Geliefde wijkagent Steven weggestuurd
- 5 minuten leestijd
In het nieuwe seizoen van Ajouad en de Top 600 duikt presentator Ajouad El Miloudi opnieuw in de harde wereld van jonge criminelen die scherp op de radar staan bij politie en justitie. Wat drijft hen en hoe pak je ze het best aan? Bij start van de opnames leest Ajouad verontrustende berichten. Populaire wijkagent Steven de Groot, ster uit het eerste seizoen, blijkt op non-actief gesteld. Steven was geliefd bij veel probleemjongeren in Amsterdam-West. Hij sprak straattaal en ging amicaal met hen om. Waarom hij precies is weggestuurd is onduidelijk. Wel duidelijk is dat Steven enorm wordt gemist in zijn wijk. “Hij was verbindend voor ons allemaal.”
In het eerste seizoen van Ajouad en de Top 600 leren we Steven kennen als een bevlogen wijkagent met een geheel eigen aanpak. Tijdens zijn rondes door de wijk hangt hij regelmatig uit zijn politiewagen om te praten met de jongens van de straat. Hij kent de meesten bij naam, weet wat ‘faka’ betekent en wat er in hun levens speelt. Hij weet wie er problemen thuis heeft en wie er in de Top 600 staat. “Steven is gewoon geboren voor dit werk”, zegt zijn voormalig belangenvertegenwoordiger Gerard Suiker. “Hij spreekt de taal van die jongelui en heeft dus ook hun vertrouwen. Hij is een wereldwijkagent voor de jeugd.”
What happened?
Ajouad probeert te ontrafelen wat er met Steven is gebeurd. Steven zelf heeft een spreekverbod, dus spreekt hij af met zijn voormalig belangenvertegenwoordiger van de politiebond ANPV, Gerard Suijker. Gerard is inmiddels met pensioen en spreekt op persoonlijke titel. We vragen hem wat er is gebeurd. “Ik kreeg een huilende Steven aan de lijn. Ze hadden hem opgewacht, hij moest naar de plaatsvervangende hoofdinspecteur en die stuurde hem naar huis met buitengewoon verlof. Hij moest onmiddellijk naar huis, kon zich niet omkleden. Als een gebroken man is hij naar huis gegaan.”
De situatie grijpt Gerard duidelijk nog steeds aan. Volgens de voormalige belangenvertegenwoordiger werd Stevens aanpak zowel gewaardeerd als bekritiseerd bij de politie. “De teamchefs geven toe dat hij een wereld wijkagent is voor de jeugd, maar hij zou te weinig aan zelfreflectie doen. Zijn teamchef was de hele tijd bezig met klachten van collega’s en externen weerleggen.” Die klachten gingen vaak over Stevens amicale aanpak. “Hij sprak te veel de taal van die jongens, zo hoorde dat niet. Daarnaast voelden zijn collega’s zich verstoord in hun werk met diezelfde jeugd.”
Mes
In misschien wel de meest controversiële scène van vorig seizoen is te zien hoe een jongen, net uit het zicht van Steven, een mes aan Ajouad laat zien. Ook geeft Steven een paar jongens een lift naar huis. “De kritiek van collega’s is gaan groeien na die uitzending”, zegt Gerard. “Er was iets met een mes, maar dat speelt zich allemaal af buiten het bewustzijn van Steven. Die staat op dat moment met iemand anders te praten. Dat kun je iemand niet kwalijk nemen. Wat je niet weet, kan je niet worden aangerekend.”
Spreekverbod
Inmiddels is Steven weer aan het werk, maar niet in ‘zijn wijk’. “Ik ben voor een jaar in Amsterdam-Zuid neergezet, in de noodhulp. Geen wijkagent, geen jeugdzaken. Ik heb een spreekverbod gekregen, dus ik mag er helaas niets over zeggen. Ik mis de jongens in West onwijs.” In hoeverre zijn transfer te maken heeft met zijn rol in Ajouad en de Top 600 weet hij niet. “We hebben er een mooie documentaire van gemaakt, is goed bekeken ook op het internet. Ik vind het heel jammer dat het zo is gegaan.”
Wie dat ook jammer vindt is Deniz. In het eerste seizoen leerden we hem kennen als ‘de lachgaskoning’. Na een torenhoge boete heeft Deniz zijn lachgascarrière achter zich gelaten en nu zet hij zich in voor de jongeren in de wijk. Tijdens zijn gesprek met Ajouad richt hij zich een paar keer kwaad naar de jongens op een voetbalveldje achter hen. ‘Wat hebben we afgesproken?!’. Het lijkt niet veel uit te halen, geschreeuw blijft het gesprek onderbreken. “Het is jammer, zo zie je dus. Zo is tegenwoordig onze wijk zonder onze wijkagent. Als Steven hier zou zijn dan had je dit allemaal niet.”
Petitie gestart
Het maakt hem kwaad: “De politie zegt dat het niet aan zijn aanpak ligt, dat ze dat juist waarderen. Dan vraag ik me af, als hij zijn werk goed doet, waarom is hij dan nu uit mijn buurt weg?” Deniz is een petitie gestart om Steven terug te krijgen naar de wijk. Stevig ingepakt met muts en sjaal trekt hij door de besneeuwde wijk op jacht naar handtekeningen. “Weet je wie Steven is?”, vraagt hij aan iedere voorbijganger. “Hij was verbindend voor ons allemaal. We vinden het zo sneu dat hij er niet meer is.”
We vragen Gerard hoe het volgens hem nu verder zou moeten. “Ik vind Steven een wereldgozer, een buitengewoon geschikte politieman. Het korps zou mensen zoals Steven moeten koesteren.” Hij ziet maar één juiste optie: “Intrekken van het besluit en hem in ere herstellen.”
Reactie politie
Een woordvoerder van de politie meldt dat hun beslissing niets te maken heeft met Ajouad’s programma. Hij kan niet uitleggen wat er dan wel is gebeurd. Ook de vraag of Steven ooit nog zal terugkeren naar Amsterdam-West blijft onbeantwoord.
Top 600
Sommige jongens uit Stevens oude wijk staan in de Top 600. Dit is een lijst van veelplegers van jonger dan dertig jaar. Ze hebben misdaden met ‘een grote impact’ begaan. Sinds 2012 houdt Amsterdam hen nauw in de gaten en worden ze waar nodig streng aangepakt.
De Top 600-jongens zijn vaak in het nieuws, maar komen zelf nauwelijks aan het woord. In dit nieuwe seizoen gaat Ajouad in vijf afleveringen opnieuw in gesprek met deze jongens en de mensen die hen helpen. Hij gaat langs bij oude bekenden, maar ontmoet ook nieuwe jongens. In deze aflevering probeert Ajouad te ontrafelen wat er met wijkagent Steven is gebeurd en bezoekt hij zijn oude wijk.