Gezonder leven? Jongeren willen wel, maar ‘een zak friet uit de airfryer is goedkoper dan bloemkool’
- 2 minuten leestijd
Een suikertaks, korting op je zorgverzekering of de btw op groente en fruit afschaffen zou veel jongeren motiveren om gezonder te gaan leven. Bijna de helft (44 procent) wíl namelijk wel gezonder eten, maar krijgt dat niet voor elkaar.
Als gezond eten goedkoper wordt, zou dat tweederde (67 procent) van de ondervraagde jongeren helpen om gezonder te eten. Bijna iedereen (92 procent) is dan ook groot voorstander van het afschaffen van de btw op groente en fruit.
Ongezond eten laten staan, daar zijn de meeste jonge mensen dan weer minder enthousiast over. Een suikertaks kan nog wel op steun van een meerderheid rekenen, 57 procent is voor, maar een duurdere hamburger? Daar zitten veel jongeren nog niet echt op te wachten: 42 procent is voorstander van een vleestaks.
VOOR EEN TIENTJE OP DE LOOPBAND
Een meerderheid van de ondervraagde jongeren (55 procent) zou ook meer willen bewegen, maar vindt dat nog lastig. Als een sportschoolabonnement goedkoper wordt, zou 41 procent meer gaan bewegen. Bijna een derde (29 procent) zegt ook meer te willen bewegen als ze daardoor korting zouden krijgen op hun zorgverzekering.
Ook stress en het gebrek aan vrije tijd is voor veel jonge mensen een hindernis op weg naar een gezonder leven. 45 procent zou meer bewegen als ze meer vrije tijd hadden, een kwart (25 procent) zou gezonder eten als ze meer tijd zouden hebben. Voor 30 procent van de ondervraagde jongeren is stress een reden om niet gezonder te eten.
FYSIEK VS. MENTAAL
Toch zijn jongeren over het algemeen redelijk tevreden over hun algehele gezondheid. 71 procent vindt dat ze redelijk of heel gezond zijn, 12 procent zegt dat ze een (heel) slechte gezondheid hebben.
Met de mentale gezondheid gaat het minder goed: 60 procent zegt dat het daar goed mee gaat, 19 procent vindt dat (heel) slecht gaan. Ruim een kwart (28 procent) heeft depressieve of sombere gedachten en 39 procent kampt regelmatig met stress.
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 5 tot en met 15 mei 2022, deden 2043 mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.