Geblesseerd, en dan?
Geblesseerd, en dan?
- 4 minuten leestijd
De weg naar herstel is allesbehalve makkelijk
Tijdens het WK staan de verhoudingen op scherp en zijn de bepalende spelers nóg belangrijker geworden. Of het nou om de Braziliaanse Neymar Jr. gaat of om de Senegalese Sadio Mané, er staat enorm veel op het spel. Want voor sommige spelers is het WK dé manier om naar een andere club te gaan. Andere spelers gaan puur en alleen voor de glorie en willen niets liever dan te laten zien dat zij het beste team ter wereld hebben. Wat de motivatie ook moge zijn, een blessure is nu funest. Maar goed, het komt voor. En vaak. Wat dan?
De ene speler is blessuregevoeliger dan de ander. Weet jij hoeveel blessures de onderstaande spelers hebben doorstaan? Maak onze quiz en test je blessurekennis!
Blessuretijd
Allereerst maar even een open deur intrappen: iedereen is vatbaar voor een blessure. Voor de vrijetijdsporter is het vaak een kwestie van een paar weken rustig aan doen en de ‘blessuretijd’ uitzitten. Voor professionele voetballers is het daarentegen een héél ander verhaal. Blessures kunnen niet alleen spelers uit hun ritme halen, maar ook dat van het team waarin ze spelen. In extreme gevallen kan een langdurige blessure zelfs het einde van een carrière betekenen. En die blessures komen vaak voor. Sterker nog: zelfs coaches zijn niet veilig dit WK. Daarom worden kosten noch moeite gespaard om spelers letterlijk weer op de been te krijgen.
De voetbalorganisatie FIFA houdt sinds 1998 het aantal WK-blessures bij en de oorzaken daarvan. Uit de meting van de FIFA blijkt dat het aantal blessures op het veld sterk is afgenomen. In 1998 was er sprake van bijna drie blessures per wedstrijd. In 2014 staat de teller op ongeveer één. Een flinke daling, wat volgens de FIFA te maken heeft met twee belangrijke veranderingen. Ten eerste wordt er vanuit de medische staf wordt veel meer aandacht geschonken aan de voorbereiding van voetballers. Tijdens de wedstrijd houdt de medische staf het team ook nauwlettend in de gaten. Mocht het toch misgaan, dan wordt er uitvoerig gekeken naar hoe de blessure heeft kunnen gebeuren.
Ten tweede is er sinds 1998 een aantal regels veranderd in het voetbal waardoor de zwaarste der overtredingen direct bestraft worden met een rode kaart. Sinds 1998 is een tackle van achteren bijvoorbeeld een rode kaart waard. En sinds 2006 een ellenboog in het gezicht ook. Daarnaast wordt er voor het eerst met een zogeheten Video Assistant Referee (VAR) gewerkt. Met behulp van de VAR kunnen overtredingen achteraf op een videoscherm terug worden gekeken door de scheidsrechter. Daarna kan er alsnog een kaart uitgedeeld worden.
De weg naar herstel
Ondanks de daling in het aantal overtredingen tijdens het WK, komen blessures toch nog voor. En tja – dan zit je ineens op je hotelkamer nadat je te horen hebt gekregen dat je de rest van het toernooi moet missen én de eerste vijf wedstrijden van het nieuwe seizoen. En dat allemaal omdat je een voorzet verkeerd aan hebt genomen. Dat is balen. Al helemaal als je topfit aan de wedstrijd begon en je nog een kruisje of twintig sloeg om het geluksgevoel een boost te geven.
Zoals gezegd, wordt er veel gedaan om geblesseerde spelers weer op de rit te krijgen. Allereerst worden de videobeelden van het ongeval teruggekeken door de medische staf. Op basis daarvan word een analyse en passende behandeling gemaakt. Daarna volgt een redelijk intensieve revalidatie, waarbij gewrichten en spieren weer getraind worden. Denk hierbij aan anti-zwaartekrachtloopbanden en elektrische spierstimulaties. Het voordeel voor professionele voetballers is dat zij hun gewrichten en spieren aldoor trainen, wat het herstel nét wat vlotter maakt. Dat dan weer wel. Desalniettemin is blessuretijd een zure tijd.
De ene speler is blessuregevoeliger dan de ander. Weet jij hoeveel blessures de onderstaande spelers hebben doorstaan? Maak onze quiz en test je blessurekennis!
(function(b,o,n,u,s){var a,t;a=b.createElement(u);a.async=1;a.src=s;t=b.getElementsByTagName(u)[0];t.parentNode.insertBefore(a,t);o[n]=o[n]||[]}) (document,window,'_qual_async','script','//npo.qualifioapp.com/kit/qualp.2.min.js'); _qual_async.push(['init', 'ws/load.cfm', 'qualifio-', false]); _qual_async.push(['createIframe', 'qualifio_insert_place_489668', 'npo.qualifioapp.com', '20', 'B310AEBC-D717-AAC7-EFA1-9619AEBD11EC', '100%', '1000', '', '', '', 'max-width:810px;margin:0 auto;']);