Turning Red: waarom iedereen het heeft over deze nieuwe Pixar-film Disney+
Turning Red
Puberteit is kut, maar Pixar maakt er weer een creatieve en vermakelijke must-see over met belangrijke lessen, humor en muziek van Billie Eilish en broer Finneas.
Pixar levert met Turning Red weer een te gekke nieuwe must-see af. Rotten Tomatoes, pers, publiek: zowat iedereen is enthousiast over de coming-of-age feelgoodfilm. Maar vanuit de zure conservatieve zeikhoek is er felle kritiek. Hoezo?
“Call me a prude, call me old fashioned but #TurningRedMovie #TurningRed is not good for kids to watch. It's very bad. @disneyplus and @Pixar has sunk to a new low with this film.” - @ROIzzopromotion
Pubers: de horror
Na films over Anemoonvissen (Nemo), levende speelgoedpoppetjes (Toy Story), kokende ratten (Ratatouille), de dood (Coco), depressieve kinderen (Inside Out) en overleden jazzmuzikanten (Soul) heeft Pixar nu een film over een dertienjarig meisje dat worstelt met haar puberteit, eerste hitsigheid en ongesteld worden. De horror!
Althans, dat is het als je sommige Twitter-reacties ziet blijkbaar vooral voor onvolwassen pubers die nog anno 2022 nog steeds ‘ieuw’ doen over ongesteldheid. Of overbezorgde conservatieve ouders die vinden dat Turning Red (leeftijdskeuring 6 jaar) ongepast is voor kinderen omdat 'ie -hou je vast- beelden bevat van maandverbandverpakkingen. En sexy dagboektekeningen van het puberende hoofdpersonage in een innige omhelzing met haar crush van de plaatselijke supermarkt. Hoe durft Pixar?
Niet perfect, so what?
Tsja, het zijn nou eenmaal de thema’s waarmee hoofdpersonage Meilin ‘Mee’ Lee in Turning Red als kersverse puber mee te maken krijgt. Je weet wel, die awkward en onzekere periode waarin je hormonen alle kanten op vliegen, je oksels beginnen te stinken, de band met je ouders verandert en je als meisje ook nog eens ongesteld wordt. Al die heftige emoties zitten ook de 13-jarige streber Mei behoorlijk in de weg. Ineens is ze niet meer de perfecte student, perfecte dochter en perfecte bff. Het liefst kletst ze gewoon met haar vriendinnen over lekkere jongens, in het bijzonder de lekkere zangers van hun favo boyband 4*Town. Maar daar voelt ze zich schuldig over, vooral naar haar overbezorgde en veeleisende moeder toe. Komt nog bij dat Mei in een grote fluffy rode panda verandert op de momenten dat ze haar sterke emoties niet onder controle heeft. Een mooi en creatief gevonden metafoor voor die plotselinge rollercoaster aan nieuwe gevoelens.
Onnodig gezeur
Begrijp me niet verkeerd, het is natuurlijk aan iedere ouder zelf om te bepalen hoe en wanneer ze hun kinderen blootstellen aan bepaalde onderwerpen. Maar na het zien van Turning Red dacht ik vooral: wat een onnodig gezeik over die leeftijdsgrens en de thematiek. Deze film -waarin het woord ‘ongesteldheid’ by the way nooit voorkomt- zou iedereen moeten zien. Juist jonge meisjes die nog net geen puber zijn en nog niet ongesteld, juist ook jongens en juist ook ouders: weet je tenminste een beetje wat je te wachten staat, of waar je zus, vriendinnetje of dochter (maandelijks) mee te dealen heeft. Met een toffe film als hulpmiddel om ongemakkelijke gesprekken over dit soort thema’s mee te starten, hoe chill is dat?
Feelgood met een bijzonder (fluffy) randje
Los van de moraal en levenslessen, is Turning Red bovenal een heel vermakelijke en grappige feelgoodfilm vol mooie beelden waarin de bekende Pixar-stijl prachtig samensmelt met anime. En als bonus bevat de soundtrack catchy liedjes van niemand minder dan Finneas and Billie Eilish. What’s not to like? Oké, wat voorspelbaarheid en een over-the-top hysterisch momentje hier en daar. Maar ja, zo voelt het soms nou eenmaal om een puberende hormonale meid te zijn. Gewoon kijken. En genieten.
Turning Red zie je op Disney+
- Turning Red (2022)
- Cijfer: 9
- Animatie, comedy, dramedy
- Duur: 1u, 40min
- Regie: Domee Shi
- Cast: Rosalie Chiang, Sandra Oh, Ava Morse, Maitreyi Ramakrishnan, Hyein Park, Finneas O'Connell en meer