Vijf optimistische tv-personages zoals Ted Lasso
Ted Lasso 3
In het derde en mogelijk laatste seizoen van AppleTV+'s awardwinnende show Ted Lasso staan coach Ted en Nate lijnrecht tegenover elkaar.
Na dramatische en gewelddadige shows als Ozark, Narcos en Peaky Blinders, die de afgelopen jaren de hemel in werden geprezen, was daar Ted Lasso. De AppleTV+ show die een licht scheen op de ‘gewone’ man. Maar toch niet zomaar een gewone man, nee: extreem opgewekt, mateloos optimistisch en met de sterke wens het beste uit iedereen te halen.
Door: Loeke de Waal
Op 15 maart gaat het derde en mogelijk laatste seizoen van Ted Lasso in première op AppleTV+. Toen de show in de zomer van 2020 voor het eerst te zien was, leek Lasso na jaren van lijstjes met de boze en gewelddadige Tony Soprano’s, Walter White’s en Dexters van deze wereld, een verademing. Maar, voor wie een beetje dieper graaft, was hij niet de eerste positieveling op tv. En hopelijk ook niet de laatste.
1. Ted Lasso
Was het de pandemie en onze gedeelde, wanhopige wens voor meer feel good-content of was het Ted Lasso? Waarschijnlijk een beetje van beide. Want zonder Ted Lasso’s zen-kijk op het leven, was de serie nooit zo’n succes geweest. Zelden zagen we een coach, die als Amerikaanse Football Trainer maar weinig van de beoogde sport van Europees voetbal afwist, zo vertrouwen op zijn spelers. En clubeigenaar Rebecca Welton (Hannah Waddingham) vergaf hij zonder twijfel en direct voor haar grote verraad. Hij ziet het beste in de mensen om hem heen - ook als ze dat niet altijd lijken te verdienen - en zet het belang van de groep en anderen boven dat van hemzelf. In principe hoeft het team van hem niet eens te winnen, als ze maar leren van hun fouten. Een hart van goud, als je het ons vraagt.
2. Jessica “Jess” Day (New Girl)
Creatief, zorgzaam, geestig en overal voor te porren, dat zijn Jess Day’s belangrijkste eigenschappen. Haar positiviteit werd in de afgelopen jaren door een horde nieuwe fans ontdekt op Netflix, maar ze kreeg al tussen 2011 en 2018 miljoenen fans aan het lachen met haar bijna naïeve optimisme. Ze is zo aardig - en misschien net zo bang voor confrontatie - dat ze niet eens haar eigen spullen durfde op te halen uit het appartement dat ze met haar ontrouwe ex deelde. Sommigen zeggen dat ze een bord voor haar kop had en niet altijd de realiteit van het leven of dat van de mensen om haar heen wilde zien. Maar als toegewijde lerares, vriendin die altijd voor iedereen klaarstaat en mens dat het juiste wil doen en zichzelf wil blijven verbeteren, scharen we haar zonder twijfel onder één van de meest positieve personages in de tv-historie.
3. Jane Villanueva (Jane the Virgin)
In de op telenovela's geïnspireerde show Jane the Virgin leren kijkers in 100 afleveringen Jane Villanueva (Gina Rodriquez) kennen. Een dromerige, romantische en religieuze twintiger in Miami met een flair voor magisch realisme en een droom om schrijfster te worden. Net als haar grote voorbeeld Isabel Allende. Tot ze op haar 23e als maagd zwanger raakt door een onbedoelde kunstmatige inseminatie, van een getrouwde man. Maar zelfs onder die omstandigheden is Jane niet klein te krijgen en houdt ze focus op wat voor haar belangrijk is: haar familie en haar dromen.
4. Darius (Atlanta)
Ook voorbij de komische verlichting die Darius (LaKeith Stanfield) in Donald Glovers show Atlanta biedt, bezit hij een soort existentieel optimisme dat je niet vaak in komedies ziet. Als één van de stille krachten weet hij regelmatig de aandacht te trekken met cryptische en - op het randje van - bizarre opmerkingen. Maar al gauw leer je dat je hem daarom vooral niet links moet laten liggen, want niet alleen legt hij regelmatig de vinger op de zere plek, als je goed oplet leer je hoe je meer van het leven kunt genieten als je het niet al te serieus neemt.
5. Kimmy Schmidt (Unbreakable Kimmy Schmidt)
Je zou kunnen beargumenteren dat je als je vijftien jaar ondergronds hebt geleefd niet anders kan dan met kinderlijke naïviteit naar de wereld, en New York specifiek, te kijken. Maar als je in die periode met drie andere vrouwen gevangen hebt gezeten als onvrijwillige leden van de cult van kidnapper Reverend Richard Wayne Gary Wayne (Jon Hamm), dan heb je toch wel wat om boos over te zijn. Niet Kimmy Schmidt. Ten aanzien van mensen die haar belachelijk maken, traumatische herinneringen uit het verleden en schoolstress als volwassene die door haar omstandigheden nooit eerder haar diploma haalde, kun je altijd rekenen op haar zonnige lach, onuitputtelijke hoop en kleurrijke outfits. Én ze weet de meest doodgewone activiteiten om te toveren tot interessant en onweerstaanbaar leuk. Werkelijk onbreekbaar.
Dankzij HBO’s hitserie Succession hebben we er op tv echter in patriarch Logan Roy weer een interessante anti-held bij, die juist niet zo optimistisch en saamhorig is. Volgende week lees je bij ons in aanloop naar de première van het laatste seizoen dus alles over de vijf meest interessante complexe personages op tv.