Shahine El-Hamus over De belofte van Pisa
Nederlands Film Festival
Zondagavond 18 juli zenden we op NPO 3 De belofte van Pisa uit, de verfilming van Mano Bouzamours gelijknamige bestseller. Gouden Kalf-winnaar Shahine El-Hamus speelt hierin z’n eerste grote hoofdrol als het trompettalent Samir. Wij spraken de acteur!
De coming-of-age-film De belofte van Pisa draait om de vijftienjarige Samir. Maar zeg maar ‘Sam’. Door z’n muzikale talent mag hij naar het Muzieklyceum Zuid waar hij door zijn achtergrond nogal opvalt. Bewegend tussen twee verschillende werelden probeert Sam vastberaden z’n diploma te halen. Maar dat gaat natuurlijk niet heel easily… Wij spraken hoofdrolspeler Shahine El-Hamus over zijn rol!
Klopt het dat je geen auditie deed voor deze film?
Ja, dat liep een beetje anders, haha! Toen ik vijf jaar geleden voor A’dam & E.V.A. samenwerkte met regisseur Norbert ter Hall vertelde hij dat hij De belofte van Pisa wilde verfilmen en mij in gedachten had voor de hoofdrol. Een megagroot compliment, want A’dam & E.V.A. was nog maar een van m’n eerste filmklussen. Het kon nog wel eventjes duren voordat er genoeg geld en tijd was, dus ik moest echt even m’n hoofd koel houden. En het boek lezen natuurlijk.
Wanneer hoorde je dat de verfilming definitief door zou gaan?
Zo’n anderhalf jaar geleden tijdens een etentje bij Norbert thuis, samen met scenarist Robert Alberdingk en Mano Bouzamour, de schrijver van het boek. Dat was echt crazy. Toen hij en Robert vertelden dat de financiering rond was, was ik echt heel blij en stond ik te trappelen om te beginnen. Hier had ik jaren op gewacht. En doordat ik in de tussentijd het boek had gelezen, en er vaak contact over had met Mano, had ik ook al een heel specifiek beeld van hoe ik Sam wilde spelen.
Wat voor een indruk maakte het boek op je?
Dit is serieus de eerste keer dat ik een boek in één keer uitlas. Begrijp me niet verkeerd; ik hou van verhalen. Maar de concentratie om een boek erbij te pakken, te gaan zitten en te lezen, die heb ik niet. Met Mano’s boek ging dat verrassend snel en soepel. Deels omdat het huiswerk was natuurlijk, maar ook omdat ik me herkende in Sam.
Waarin deed Sam je aan jezelf denken dan?
Dat zat ‘m bijvoorbeeld in z’n interesse in rappers als Tupac. Maar ook in zijn verlangen om zich los te maken van het benauwde gevoel dat z’n school, ouders en omgeving hem geven. Het gezin waar ik uit kom was niet zo beklemmend als dat van Sam, maar ik had wel struggles op school. En als mensen, vooral oudere, me dan vertelden wat ik moest doen, dacht ik weleens: flikker op! Laat mij maar op m’n bek gaan en het zelf ontdekken. Ik fix het wel.
Ben je ook zo’n groot muziektalent?
Ik heb nooit een instrument leren spelen, daar heb ik het geduld niet voor. Maar ik kom wel uit een muzikaal gezin en vond het heel leuk om voor de film een half jaartje op les te gaan. Al leerde ik niet zozeer trompet spelen, maar vooral trompet faken. En met succes blijkbaar, want de stand-in op de set die eventueel zijn hand door m’n jas kon wurmen om moeilijke stukken te spelen, was niet nodig.
Je ondergaat nogal een transformatie in de film: van iel jongetje met kort haar naar een gespierde hunk met Timothée Chalamet-lokken. Hoe lang deed je daarover?
We draaiden ongeveer 33 dagen, verdeeld over twee blokken met een ‘pauze’ van vier maanden. Tijdens die maanden kon ik trainen en m’n haar laten groeien. Een grote en spannende uitdaging, want ik had nog nooit zoiets gedaan voor een rol. En dat leek me sinds het zien van Raging Bull al heel erg tof. Maar je hebt wel een hele crew die op jou zit te wachten totdat je gespierd genoeg bent. Dat wil je écht niet verpesten. Ik was dus heel blij en opgelucht om te zien dat mensen na die vier maanden van me schrokken: missie geslaagd.
Wat is het meest magische dat deze film je heeft gebracht?
Een tweede familie. Mano, de cast, de crew; al deze mensen gaan me zo aan het hart! Natuurlijk waren er tijdens de draaiperiode weleens discussies en stressmomenten, maar de liefde die van alles en iedereen afspatte voor het maken van deze film… dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. De film heeft me ook echt gevormd, als acteur én als mens. De belofte van Pisa maakte bij elkaar zo’n vier jaar een belangrijk deel van m’n leven uit. En de manier waarop Sam zélf alles uit het leven haalt wat erin zit, inspireert me enorm.
Voor wie is De belofte van Pisa een must see?
Voor iedereen. Kijk maar naar het boek, dat werd door zoveel verschillende mensen gelezen. Op mijn school kende iedereen het en ik weet van Mano dat hij zelfs complimenten ontving van vrouwen in de negentig! Met de filmversie is het niet anders. Het gaat over jongeren, maar er zitten heel universele thema’s in. De belofte van Pisa is eigenlijk een verhaal over het leven. Mijn oudere broer, mijn moeder, mijn opa: ze kunnen er allemaal naartoe, ervan genieten en ervoor zichzelf iets waardevols uit halen. In een film over jongeren kún je bovendien niet zonder ouderen.
Weet je al wie je meeneemt naar de première op het Nederlands Film Festival?
M’n hele familie, haha!
De belofte van Pisa is op vrijdag 18 juli om 20.20 uur te zien op NPO 3 en op NPO Start. Nog meer Shahine? Check hem dan in De Vloer Op of check de One Night Stand film Chimère op NPO Start!
Foto Shahine: RogierFokke