min
- Regie: Christopher McQuarrie
- Cast: Tom Cruise, Vanessa Kriby, Nick Offerman, Simon Pegg, Ving Rhames, Angela Bassett en meer