The Mysterious Benedict Society: een Wes Anderson introductieles
The Mysterious Benedict Society
Als Wes Anderson een serie zou maken, dan was het The Mysterious Benedict Society.
In een Wes Anderson-achtige serie moeten vier begaafde kinderen de wereld zien te redden van een mysterieus complot.
Één keer in de zoveel tijd wordt er een serie de wereld in geslingerd die maar moeilijk in een hokje te plaatsen valt. Niet de zoveelste ziekenhuissoap of een grimmige misdaadserie met een doortastende, sociaal gehandicapte detective in de hoofdrol, maar een serie met een totaal eigen DNA. Catch-22 was zo’n serie, The Spoils Of Babylon en A Series Of Unfortunate Events vielen in die categorie en ook de nieuwste van Disney+ – het kunstzinnige The Mysterious Benedict Society – kent eigenlijk geen gelijke. Daar waar Disney tot dusver – met wisselend succes – hoge ogen probeerde te gooien met spin-offs van Star Wars en The Avengers, is het de verfilming van de boekenreeks The Mysterious Benedict Society die tot nu toe misschien wel het meest verrassend uit de hoek komt. Het is in ieder geval weer eens wat anders en dat is altijd goed.
Wappie
Ondanks dat de boeken van Trenton Lee Stewart tussen 2007 en 2009 geschreven zijn, is het plot van The Mysterious Benedict Society actueler dan ooit. Onvermurwbare complotdenkers zullen er waarschijnlijk de vingers bij aflikken. Niet ‘The Great Reset’ – het onder veel wappies levende idee dat een select gezelschap van invloedrijke kapitalisten in het geniep een autoritaire, socialistische wereldorde aan het smeden is – maar ‘The Emergency’ moet ervoor zorgen dat we volledig worden gebrainwasht door een kwaadwillende entiteit. Door middel van subliminal messaging – het onderbewustzijn van de ‘slapende’ massa kietelen met gevaarlijke berichten – probeert Mr Curtain vanuit zijn ivoren toren – The Institute – de wereld naar zijn hand te zetten. Het is aan vier begaafde kinderen – Reynie, Sticky, Kate en Constance – om dit een halt toe te roepen. Onder de bezielende leiding van de mysterieuze Mr Benedict infiltreren zij The Institute om zo de wereld te redden van de ondergang.
Een Wes Anderson introductieles voor een nieuwe generatie seriekijkers.
Wes Anderson introductieles
The Mysterious Benedict Society vertoont met zijn styling, curieuze personages en gebruik van kleur en symmetrie nogal wat overeenkomsten met het werk van Wes Anderson. Ondanks het volwassen voorkomen is het er echter wel één voor een wat jongere doelgroep. Wat dat betreft past deze nieuwste van Disney+ wel in het rijtje van Sweet Tooth, The Umbrella Academy en A Series Of Unfortunate Events. Je zou kunnen zeggen dat The Mysterious Benedict Society een soort Wes Anderson introductieles is voor een nieuwe generatie enthousiaste film- en seriekijkers. Voordat je aan het oeuvre van Slauerhoff en Reve begint, is het misschien goed om eerst even wat boeken van Giphart en Saskia Noort door je handen te laten gaan en zo moet je pas aan The Grand Budapest Hotel, Moonrise Kingdom en The Royal Tenenbaums beginnen als The Mysterious Benedict Society in de smaak is gevallen. Het is hoog cultureel voorspel, zeg maar.
Grappige eigenaardigheden
The Mysterious Benedict Society begint heel sterk. Cinematografisch is het verfrissend, de verschillende karakters zijn lekker weird en de mysterieuze insteek maakt nieuwsgierig. Mij in ieder geval wel. Ook de link met de argwanende kant van onze maatschappij geeft het een interessante dubbele laag. Je kunt niet anders dan met enige regelmaat denken aan “fake news” schreeuwende complotdenkers die beweren dat het coronavirus is ontwikkeld om de kas van big pharma te spekken of om ons ongezien te injecteren met een microchip, waarmee Bill Gates ons op afstand vatbaar kan maken voor levensgevaarlijke sektes die pizza hawaii normaliseren. Wanneer Reynie, Sticky, Kate en Constance bij The Institute aankomen kakt de boel – voor even – wel een klein beetje in, maar daar over klagen is slakken-op-zout-werk. Met alle grappige eigenaardigheden van The Mysterious Benedict Society heeft Disney namelijk een serie geknutseld die je niet snel zult vergeten.
-
Disney+ (2021)
- Instapcursus Wes Anderson
- 50 minuten per aflevering