Girlpower: 5 topfilms over echte supervrouwen
Dankzij lef, kracht en een flinke dosis doorzettingsvermogen van vele vrouwen, kunnen wij ladies nu (gelukkig) een hoop doen en vanzelfsprekend vinden. Terecht dus dat over een aantal van die strijdsters mooie films zijn gemaakt. Check hier vijf aanraders die je nu kan streamen.
1. The Post
Over girlpower gesproken. Met ruim 21 Oscarnominaties is Meryl Streep een van de grootste actrices ooit. Extra gaaf dus om juist haar in films te zien over andere iconische, invloedrijke en sterke vrouwen. Check maar eens Suffragette, The Iron Lady en The Devil Wears Prada als je die nog nooit gezien hebt. In Steven Spielbergs waargebeurde en spannende krantendrama The Post speelt Streep de sterke rol van Katharina Graham, de eerste vrouwelijke krantenuitgeefster van de VS. De film speelt zich af in de jaren zeventig wanneer haar krant, The Washington Post, in het bezit komt van geheime documenten van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Deze ‘Pentagon Papers’ geven het werkelijke beeld van de gebeurtenissen tijdens de Vietnamoorlog. Een beeld dat totaal niet overeenkomt met wat de president vertelt. Publiceren of niet? De keuze is aan Katharina. Hoewel een hoop mannen in haar bestuur daar anders over denken. Dat zijn toch geen vrouwenzaken? Nou, dan ken je Katharina Graham nog niet.
Deze spannende journalistieke film over persvrijheid en gelijkheid tussen man en vrouw speelt zich dan wel in de jaren zeventig af; Spielberg maakt er overduidelijk een anti-Trump statement mee.
The Post zie je op NetflixThe Post
2. Hidden Figures
Wist je dat de eerste bemande baan om de aarde nooit gelukt zou zijn zonder het werk van een groep vrouwelijke Afro-Amerikaanse wetenschappers? In de Oscargenomineerde film Hidden Figures volg je het waargebeurde verhaal van wiskundigen Katherine Johnson (Taraji P. Henson) en haar twee collega’s Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) en Mary Jackson (Janelle Monáe) die werkten in de West Area Computing Unit van een NASA-onderzoekscentrum. Klinkt als belangrijk werk, en dat was het ook: hun berekeningen waren van grote waarde in de ruimtewedloop tussen de VS en de Sovjet Unie. Maar in een tijd waarin rassensegregatie in de VS nog legaal was, betekende dat wel dat deze vrouwen alleen naar de ‘wc voor zwarten’ mochten en absoluut niet van dezelfde pot koffie mochten drinken wanneer ze meedraaiden op een witte afdeling. In het vrij lichte, maar boeiende drama Hidden Figures zie je hoe Katherine, Dorothy en Mary deze shit niet langer pikken en hun plek opeisen.
Het waargebeurde verhaal van Katherine Johnson, Dorothy Vaughn en Mary Jackson: drie briljante Afro-Amerikaanse wiskundigen die een belangrijke rol hadden in de eerste succesvolle NASA ruimtemissie, maar tegen een shitload aan seksisme en racisme aan liepen.
Hidden Figures zie je bij Pathé ThuisHidden Figures
3. De dirigent
Antonia Brico werd begin 20ste eeuw in Rotterdam geboren als Wilhelmina Wolthuis. Na een muzikale opleiding in de VS vertrok de musicus richting Berlijn om daar als eerste Amerikaanse af te studeren aan het conservatorium. Wanneer Antonia Brico in 1930 debuteert als eerste vrouwelijke dirigent voor het Berlijns Filharmonisch Orkest is niet iedereen enthousiast. ‘Een schande’, vinden vele antifeministische zeikerds. Een vrouw kan toch geen leidinggeven aan een groep mannen? De tegenwerking is dan ook groot en komt van alle kanten. Gelukkig zet Brico door en in de biopic De dirigent zie je hoe ze haar plaats verovert in de door (irritante) mannen gedomineerde dirigentenwereld. De film werd wisselend ontvangen, maar oordeel vooral zelf. Dat ga ik dit weekend ook doen. Met z’n grootse opzet, indrukwekkende hoofdrol van Christanne de Bruijn die de hele film draagt én het belangrijke thema verdient deze girlpowerfilm het om gezien te worden.
Kreeg het begin 2021 als Nederlandse film (met vrouwelijke regisseur) gewoon even voor elkaar om in vijfduizend Chinese bioscopen te gaan draaien.
De dirigent zie je op NPO PlusDe dirigent
4. RBG
Niet voor niets reageerden mensen wereldwijd verdrietig toen Ruth Bader Ginsburg vorig jaar overleed -zelfs Donald Trump kreeg het over z’n lippen om dit feministische icoon een ‘amazing woman’ te noemen. En niet voor niets zijn over deze Amerikaanse juriste vrij recent de film On the Basis of Seks en de docu RBG verschenen. Ruth Bader Ginsburg was een van de negen rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof (de tweede vrouw ooit die dit lukte) en streed haar hele leven voor vrouwenemancipatie en andere burgerrechten. En Ginsburg kreeg een hoop voor elkaar. Zo bereikte ze dat het Amerikaanse leger geen onderscheid meer mocht maken tussen mannen en vrouwen en dat ook vrouwen beheerder mochten worden van een testament. Het werd haar niet makkelijk gemaakt. Al tijdens haar Harvard-studie moest ze bij de decaan komen en uitleggen waarom zij het verdiende de plek van een man in te nemen en eenmaal afgestudeerd (als beste van haar lichting) wilde geen advocatenkantoor haar hebben. Want tsja… ze was Joods, vrouw en moeder. En echtgenotes van de mannelijke advocaten ‘konden weleens jaloers worden’. Meer weten over haar boeiende leven en strijd voor vrouwenrechten? Check dan zeker de docu RBG. Of On the Basis of Seks voor de geromantiseerdere versie.
Ruth Bader Ginsburg, opperrechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof én feministisch icoon werd ook wel de rockster van het supreme court genoemd. In deze docu zie je waarom.
RBG zie je op NetflixRBG
5. Suffragette
Dat vrouwen nu meebeslissen of Rutte de baas blijft of Groen Links de grootste wordt, lijkt heel vanzelfsprekend. Maar het is ‘nog maar’ 101 jaar geleden dat Nederlandse vrouwen mochten stemmen. Klinkt ver weg, tot je erachter komt dat vorig jaar de oudste vrouw in Nederland 114 werd… die heeft dat historische jaar 1919 dus nog bewust meegemaakt. In Engeland waren ze er met vrouwenkiesrecht een jaartje eerder bij. En in de prijswinnende film Suffragettes zie je hoe moeizaam die weg naar vrouwenkiesrecht verliep. De vrouwenbeweging had namelijk te dealen met nogal wat mannelijke giftigheid en conservatief geneuzel. Het historische en waargebeurde drama zoomt in op Maud (Carey Mulligan), een jonge werkende vrouw in de feministische beweging aan het begin van de twintigste eeuw. Wanneer ze merkt dat vreedzaam protest geen reet verandert, radicaliseert ze en wendt ze zelfs tot geweld om gelijke rechten te bereiken. Carey Mulligan krijgt in deze meeslepende en belangrijke film bijval van topactrices Helena Bonham Carter en Meryl Streep.
Suffragette is te zien op CinetreeSuffragette